Ένα βήμα μπρος, δύο lockdown πίσω. Γιατί; | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Το αυστηρότερο lockdown για 10 μέρες, για να ανοίξουν μετά και όλα τα σχολεία, δεν έχει καμία υγειονομική λογική. Η κυβερνητική ανακοίνωση έγινε άλλωστε ερήμην της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής, την οποία η κυβέρνηση υποτίθεται ότι ακολουθεί ευλαβικά, ενώ στην πράξη την παρακάμπτει συνεχώς.

Δεν υπάρχει κανένα πραγματικό επιστημονικό δεδομένο, που να οδηγεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Τα τεστ είναι αστεία και σε αριθμό και με τον ερασιτεχνικό, τυχάρπαστο και μη συστηματικό τρόπο με τον οποίο διεξάγονται. Βασικά γίνονται σε αυτούς που δηλώνουν κάποια συμπτώματα ή ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Κανονικά θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερα, να ακολουθούν κάποιους επιστημονικές μεθόδους, όπως την συνεχή παρακολούθηση  περιοχών, ομάδων, την ιχνηλάτηση κλπ.

Ακόμη και αυτά τα λιγοστά που γίνονται καταγράφονται διαφορετικά στα τρία «βιβλία», στον  ΕΟΔΥ, στο υπουργείο Υγείας με το Μητρώο Covid Ασθενών και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δεν υπάρχει πραγματική εικόνα της επιδημίας στη χώρα. Ο αριθμός των τεστ αυξομειώνεται σε καθημερινή βάση για επικοινωνιακούς λόγους και οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι πολιτικές-προπαγανδιστικές. Τέτοιος χειρισμός του πολύτιμου όπλου τεστ δεν γίνεται πουθενά αλλού στην Ευρώπη και απορεί κανείς πως επιστήμονες και καθηγητές τον ανέχονται και τον συγκαλύπτουν. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Από την σκοπιά του κ. Μητσοτάκη, η πανευρωπαϊκή πρωτιά στην τσιγκουνιά των τεστ, από την αρχή της πανδημίας, έχει την εξήγηση της: καλύτερα να δώσεις τα λεφτά στα ΜΜΕ για να εκθειάζουν όσα κάνεις και αποκρύβουν όσα δεν κάνεις, παρά να οργανώνεις μαζικά τεστ στους ιθαγενείς που αντιδρούν άμα βολτάρεις ανέμελα στην Πάρνηθα  ή θέλουν να εμβολιαστούν μαζί με τους ευγενείς.

Με την πορεία όμως που έχουν πάρει τα πράγματα, η λιτότητα στα τεστ είναι καταστροφική και για τα οικονομικά της κυβέρνησης. Περισσότερα θα είχε εισπράξει αν παρακολουθούσε με επιστημονικό τρόπο την εξέλιξη της πανδημίας ανά περιοχή λαμβάνοντας και ανάλογα μέτρα, αντί να καταστρέφει την οικονομία ακόμη και περιοχών που δεν έχουν πρόβλημα. Στη Μαδρίτη, όπου δεν έχει κλείσει η εστίαση, παίρνουν μέτρα ανά συνοικία.

Στην Ελλάδα λαμβάνονται οριζόντια, τα ίδια στην επιβαρυμένη Βόρεια Ελλάδα και στην Κεφαλλονιά που δεν έχει κρούσματα ή την Κρήτη που είχε τις προάλλες 1(ένα) κρούσμα. Γιατί να ανοίξουν ταυτόχρονα ΟΛΑ τα σχολεία πανελλαδικά και όχι τμηματικά και ανάλογα με την περιοχή; Ακόμη και οι σχετικοί ευρωπαϊκοί χάρτες χρωματίζουν διαφορετικά τη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα. Ούτε αυτούς δεν παρακολουθούν;

Είναι το λεγόμενο υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών στο τετράγωνο, η αποθέωσή του. Χωρίς επαρκή επιστημονικά δεδομένα, το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίζει για όλη την Ελλάδα, παίζοντας το lockdown.  Είναι σαν να υπάρχει κάποιος στο Μαξίμου που δεν τον άφηναν να παίζει μικρός και τώρα έχει μετατρέψει σε παιχνίδι ολόκληρη τη χώρα, τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις της.

Δεν αποκλείεται να συνδυάσουν το άνοιγμα, μετά από 10 ημέρες, με τον ανασχηματισμό, για να παρουσιαστεί τάχα ένα νέο ξεκίνημα. ‘Η να καθυστερούν τον ανασχηματισμό για να στρέψουν εκεί τη συζήτηση αν υπάρχει επιδημική επιδείνωση. ‘Η να έχουν ετοιμάζουν κανένα ψευτοσκάνδαλο αλά Follie Follie, για να περάσει η μπόρα. Μπορεί το αυστηρότερο lockdown να αποφασίστηκε γιατί δεν είχαν το θάρρος να πουν στην ιεραρχία ότι δεν πρέπει να εορτάσουν τα Θεοφάνεια στις εκκλησίες.   Oι κινήσεις ακολουθούν δύο και μοναδιούς κανόνες. Πρώτο, να μην δυσφορεί η εκλογική βάση, στη συγκεκριμμένη περίπτωση οι πιστοί, και επηρεαστούν οι δημοσκοπήσεις. Δεύτερο,  κουβέντα να γίνεται και να φαίνεται ότι κάτι κάνει η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας χωρίς προηγούμενο ανικανότητας και έλλειψης στοιχειώδους συντονισμού. Λίγες ώρες πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώσει, Σάββατο μεσημέρι, το κλείσιμο των πάντων, ο υπουργός Ανάπτυξης και (φαντασιακών) Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης δήλωνε στο Σκάι  ότι είναι «ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες»!

Την παροιμιώδη κυβερνητική ανικανότητα συμβολίζει η ανεξήγητη, μαζική αναβολή των εμβολιασμών στους υγειονομικούς, που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν τη Δευτέρα, σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας. Ακόμη και αυτή δηλαδή η έναρξη της εκστρατείας για «την Ελευθερία», αποδεικνύεται επικοινωνιακό κατασκεύασμα, χωρίς επαρκή προετοιμασία: σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη και ουραγός παγκοσμίως στους εμβολιασμούς.

Σε συνδυασμό με τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21, η παραπάνω εκστρατεία και ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού υποτίθεται ότι θα οδηγούσαν στη διενέργεια εκλογών στο τέλος της άνοιξης. Ώστε να ανανεωθεί η θητεία της κυβέρνησης για τέσσερα χρόνια,πριν ξεσπάσει η οικονομική καταιγίδα, και να μπει σε μεγαλύτερη κρίση η αγκυλωμένη αντιπολίτευση.

Λογικό, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει υπολογίσει την ανικανότητά του. Και επίσης ότι μέχρι τον Μάιο μεσολαβούν 4 μήνες, χειμώνα και πανδημίας, που βρίσκει τη χώρα πάλι απροετοίμαστη, να κάνει ένα βήμα μπρος και 2 lockdown πίσω.

Η φωτογραφία είναι του Δημήτρη Θεοδόση


(Visited 17 times, 1 visits today)

Read more:
372015-kedeia
Κηδεία…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close