Ο κ.Μητσοτάκης για τους συνταξιούχους: «Που πας ρε Καραμήτρο;». Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Οι συνταξιούχοι είναι μία από τις βασικές κοινωνικές/ηλικιακές ομάδες που έφεραν τη ΝΔ στην εξουσία. Τώρα διαμαρτύρονται για τα πετσοκομμένα αναδρομικά,  που μάλιστα θα λάβουν μόνο ορισμένοι από αυτούς.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε εκδηλώσει τις προθέσεις του πριν από τις περσινές εκλογές. Δεν είχε πει ακριβώς για τα αναδρομικά, αντίθετα είχε δηλώσει πριν από τις ευρωεκλογές ότι « στα αναδρομικά των συνταξιούχων οι δικαστικές αποφάσεις θα γίνουν σεβαστές».  Αλλά όσα είχε εξαγγείλει, το « ασφαλιστικό Πινοσέτ», η ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, η συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, έδειχναν σαφώς την κατεύθυνση.

Οι συνταξιούχοι διέθεταν πολιτική εμπειρία. Δεν είναι νέοι, που άλλωστε ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στην πλειοψηφία τους. Ήξεραν για την οικογένεια Μητσοτάκη και είχαν ζήσει την αμείλικτη νεοφιλελεύθερη ατζέντα του Κωνσταντίνου του Α, την περίοδο 1990-93. Γνώριζαν ότι δεν υπάρχει λύπηση για τους φτωχούς και τους απόκληρους, το πολύ πολύ να τους επιτραπεί να γίνουν ψυκτικοί στο Περιστέρι, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά  ο Κυριάκος ο Α. Ιδίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι που τώρα δεν θα πάρουν ούτε ευρώ αναδρομικά, δεν έπρεπε να πέσουν από τα σύννεφα.

Θα έπρεπε επίσης να ξέρουν ότι η οικογένεια, μπορεί να πετάει με δημόσια ελικόπτερα, αλλά κάνει υψηλές ιδιωτικές μπίζνες. Και δεν ξεχνά. Όσοι έδωκαν τον όβολο τους προεκλογικά, ανταμείφθηκαν. Τα ΜΜΕ που ανέδειξαν τον κ. Μητσοτάκη σε πρόεδρο της ΝΔ, πρωθυπουργό και κάλυψαν τις απανωτές πατάτες της νέας κυβέρνησης πριν την πανδημία, με αφορμή την τελευταία εισέπραξαν 20 εκατ.

Οι καναλάρχες ειδικότερα, λόγω μεγαλύτερης επιρροής, πήραν και πολλά bonus. Toν Οκτώβριο του 2019 ψηφίστηκε η εξαίρεση τους από την υποχρέωση δήλωσης Πόθεν Έσχες, μέσω «φωτογραφικής» διάταξης στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο  που έφερε ο υπουργός Ανάπτυξης (έτσι μετά μπορεί να λέει ανενόχλητος να μην πιάνουμε στο στόμα μας τον Σαμαρά, «τον μεγαλύτερο Καραγκιόζη της χώρας»). Τον Μάιο του 2020, μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, θεσπίστηκε  η εξαίρεση των ιδιοκτητών καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τον Νοέμβριο του 2019 ήταν η σειρά των τραπεζιτών, στους οποίους η κυβέρνηση έδωσε -και μάλιστα εκ των υστέρων-«ασυλία»για τα «θαλασσοδάνεια». Μόλις προχθές, ένα νέο νομοσχέδιο προσφέρει μεθόδους νόμιμης φοροαποφυγής για υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, μέλη διοικητικών συμβουλίων και μετόχους τραπεζών. Και ας είναι μεσαία τάξη και επιχειρηματίες στα Τάρταρα.

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, εκ των οποίων ορισμένοι είχαν χρηματοδοτήσει την προεκλογική καμπάνια της ΝΔ πήραν ένα νόμο δώρο από την υπουργό Ελένη Λουκά( συγνώμη Κεραμέως) που δεν είχε καταφέρει να επιβάλλει ούτε η τρόικα. Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου τη πιο γρήγορη απόλιγνιτοποίηση στην ιστορία της ανθρωπότητας και τον ξαφνικό θάνατο της Δυτικής Μακεδονίας.

Εσύ φαντασμένε συνταξιούχε τι έχεις δώσει, για να θέλεις να πάρεις και αναδρομικά; «Που πας ρε Καραμήτρο; », που λέει και το ανέκδοτο. Έστω και κουτσουρεμένη για ορισμένες κατηγορίες, η 13η σύνταξη καταργήθηκε. Και ακόμη δεν έχεις δει τίποτα. Σε λίγο θα μπει στο τραπέζι η περικοπή των συντάξεων αλλά και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Και ύστερα βγαίνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τα -μη- αναδρομικά, και δηλώνει  ότι « η κυβέρνηση έχει ήδη στηρίξει πολλαπλώς τους απόμαχους της εργασίας». Σε κοροϊδεύουν κατάμουτρα. Την πληρώνουν βέβαια και αθώοι, αλλά εσύ, σιωπηρή πλειοψηφία, ας πρόσεχες.


(Visited 33 times, 1 visits today)

Read more:
Φτάνει τόση αριστεία..
Φτάνει τόση αριστεία…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close