Καλά οι ΜΕΘ. Αλλά ούτε τάφους αθεόφοβοι; | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Η φωτογραφία επάνω είναι από το νοσοκομείο του Βόλου. Mαζί  με άλλες παρόμοιες, δημοσιεύθηκαν στον έγκυρο, τοπικό «Ταχυδρόμο» και προέρχονται από το νοσοκομείο της πόλης: επειδή δεν υπήρχαν κενοί ψυκτικοί θάλαμοι, οι σάκοι με τους νεκρούς τοποθετούνται εκτός, πάνω σε φορεία.

H διοίκηση του νοσοκομείου δεν διέψευσε τις εικόνες ή το πρόβλημα. Διευκρίνισε ότι «σε περίπτωση που ο αριθμός (των νεκρών) υπερβαίνει τον αριθμό των θαλάμων σε θερμοκρασία χαμηλής ψύξης, ως  συνέχεια του νεκροτομείου υπάρχει κλιματιζόμενος χώρος όπου μπορούν να φιλοξενηθούν σοροί». Οι νεκροί έχουν τουλάχιστον air condition.

Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι η ανακοίνωση της διοίκησης τελειώνει ως εξής: «από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες συνεργασίας με το Δήμο Βόλου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο προκειμένου οι σoροί των αρνητικών σε covid -19 συμπολιτών μας να φιλοξενούνται στο Κοιμητήριο του Δήμου Βόλου». Δηλαδή «από την προηγούμενη εβδομάδα» δεν θάβονται ούτε όσοι δεν έχουν πεθάνει από τον κοροναϊό. Μέχρι προφανώς κάποιος, κάπου, κάποτε να αποφανθεί ότι δεν έχουν επιμολυνθεί.

Για όσους έχουν πεθάνει από covid τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Τον Μάιο, το υπουργείο Υγείας είχε γνωματεύσει ότι «αν και τα περισσότερα παθογόνα μικρόβια δεν μεταδίδονται από νεκρά σώματα σε υγιή άτομα, ωστόσο κάποια μπορεί να μεταδοθούν μέσω επαφής με τα βιολογικά υγρά, τα κόπρανα ή τους ιστούς των νεκρών». Κάνοντας τη δεισιδαιμονία επιστήμη,  αυτό δυσκόλεψε κι άλλο τα πράγματα.

Η ταφή των συμπολιτών μας που υπέκυψαν στον ιό γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Πολλά νεκροταφεία δεν  δέχονται καθόλου θύματα κοροναϊού. Η κυβέρνηση δεν έχει προετοιμάσει κανένα σχέδιο και κανένα πρωτόκολλο για αυτό. Μου διηγήθηκαν ότι πρόβλημα παρουσιάστηκε ακόμη και για ένα θύμα της πανδημίας  που είχε ζητήσει να αποτεφρωθεί, αλλά το νεκροταφείο αρνείται να δεχτεί την τεφροδόχο ως επικίνδυνη! Τι γίνεται λοιπόν, όταν δεν υπάρχουν ούτε ψυκτικοί θάλαμοι για τη φύλαξη των άταφων νεκρών, που έφτασαν την Κυριακή στους 108;

Για την έλλειψη ψυκτικών θαλάμων για τους νεκρούς, η Ένωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση από τον περασμένο Μάρτιο, με επιστολές στον πρωθυπουργό, τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά και στο υπουργείο Υγείας. «Έχουμε στείλει άπειρες επιστολές αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση», είπε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πρόεδρος της Ένωσης. Το αίτημα τους ήταν, να  δοθεί η νομική δυνατότητα να βάλουν στα γραφεία τους ψυκτικούς θαλάμους, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το κόστος.

Η πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών αγρόν ηγόρασε. Ήτανε σε άλλο state of mind. Έτσι τώρα, σύμφωνα με την Εφ Συν,  τα γραφεία τελετών λαμβάνουν αρνητικές απαντήσεις από τα νοσοκομεία στα οποία απευθύνονται, είτε γιατί οι ψυκτικοί θάλαμοι τους είναι πλέον πλήρεις ή γιατί δεν υπάρχει επάρκεια για όλους. «Δηλαδή αν πεθάνει κάποιος σπίτι του και χρειαστεί θάλαμο μέχρι να γίνει η κηδεία;», ρωτήθηκε ο πρόεδρος και απάντησε: «Τι να σας πω; Ντρέπομαι που το λέω αλλά καλύτερα να μην πεθάνει, γιατί δεν έχουμε πού να τον βάλουμε».

Λένε ότι δείγμα για τον πολιτισμό μιας χώρας είναι η αντιμετώπιση των νεκρών. Μετά τους ζωντανούς και τους ασθενείς, απέτυχαν και σε αυτό. Με αυτή την κυβέρνηση, δεν μπορείς ούτε να πεθάνεις.


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
222701-kouloglou
Μετά τον Νίξον ο ελληνικός «δάκτυλος» και στην προεδρία Τραμπ

«Όταν επρόκειτο να εκλεγεί ο Τράμπ, φοβόμασταν ότι θα βλέπαμε μια απόλυτα αυταρχική διακυβέρνηση στις ΗΠΑ. Από ό,τι φαίνεται, όμως,...

Close