Κούλογλου: Η ανικανότητα της κυβέρνησης εκδηλώνεται με αλλεπάλληλες γκάφες

Permalink

“Η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από μια ανικανότητα που εκδηλώνεται καθημερινά με αλλεπάλληλες γκάφες, από τον τουρισμό και την οικονομία ως το περιβάλλον”, σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στην τηλεόραση του TRT και στον Σωτήρη Πολύζο, αλλά και στο Kozani TV και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Στ. Κούλογλου: Η κυβέρνηση που έκανε μια γκάφα τη μέρα 

“Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Έχει πάρει τα λιγότερα μέτρα σε όλη την ΕΕ. Έχει, δε, πάρει τα μισά συγκριτικά με χώρες αντίστοιχες με εμάς όπως η Πορτογαλία. Τα μέτρα, δε, που παίρνει δεν εφαρμόζονται, όπως αυτό για τις δανειοδοτήσεις των επιχειρήσεων. Το Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έκανε πρόσφατα μια έρευνα που βρήκε ότι πάνω από το 60% των επιχειρήσεων που ζήτησαν δάνειο δεν έχουν πάρει καν απάντηση”, εξήγησε και συνέχισε:

“Στον τουρισμό έχουν γίνει λάθη επί λαθών. Αρχικά είχαμε την δήλωση του υπουργού Τουρισμού που χώρισε τα νησιά σε πολύ επικίνδυνα και λιγότερο επικίνδυνα. Κατόπιν ο υφυπουργός Τουρισμού σχολίασε ότι όποιος κάνει τέτοιους διαχωρισμούς είναι ο ίδιος επικίνδυνος. Έπειτα, ο γγ Τουρισμού δήλωσε ότι θα πάει σε ερημονήσι για να μην κολλήσει. Φτάνουμε έτσι στην 1η Ιουλίου όπου θα άνοιγαν τα σύνορα. Ήθελαν να έρθουν οι Γερμανοί που προγραμματίζουν μήνες πριν τις διακοπές τους και 48 ώρες πριν βγάζει ένα φιρμάνι η κυβέρνηση και λέει ότι απαιτείται συμπλήρωση ειδικής φόρμας για να μπουν στην χώρα, η οποία διατίθεται μάλιστα μόνο στα αγγλικά.

Δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι να ξέρουν ξένες γλώσσες. Μετά από αντιδράσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων της Γερμανίας ότι θα ακυρώσουν τα ταξίδια, αποσύρεται το ερωτηματολόγιο αυτό που θα μπορούσε να είχε ανακοινωθεί ένα μήνα πριν και όχι 48 ώρες πριν. Στα οδικά σύνορα, το πρωί τα κλείνει ο κ. Χαρδαλιάς, το μεσημέρι τα ανοίγει ο κ. Πέτσας. Υπάρχει χάος. Οι ξενοδόχοι της Β. Ελλάδος είναι σε απόγνωση. Οι συνοριοφύλακες δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι αόριστες οι οδηγίες. Αυτά συμβαίνουν γιατί είναι ακατάλληλοι άνθρωποι σε συγκεκριμένες θέσεις. Έχει καταργηθεί κάθε έννοια αξιοκρατίας.

Θα έπρεπε να είχε ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Δόθηκαν 32 εκατομμύρια για μια διαφημιστική εκστρατεία. Θα μπορούσαν κάποια από αυτά να είχαν δοθεί για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού με κουπόνια. Θα μπορούσαν επίσης να αποσυμφορηθούν τα κέντρα των μεταναστών στα νησιά. Να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, να πάρουν οι επιχειρήσεις ευρωπαϊκά χρήματα και να έχουν και οι εργαζόμενοι δουλειά. Θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνουν τους ξενοδόχους να χρησιμοποιούν στο πρωινό τους τοπικά ελληνικά προϊόντα, αντί εισαγόμενα. Δεν θα είχαν αναπληρωθεί όλες οι απώλειες με αυτές τις κινήσεις αλλά τουλάχιστον θα βελτιωνόταν η κατάσταση”.

“Στην περιοχή της Κοζάνης βλέπουμε να εξελίσσεται ένα κοινωνικό πείραμα με το πρόσχημα της οικολογίας. Βλέπουμε μια μαζική και αιφνιδιαστική υποβάθμιση που θα αποδώσει χρήματα σε κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους με τους οποίους η κυβέρνηση έχει κάνει συμφωνία ακόμη και πριν τις εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε προς μια απολιγνιτοποίηση αλλά δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί η Ελλάδα κλείνει το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο και βιάζεται να τελειώσει με αυτή την διαδικασία το 2025-2028 την στιγμή που η Γερμανία θα τελειώσει το 2040, όπως και η Πολωνία που έχει όπως και η Ελλάδα πολλά λιγνιτωρυχεία. Πίσω από την οικολογική ευαισθησία κρύβεται το χρήμα. Διαφορετικά η ευαισθησία θα φαινόταν και αλλού, όπως στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που στην πραγματικότητα καταστρέφει περιοχές natura. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε τέτοια σχέδια υπάρχει πολύ σαφές πλάνο μέχρι και για το τελευταίο ευρώ. Εδώ βλέπουμε μια γενική διακήρυξη προθέσεων που πίσω της κρύβονται συμφέροντα. Δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο ότι αυτά τα χρήματα του ‘πράσινου πακέτου’ θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση επιχειρηματιών και εργαζόμενων που θα χάσουν την δουλειά τους”.

“Στο Ελληνικό; Γίνονται κάποιες κατεδαφίσεις χωρίς καμία επιχειρηματική συμφωνία. Οι επενδυτές έφυγαν. Ο επιχειρηματίας για το καζίνο καταγγέλλει ευθέως ότι έγινε προνομιακή μεταχείριση υπέρ άλλων. Οι συντάξεις καθυστερούν. Βουλευτής της ΝΔ ξέσπασε εναντίον του κ. Βρούτση. Ο κ. Βρούτσης έλεγε ότι θα βγαίνει η σύνταξη σε ένα μήνα. Τίποτα δεν έγινε. Έχουν βάλει στα υπουργεία ανθρώπους μόνο με κομματικά κριτήρια και είναι αναποτελεσματικός ο μηχανισμός.

Η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει σαφές πρόγραμμα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, αλλά και άλλων που ταλανίζουν την χώρα επί σειρά ετών: Θέλουμε μια ΕΡΤ να είναι ένα ευρωπαϊκών προτύπων ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο; Θέλουμε ανεξαρτησία των ΜΜΕ; Θέλουμε διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους; Θέλουμε οι στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις να μείνουν στον έλεγχο του δημοσίου; Αυτά θα πρέπει να απαντηθούν…”

Για την ηχογράφηση Μιωνή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως “αποδείχθηκε ότι η κασέτα ήταν μονταρισμένη. Από τα αποσπάσματα που έδωσε ο κ. Μιωνής κάποια σημεία έλειπαν, όπως όσα αφορούν την κα Μητσοτάκη. Ο κ. Μιωνής λέει στην κασέτα αυτά που μπορεί να έχει κάνει και αυτά που μπορεί να μην έχει κάνει η κα Μητσοτάκη. Στην απομαγνητοφώνηση αναφέρονται μόνο όσα δεν έχει κάνει. Αυτή η έλλειψη είναι χαρακτηριστική του μοντάζ που έχει γίνει. Το ιδιωτικό γραφείο, που ανέλαβε την πιστοποίηση βρήκε ότι εν μέρει ήταν αυθεντική η απομαγνητοφώνηση γιατί απεφάνθη ότι η ηχογράφηση δεν σταμάτησε επειδή τελείωσε η μπαταρία αλλά επειδή ο ίδιος ο κ. Μιωνής την διέκοψε”.

Εξάλλου, “πρόκειται για μια ηχογράφηση προ τεσσάρων ετών. Γιατί την κατέθεσε τώρα; Γιατί δεν την κατέθεσε τουλάχιστον πριν δυο μήνες που παρουσιάστηκε στην ίδια επιτροπή; Γιατί την ίδια μέρα θα κατετίθετο στην εξεταστική επιτροπή για την Novartis ένα έγγραφο που έλεγε ότι ο κ. Σαμαράς φέρεται να δέχθηκε 2,6 εκατ ευρώ για έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας. Αυτά τα χρήματα έφτασαν, σύμφωνα με μια μαρτυρία, μέσω Παπασταύρου που ήταν στενός συνεργάτης του Μιωνή. Έτσι αντί να μιλάμε για αυτή την υπόθεση, μιλούσαμε για την κασέτα Παππά, από όπου μάλιστα δεν προκύπτει κανένα αδίκημα εις βάρος του κ. Παππά”.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, δε, η δημοσιογραφική δεοντολογία στην Ελλάδα έχει κατακρημνιστεί. “Για την υπόθεση αυτή είχα σχολιάσει ότι ‘ο κ. Παππάς έχει ευθύνες. Είναι αφελής’ εξηγώντας ότι πήγε σε μια τέτοια συνάντηση και μιλούσε σαν να απευθυνόταν σε έναν φίλο του. Παρόλα αυτά η δήλωση μου παρουσιάστηκε από πολλά ΜΜΕ σαν ότι είπα ‘ο κ. Παππάς έχει ευθύνες ή είναι αφελής’. Αυτό είναι λάθος και δεν προκύπτει από πουθενά”.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο Στ. Κούλογλου, “την ώρα που η συζήτηση στρέφεται γύρω από αυτή την ηχογράφηση, έχουμε ένα πραγματικό σκάνδαλο. Αυτό της Novartis. Τεράστιο σκάνδαλο. Από τα 350 εκατομμύρια δολάρια που κλήθηκε να πληρώσει η εταιρεία για παράνομες πρακτικές σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Βιετνάμ, Ν. Κορέα) τα 310 αφορούν την χώρα μας. Στο σκεπτικό δε της απόφασης αναλύεται η ύπαρξη μιας εγκληματικής οργάνωσης. Η απόφαση φωτογραφίζει τον επικεφαλής της Novartis Ελλάς, δηλαδή τον κ. Φρουζή και τον Ελβετό εποπτεύοντα επικεφαλής. Αυτοί σύμφωνα με την απόφαση έδωσαν χρήματα και άλλα πράγματα αξίας σε έναν ενδιάμεσο με στόχο να διαφθείρει κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο ενδιάμεσος επίσης φωτογραφίζεται και ήταν σύμβουλος σχεδόν όλων των υπουργών υγείας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην περίοδο που αναφέρεται το σκάνδαλο. Τι τα έκανε τα λεφτά αυτός δεν μπορούνε να το πουν οι Αμερικάνοι. Τα κράτησε για τον εαυτό του; Τα έδωσε σε υπουργούς; Αυτό είναι δουλειά της ελληνικής δικαιοσύνης να βρει. Η αμερικανική δικαιοσύνη δεν ερευνούσε εάν δωροδοκήθηκαν Έλληνες πολιτικοί αλλά οι πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που εφήρμοζε η Novartis”.

Μάλιστα, “ενώ έχουμε 4000 γιατρούς που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο, η ΝΔ παριστάνει σαν να μη συνέβη τίποτα. Υπενθυμίζω, ότι ο κ. Στουρνάρας έλεγε τον περασμένο Νοέμβριο ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο – ούτε καν ιατρικό! Είναι, δε, ανεξήγητο, γιατί η ΝΔ δεν ζητά να αποζημιωθεί και το ελληνικό Δημόσιο τώρα που υπάρχει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τον οποίο η Novartis παραδέχεται την ενοχή της. Υποψιάζομαι ότι η κυβέρνηση είναι πολύ επιφυλακτική γιατί ο κ. Φρουζής, ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας, είναι στενός φίλος του κ. Μητσοτάκη και γνωρίζει πολλά. Πριν αναδειχθεί ο κ. Μητσοτάκης αρχηγός της ΝΔ, ο κ. Φρουζής είχε διοργανώσει ένα ιδιωτικό δείπνο με όλη την επιχειρηματική ελίτ για εκστρατεία κ. Μητσοτάκη. Οπότε, ίσως υπάρχουν γραμμάτια και πολλές πληροφορίες”.


(Visited 30 times, 1 visits today)

Read more:
Εμπιστοσύνη
Εμπιστοσύνη…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close