Κούλογλου: Η λύση στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα ΜΜΕ ελέγχονται από την κυβέρνηση

Permalink

«Ένα βασικό πρόβλημα της ΕΕ αυτή την στιγμή, είναι ότι υπάρχουν κράτη-μέλη όπου δεν υπάρχει πλουραλισμός στο δημόσιο λόγο, όπου τα μέσα ενημέρωσης στην μεγάλη πλειοψηφία τους ελέγχονται από την κυβέρνηση», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στη Μαρία Κονταξή.

«Με την εκάστοτε κυβέρνηση να κρατά και το μαχαίρι και το πεπόνι, επιχορηγούνται με διαφημίσεις ή άλλους τρόπους τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ εις βάρος των ανεξάρτητων. Το πρόβλημα είναι έντονο σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, αλλά παρατηρείται και στην Τσεχία, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Σλοβακία, όπου μάλιστα είχαν δολοφονήσει τον δημοσιογράφο Γιάν Κούτσιακ επειδή ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς με ευρωπαϊκά κονδύλια», εξήγησε.

«Απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε και στην Ελλάδα, στην Ευρώπη η απάντηση είναι τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης να λειτουργούν με συνδρομές, οι αναγνώστες δηλαδή πληρώνουν για να διαβάσουν το περιεχόμενο. Οι πολίτες γίνονται συνδρομητές γιατί ξέρουν ότι  θα βρουν ενημέρωση ανεξάρτητη, που δεν θα διαβάσουν στα επιχορηγούμενα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια των δημοσιογράφων», δήλωσε ο ευρωβουλευτής. «Γίνεται συνείδηση ότι η καλή δημοσιογραφία, το ερευνητικό ρεπορτάζ δεν είναι δυνατόν να είναι δωρεάν».

«Υπάρχει στη Σλοβακία ένα επιτυχημένο ανεξάρτητο site με 70.000 συνδρομητές – αριθμός εντυπωσιακός για μια χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Τώρα αναπτύσσονται τέτοια site και στην Τσεχία αλλά και στην Ουγγαρία όπου το καλοκαίρι ένα μεγάλο μέσο εξαγοράστηκε από έναν φίλο του Όρμπαν. Σχεδόν 60 δημοσιογράφοι παραιτήθηκαν μετά την εξαγορά και ίδρυσαν ένα νέο site πάνω στο σλοβάκικο μοντέλο. Παραπλήσιες είναι οι εξελίξεις στην Πολωνία».

Εκτός του πλουραλισμού, όμως, η ελευθεροτυπία αντιμετωπίζει και άλλον κίνδυνο, που έρχεται με την μορφή μηνύσεων και αγωγών εις βάρος των δημοσιογράφων. «Οι αγωγές αυτές, τις οποίες κάνουν οι ολιγάρχες για τους οποίους το κόστος είναι αμελητέο, έχουν σκοπό να γονατίσουν οικονομικά τον δημοσιογράφο, ώστε να πάψει να ερευνά μια υπόθεση. Για παράδειγμα, η Μαλτέζα δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια είχε δεχθεί πάνω από 100 τέτοιες αγωγές, κάποιες από τις οποίες είχαν γίνει στην Μ. Βρετανία, όπου το δικαστικό σύστημα είναι πιο δαπανηρό. Βέβαια, την συγκεκριμένη, την δολοφόνησαν στην συνέχεια. Μαζί με μερικούς ακόμη ευρωβουλευτής έχουμε προτείνει νομοθεσία που θα εμποδίζει τη χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης για την εξόντωση των δημοσιογράφων».

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη:  https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/25112020a


(Visited 10 times, 1 visits today)

Read more:
Συμβατικές υποχρεώσεις...
Συμβατικές υποχρεώσεις…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close