Η ληστεία του αιώνα και οι διεφθαρμένοι επαρχιώτες. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Ήταν σαν να τους τσίμπησε μύγα. Πρώτα αντέδρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης, που στο κάτω κάτω βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση για το σκάνδαλο: πού τους ξέρουν και τους βράβευσαν, αναρωτήθηκε αθώα  και ο υπουργός Ανάπτυξης, για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis, που μοιράστηκαν το ετήσιο βραβείο whistleblowers- ελευθερία της πληροφόρησης, το οποίο απονεμήθηκε την περασμένη Τετάρτη  στο Ευρωκοινοβούλιο, από την ομάδα της Αριστεράς.

Είχε προφανώς ξεχάσει ότι οι μάρτυρες αυτοί -πάντα μέσω των δικηγόρων τους όπως έγινε και με τη βράβευση- συμμετείχαν στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης, πάλι με αλλοιωμένη τη φωνή και τα χαρακτηριστικά τους. Στο οποίο συμμετείχε και ο ίδιος, με τη διαβόητη ατάκα που θα άξιζε βραβείο κυνισμού: «εταιρίες όπως η Novartis, μπορεί να δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγμή σώζουν ζωές», είχε δηλώσει στην κάμερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Επειδή από τότε που υιοθέτησε και την « Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ » λίγοι παίρνουν τον κ. Γεωργιάδη στα σοβαρά, στη μάχη επιστρατεύτηκε το βαρύ πυροβολικό. Όχι τόσο το «παρατηρητήριο fake news της ΝΔ»! που επανέλαβε το επιχείρημα Άδωνι, όσο τα διάφορα μπουκωμένα ΜΜΕ. Στην Athens Voice, παραδείγματος χάριν (220.000 +ΦΠΑ από τη λίστα Πέτσα) δεν άρεσε, από αισθητική προφανώς άποψη, ότι «οι δύο μάρτυρες κάθονται με πλάτη στο φακό και φορώντας κουκούλα. Το απαύγασμα ωστόσο της σκηνοθεσίας είναι ότι άλλαξαν την ταχύτητα της φωνής τους με αποτέλεσμα η φωνή της Κελέση να μοιάζει με του Τουίτι και ο Σαράφης να μιλάει σαν τον Βασίλη Καρρά».

Είχε όμως και πολιτικά επιχειρήματα το άρθρο. «Δεν έχει σημασία ότι η υπόθεση εμπλοκής πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis δεν κατέληξε πουθενά», συμπλήρωνε η ιστοσελίδα της δωρεάν εφημερίδας, σίγουρη ότι δεν θα την πιάσει επ αυτοφόρω το παρατηρητήριο fake news της ΝΔ. Εκτός πια και αν, εκτός από τον κ. Γεωργιάδη, του οποίου η περίπτωση εκκρεμεί, δεν θεωρούν πολιτικό τον κ. Λοβέρδο που ήδη παραπέμφθηκε για δωροδοκία στην υπόθεση Novartis!

Τι σημασία όμως έχουν τα πραγματικά περιστατικά, όταν είσαι σε διατεταγμένη αποστολή; Κανείς από όσους « δημοσιογράφους » ασχολήθηκαν με την υπόθεση, δεν μπήκε καν στον κόπο να δει ποιοι αποτελούσαν την επταμελή επιτροπή που επέλεξε τους νικητές. Γιατί τότε θα έπρεπε να γράψει ότι, μεταξύ των άλλων, ανάμεσα τους βρίσκεται η Στεφανί Ζιμπό, η διάσημη Γαλλίδα μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που αποκάλυψε το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας της, η  Αννα Γκόμεζ, ένα από τα πιο διακεκριμένα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας ή ο Μάθιου Καρουάνα, ο γιος της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια, προσωπικότητες που δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή την αφεντιά μου, που υποτίθεται ότι στήσαμε την όλη σκευωρία.

Η λίστα Πέτσα έχει πλήρως εκμαυλίσει την όποια ελληνική δημοσιογραφία. Καμία αναφορά στη διεθνή απήχηση που είχαν τα βραβεία τις δύο προηγούμενες χρονιές που δόθηκαν, στη βοήθεια που έδωσαν σε κατατρεγμένους whistleblowers όπως ο Ρούι Πίντο που αποκάλυψε τη διαφθορά στο διεθνές ποδόσφαιρο και βρέθηκε στη φυλακή ή ακόμη και στους άλλους δύο φετινούς νικητές των βραβείων.

Για την Τσέλσι Μάνινγκ, την πηγή των αποκαλύψεων των Wikileaks και του Ασάνζ για τα αμερικανικά εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ, που έφαγε 35 χρόνια φυλακή, της έδωσε χάρη ο Μπαράκ Ομπάμα αλλά την φυλάκισαν ξανά επειδή δεν καταθέτει εναντίον του Ασάνζ έχω ήδη γράψει αρκετά πράγματα. Στους επικριτές των βραβείων, αφιερώνω το συγκλονιστικό βίντεο, μήπως και καταλάβουν τι σημαίνει μάρτυρας για το δημόσιο συμφέρον, την ειρήνη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Και όταν το βλέπουν, ας σκεφτούν ότι η Μάνινγκ δεν άντεξε τον κατατρεγμό και την απομόνωση και επιχείρησε να αυτοκτονήσει.

Αλλά οι τρίτοι νικητές, οι δημοσιογράφοι της Correctiv, δεν θα έπρεπε να προκαλέσουν κάποια περιέργεια στους Έλληνες «συναδέλφους» τους,  που κατακεραύνωσαν τα βραβεία; Όταν μάλιστα οι ρεπόρτερ της Correctiv αποκάλυψαν τη «ληστεία του αιώνα», ένα γιγαντιαίο διεθνές κύκλωμα τραπεζιτών, χρηματιστών, επενδυτών, διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, δικηγόρων και συμβούλων που έκλεψαν τα δημόσια ταμεία βασικά της Γερμανίας αλλά και άλλων χωρών όπως  η Δανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ελβετία και η Νορβηγία.

Αυτό το κύκλωμα φοροδιαφυγής έχει υποκλέψει 55 δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς δημόσιους πόρους και για να υπογραμμίσει πόσο μεγάλο είναι αυτό το ποσό, το περιοδικό The Conversation, έκανε την παρακάτω σύγκριση:

« Οι πιο επιτυχημένοι κλέφτες διαμαντιών στον κόσμο, οι «Pink Panther», είναι ύποπτοι για κλοπές κοσμημάτων αξίας 334 εκατομμυρίων ευρώ. Η μεγαλύτερη τραπεζική ληστεία στην ιστορία, μια «ανάληψη μετρητών» από την Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ από τον Σαντάμ Χουσεΐν, εκτιμάται ότι ανερχόταν σε 1 δισεκατομμύριο. Το μεγαλύτερο σχέδιο ponzi στην ιστορία, από τον Bernie Madoff, εξαπάτησε επενδυτές ύψους περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Επομένως, μια απάτη 55 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση».

Στο χωριό Ελλάδα δεν είναι ούτε μικρή υπόθεση, ακόμη και αν γράφουν οι «μένουμε Ευρώπη»- τρομάρα τους. Εδώ είπαν κάτι στις Βρυξέλλες για ένα σκάνδαλο με τον πρώην βλαχοδήμαρχο και κάποιους συνεργάτες του και αυτό έπρεπε να απασχολήσει το καφενείο της πλατείας, με ανάλογου επιπέδου επιχειρήματα. «Ο Στέλιος Κούλογλου αφού κάνει μια αναφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Νovartis στις ΗΠΑ», γράφει η Athens Voice για την εκδήλωση, «εγκαλεί την Ελληνική Κυβέρνηση που δεν έχει στραφεί εναντίον της. Η μικρή λεπτομέρεια ότι η Ελληνική Κυβέρνηση που διαχειρίζονταν(κρατάω την ορθογραφία του πρωτότυπου-ΣΚ) το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού κράτους ήταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν τον πτοεί ώστε να καταγγείλει το γεγονός».

Μα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, πατριώτη, έγινε τον Ιούλιο του 2020. Τότε ήταν που η Novartis δέχθηκε να πληρώσει 310 εκατ $ για τις παράνομες πρακτικές διαφθοράς στην Ελλάδα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή αρνείτο τις κατηγορίες, ΤΟΤΕ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ. Αλλά, να σου πάει να ρωτήσεις τον δήμαρχο γιατί δεν ζητάει αποζημίωση. Μπορεί να σου κόψει το νερό.

 

Η φωτογραφία από την ταινία Το μεγάλο σορτάρισμα


(Visited 15 times, 1 visits today)

Read more:
Sans titre
Κούλογλου σε HUMANITE: ίσως χρειαζόμαστε ένα ναυάγιο για να αλλάξει η Ευρώπη

Τις συνέπειες του Brexit, το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη αλλά και την κατάσταση στην Ελλάδα, την Ισπανία,...

Close