H αριστερά πρέπει να υποστηρίξει τα «ζόμπι». Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Δεν πρόκειται για την προφύλαξη των πολιτών από τον ιό. Η κυβέρνηση έχει από καιρό διακηρύξει ότι οι μικρές επιχειρήσεις, το συνοικιακό κατάστημα λιανικής πώλησης ή και η ταβέρνα της γειτονίας, τα «ζόμπι» σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Ζαββό, δεν πρόκειται να ενισχυθούν, λόγω της πανδημίας.

Η χθεσινή απόφαση για τα click away εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα για να εξυπηρετήσουν το κοινό τους. Θέλω να αγοράσω παπούτσια από τον κυρ Γιώργο εδώ δίπλα, αλλά δεν θυμάμαι το όνομα της επιχείρησης. Δεν είναι brand. Ακόμη και αν έχει eshop, δεν μπορώ να τον βρω στο ίντερνετ, να παραγγείλω και να πάω να τα παραλάβω. Η ρύθμιση ενισχύει  μόνο τις μεγάλες, γνωστές επιχειρήσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με την εστίαση. Στις 5 εβδομάδες από το lockdown o καιρός ήταν καλός και θα μπορούσαν τα καφέ αλλά και εστιατόρια να λειτουργούν με τραπεζάκια έξω. Στη Μαδρίτη, αντίθετα με ότι έγινε στο πρώτο κύμα, τα μπαρ και τα ρεστοράν μένουν ανοικτά μέχρι τις 10 το βράδυ. Τα θέατρα επίσης, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας. Παρά τις ρυθμίσεις αυτές, η Ισπανία εμφάνισε πτώση των κρουσμάτων.

Αλλά εκεί κάνουν μαζικά τεστ και επιβάλλουν lockdown ακόμη και σε γειτονιές της Μαδρίτης. Στην Ελλάδα, λόγω ανικανότητας αλλά και επειδή ο μονάρχης- πρωθυπουργός δεν θέλει να δαπανήσει για τους πληβείους- έχει ξοδέψει πολλά και στα κανάλια- δεν ξέρουμε την τύφλα μας για το εύρος και τις απειλούμενες περιοχές. Ανάλογα μέτρα με την Ισπανία έχουν πάρει και άλλες χώρες, από τη Σουηδία μέχρι το Βέλγιο, όπου ακόμη και τα πολυκαταστήματα δεν έκλεισαν.

Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για τους πολίτες, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε θωρακίσει το Σύστημα Υγείας. Ώστε να αντέξει στα κύματα. Εδώ έχουν κατασκευάσει 1200 ΜΕΘ -παραμύθια της Χαλιμάς, και τρέμουν μην τους ξεφύγει. Επικοινωνιακά, γιατί στη Βόρεια Ελλάδα τους έχει ξεφύγει κανονικά.

Δεν είναι δυνατόν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να πληρώσουν τις νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές εμμονές της κυβέρνησης, ούτε την ανικανότητά της. Οι  μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο αλλά και στην εστίαση βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, καθώς βλέπουν να χάνεται οριστικά η εορταστική περίοδος και σωστά διακρίνουν πίσω από την επιβολή της κυβέρνησης, της διαδικασίας του click away. την προσπάθεια εξόντωσής τους.

Στη Γαλλία, όπου το πρόβλημα είναι με τις πολύ μεγάλες πλατφόρμες, μια σειρά προοδευτικές προσωπικότητες κάλεσαν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς Amazon. Στην Ελλάδα η αριστερά πρέπει να υπερασπίσει τα «ζόμπι ». Ζητώντας από την κυβέρνηση, αν δεν θέλει να τις ανοίξει, να ενισχύσει ουσιαστικά τις μεσαίες επιχειρήσεις. Ειδάλλως η κοινωνική καταστροφή θα είναι μεγάλη και η αριστερά δεν θα πρέπει, αδρανώντας, να τη χρεωθεί.


(Visited 12 times, 1 visits today)

Read more:
29481713794_520f5459fa_z
Στ. Κούλογλου για βρετανικές εκλογές: η κ. Μέι έπεσε θύμα των δημοσκοπήσεων και της αλαζονείας της

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Μ. Βρετανία χτες βράδυ, ο Στέλιος Κούλογλου, σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα της...

Close