Υποψήφιοι για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση Novartis

Permalink

Υποψήφιοι για το βραβείο της Ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE/NGL) για «δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση», είναι οι Έλληνες μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για την υπόθεση της Novartis.

To βραβείο, που έχει θεσπιστεί με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, και είναι αφιερωμένο σε άτομα ή ομάδες που έχουν εκφοβιστεί ή και διωχθεί επειδή διερεύνησαν την αλήθεια και την αποκάλυψαν στο κοινό, απονέμεται για άλλη μια φορά προς τιμήν της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου, Daphne Caruana Galizia.

Το βραβείο του 2020 θα αφιερωθεί επίσης στον Δρ. Li Wenliang, τον Κινέζο οφθαλμίατρο που αποκάλυψε για πρώτη φορά τη σοβαρότητα της επιδημίας του κοροναϊού στον κόσμο, αλλά αργότερα πέθανε σε νοσοκομείο της Wuhan.

Οι έξι υποψήφιοι για το φετινό βραβείο είναι:

Chelsea Manning, Αμερικανίδα πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος του στρατού για τα Wikileaks

Correctiv/ σκάνδαλο “cum-ex”, μη κερδοσκοπικοί ερευνητές

Glenn Greenwald, δημοσιογράφος και συγγραφέας

Eileen Chubb, Βρετανίδα πληροφοριοδότης σκάνδαλο BUPA

Omar Rojas Bolaños, Κολομβιανός πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος

Και

Οι Έλληνες μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τους υποψηφίους εδώ

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια τα βραβεία είχαν απονεμηθεί στους Τζούλιαν Ασάνζ, τον ιδρυτή των Wikileaks, στην Γιασμίν Μοταργέμι, την πρώην διευθύντρια ασφάλειας τροφίμων της Nestle και μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που αποκάλυψε το διατροφικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλεκόταν η εταιρεία, στον Ρούι Πίντο, που αποκάλυψε το σκάνδαλο των Football Leaks, στον Ραφαέλ Αλέ,  μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος για την υπόθεση των LuxLeaks, και στον δολοφονημένο Σλοβάκο δημοσιογράφο, Γιαν Κούτσιακ, που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα του.

Το φετινό βραβείο θα απονεμηθεί στις 14 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες – Δύο ημέρες πριν από την τρίτη επέτειο δολοφονίας της Caruana Galizia. Ο νικητής θα λάβει επίσης 5000 ευρώ για τη δουλειά του.

Ο Ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, δήλωσε σχετικά με το βραβείο:

«Αυτό το βραβείο, που πλέον καθιερώνεται, αποτελεί σημαντική ηθική ενίσχυση στον αγώνα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, των ηρώων της εποχής μας».

Η Πορτογαλίδα Ευρωβουλευτής Marisa Matias, πρόσθεσε:

«Το να υποστηρίζουμε τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, είναι ένας τρόπος υπεράσπισης και προώθησης των δημοκρατικών αξιών».

«Μιλάμε για γενναίους ανθρώπους που έχουν θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους στο όνομα του συλλογικού καλού. Είναι πάντα σημαντικό να τους δίνουμε φωνή, δημοσιότητα και προστασία. Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, αυτό είναι πιο θεμελιώδες από ποτέ», είπε.

«Η δημοκρατία διακυβεύεται και εκείνοι που διατρέχουν κινδύνους, υφίστανται περισσότερες απειλές από ποτέ. Το να τους ευχαριστήσουμε δεν είναι αρκετό – πρέπει να αγωνιστούμε για αυτούς. Αυτό το βραβείο, με κάποιο τρόπο, θα μας βοηθήσει να το πετύχουμε αυτό, παράλληλα με τον πολιτικό μας αγώνα», κατέληξε.

Τέλος, ο Ισπανός Ευρωβουλευτής, Miguel Urbán, σχολίασε:

«Η κρίση του COVID-19 έχει χρησιμεύσει ως δικαιολογία για τη διάβρωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών και για την επιβολή του δόγματος του σοκ».

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ενημέρωση και την ελευθερία του τύπου, όχι μόνο επειδή αποτελούν τους πυλώνες της δημοκρατίας, αλλά για να εμποδίσουμε τις κυβερνήσεις να εκδώσουν αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πολιτικές».


(Visited 25 times, 1 visits today)

Read more:
357372-khronos
Χρόνος…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close