Κούλογλου: Η κυβέρνηση έδωσε το κακό παράδειγμα

Permalink

“Οι πολιτικές ηγεσίες δίνουν το παράδειγμα. Το καλό ή το κακό. Αφού η κυβέρνηση κινήθηκε στη λογική της χαλαρότητας με την πανδημία, έτσι θα κινηθεί πολλαπλασιαστικά και η κοινωνία. Όταν ο πρωθυπουργός κυκλοφορεί χωρίς μάσκα και πηγαίνει στην Σαντορίνη για να πει ανοίξαμε και σας περιμέναμε, τα ίδια θα κάνει και ο πολίτης. Εξάλλου, για το άνοιγμα του τουρισμού, που ήταν τελείως ερασιτεχνικό, τοποθετήθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδεχόμενος λάθη”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Κανάλι Ένα του Πειραιά και στον Νίκο Μπαρδούνια, σχετικά με το ζήτημα της ατομικής ευθύνης στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Στ. Κούλογλου σημείωσε πως η βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι “η στάση των Φειδωλών Κρατών (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία), που δεν θέλουν το Ταμείο να διακατέχεται στην λειτουργία του από λογική αλληλεγγύης, δηλαδή να δανειστούν όλες οι χώρες της ΕΕ ώστε να βοηθηθούν αυτές που έχουν ανάγκη. Αυτή η ομάδα των πλούσιων βόρειων κρατών δεν θέλει να δείξει αλληλεγγύη προς τον νότο, παραγνωρίζοντας ότι είναι οι πλούσιες χώρες που έχουν ωφεληθεί περισσότερο από την ενιαία αγορά και την ΕΕ. Επίσης, υπάρχει και μια συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο για τα πόσα χρήματα θα αφαιρεθούν από τα κοινωνικά προγράμματα, που είχε προβλέψει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο”.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα θα αρχίσουν να έρχονται από το φθινόπωρο του 2021, εξήγησε ο ευρωβουλευτής, σχολιάζοντας ωστόσο ότι “ενώ η κυβέρνηση δηλώνει πως περιμένει πως και πως τα χρήματα, δεν κάνει τίποτα για να επιταχύνει την εκταμίευση: Είχε πει ότι θα υποβάλει σχέδιο για τα χρήματα στις 15 Οκτωβρίου. Οι χώρες που έχουν ανάγκη, όπως οι Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, υπέβαλαν τότε τα σχέδια τους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση ενός μήνα. Με τα μεγάλα θεσμικά προβλήματα που υπάρχουν στην κυβέρνηση, με συνωστισμό λήψης αποφάσεων στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και των βαρόνων που μάχονται για ένα μέρος της εξουσίας, προκαλείται παράλυση και δεν νομίζω να κατατεθεί ούτε τότε”.

Τέλος, κληθείς να τοποθετηθεί για την στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στα ελληνοτουρκικά, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι θα πρέπει να διασαφηνίσουμε στην Ελλάδα, ότι “είναι διαφορετικό το FIR Αθηνών από τον εθνικό εναέριο χώρο. Ο εναέριος χώρος ακολουθεί σε μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη. Οι παραβιάσεις των τουρκικών αεροσκαφών γίνονται στο FIR Αθηνών. Οι Αμερικάνοι είπαν ότι ο εναέριος χώρος της Ελλάδας είναι σε μέγεθος όση και η αιγιαλίτιδα ζώνη της. Θα μπορούσαν να είχαν καλέσει και τους Τούρκους να σταματήσουν τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών, αλλά δεν το έκαναν. Αυτό είναι που πρέπει να επισημάνουμε και όχι ότι υιοθετούν τουρκικές θέσεις”.

 

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη:  https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/904-12112020a


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2017-02-17 at 4.09.49 μμ
Συνέντευξη Στ. Κούλογλου στην Κάρτα Μέλους: Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες ενός Ερευνητικού Δημοσιογράφου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου παραχώρησε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη  στην δημοσιογράφο Ματρώνη Δικαιάκου για την εκπομπή...

Close