Μόρια: H κυβέρνηση του πυρομανή πυροσβέστη. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Το θέμα δεν ήταν αν θα γίνει η καταστροφή, αλλά πότε θα γίνει. Αν δεν είχε γίνει μέχρι τώρα το κακό -υγειονομικό, ανθρωπιστικό, κοινωνικό και πολιτικό- ήταν απλώς θέμα τύχης. Στο tvxs δημοσιεύονται προειδοποιήσεις από την αρχή της χρονιάς. Τα πρόσφατα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Αφορμή για τις χθεσινές δραματικές εξελίξεις που κατέληξαν στην καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια, αποτέλεσε η γνωστοποίηση του γεγονότος ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το αρχικό κρούσμα στη Μόρια σημειώθηκε σε 40χρονο άνδρα, που έφυγε κανονικά από τη Λέσβο στις 17 Ιουλίου και, όπως είχε δικαίωμα, μετέβη στην Αθήνα.

Αλλά ήταν αδύνατο να παραμείνει στην πόλη γιατί η κυβέρνηση έχει καταργήσει όλα τα προγράμματα ενσωμάτωσης. Aκόμη και αυτών που έχουν πάρει άσυλο, τους οποίους, την 1η Ιουνίου, ο κ. Μηταράκης πέταξε έξω από τα σπίτια που νοίκιαζαν και τους ξενώνες. (Αυτό είναι έγκλημα, κύριε Μητσοτάκη!) Έτσι λοιπόν ο άνθρωπος (σχήμα λόγου κ. Γεωργιάδη) στα τέλη Αυγούστου επέστρεψε στην Μόρια, για να εξασφαλίσει φαγητό και μια στέγη.

Θα μου πείτε ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε και αυτό: κάποιοι, σε αυτές τις συνθήκες συνωστισμού χοιροστασίου, θα κολλούσαν. Τι είχε γίνει λοιπόν για την προετοιμασία τέτοιων περιστατικών; Στα τέλη Ιουλίου, ανακοινώθηκε το κλείσιμο της δομής για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, που είχε δημιουργήσει στη Μόρια η οργάνωση «Γιατροί χωρίς σύνορα», λόγω του προστίμου 35.000 ευρώ που επέβαλε υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης. Ο δήμαρχος έχει εκλεγεί με την υποστήριξη της ΝΔ και η κυβέρνηση σιωπά.

Ανάλογο πρόστιμο είχε επιβληθεί και σε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πάλι από το Δήμο που κατά τα άλλα δεν μπορεί -δεν θέλει- να ελέγξει ούτε τα τραπεζοκαθίσματα. Στους 3 μήνες  λειτουργίας, στη δομή της Ύπατης Αρμοστείας πραγματοποιηθήκαν 9.000 εξετάσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του stonisi.gr. «Απεφεύχθησαν δηλαδή 9.000 μετακινήσεις στο Νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης με ότι αυτό θα σήμαινε για το δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας».

Ενώ και αυτή η δομή συζητείται να κλείσει λόγω του προστίμου, η Μητσοτάκης -Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης με την εμπορική Ονομασία «Να κάνουμε καμία Απευθείας Ανάθεση, να κόψουμε και καμιά κορδέλα»- ανακοινώνει, αρχές Αυγούστου, την κατασκευή με διαδικασίες fast track (εδώ είναι οι απευθείας αναθέσεις) νέας ιατρικής μονάδας που θα ανακουφίσει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης.  Κυβερνητικές διαρροές αναφέρουν ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου θα εγκαινιάσει τη δομή κατά την επίσκεψή της στο νησί στις 20 Αυγούστου.

Ξεκινούν μεγάλες αντιδράσεις καθώς ο προσκείμενος στη ΝΔ Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης θεωρεί ότι η νέα μονάδα του κ. Μηταράκη ταυτίζεται με την επέκταση του καταυλισμού (λάθος εκτίμηση καθώς ο υπουργός δεν έχει ιδέα πως θα λύσει το προσφυγικό – καμιά μπίζνα θέλει να κάνει). Ο κ. Μουτζούρης δηλώνει ότι σέβεται αλλά δεν θα συνοδεύσει την πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυκλοφορούν φήμες ότι θα γίνουν επιθέσεις εναντίον της, ενώ οι ακροδεξιοί «πατριώτες» ενθουσιάζονται, καθώς τους κλείνει το μάτι και ο εκλεκτός τους και βουλευτής της ΝΔ, ξεχνώντας ότι ο ίδιος «εγκαινίαζε ανάλογη δομή από μια “τρισκατάρατη” ΜΚΟ πριν 3 μήνες…Όταν εγκαινιάζουν δομές αυτοί είναι καλά, όταν το κάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας χαλάει», κατέληγε το άρθρο του stonisi.gr.

Είναι αυτό το εκρηκτικό κλίμα Μαυρογιαλούρων, μπίζνας, ανικανότητας και της -θρεμμένης από την χρόνια υποκριτική πολιτική της ΝΔ- ακροδεξιάς, που οδήγησε στη καταστροφή της Μόριας, των μικρο-νοικοκυριών των κατοίκων της και πιθανώς των αρχείων, καθώς η φωτιά καίει όλες τις κρίσιμες εγκαταστάσεις όπως τα γραφεία της  Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Η ακροδεξιά τρίβει τα χέρια της καθώς οι πρόσφυγες -με covid ή χωρίς, ποιος ξέρει- πλέον τρέχουν να σωθούν σε όλο το νησί και κανείς δεν ξέρει που θα στεγαστούν. Η χώρα έχει γίνει διεθνώς ρεζίλι, συνηθισμένο επίτευγμα των πατριδοκάπηλων. Και όπως κάθε πυρομανής πυροσβέστης που σέβεται τον εαυτό του, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συγκαλεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για να σβήσει τη φωτιά…


(Visited 21 times, 1 visits today)

Read more:
akif
Ο βρετανικός Guardian για την αποζημίωση των 16000 στον Ακίφ Ρασούλι

Εκτενές ρεπορτάζ για την αποζημίωση που επιδικάστηκε στον Αφγανό πρόσφυγα Ακίφ Ρασούλι, ύστερα από την άδικη καταδίκη του σε 50...

Close