Κούλογλου για τα εμβόλια: Ντροπή να μην γνωρίζουμε τις συμβάσεις της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες

Permalink

«Η ΕΕ έχει κάνει κακή διαχείριση στο θέμα των εμβολίων. Οι καθυστερήσεις είναι σημαντικές, και στην Ελλάδα για αυτό ευθύνεται εν μέρει η ΕΕ και εν μέρει η κυβέρνηση, που είχε δώσει εξωπραγματικές υποσχέσεις. Όμως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και στην διαφάνεια των συμβάσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Action24 και στον Γιώργο Πιέρρο, και εξήγησε:

«Ως ευρωβουλευτές ζητούσαμε να δούμε το περιεχόμενο των συμβάσεων αυτών. Μας έστειλε η αρμόδια Kύπρια Επίτροπος για θέματα Υγείας, η κα Κυριακίδη, μια αιφνιδιαστική πρόσκληση να δούμε ατομικά – μόνο σε ειδικό δωμάτιο ανάγνωσης – λογοκριμένη από την εταιρεία έκδοση της σύμβασης, για περιορισμένο χρόνο, χωρίς δυνατότητα καταγραφής αποσπασμάτων, χωρίς τα κινητά μας, χωρίς να μπορούμε να κρατάμε σημειώσεις. Και όλα αυτά μόνο αφού υπογράψουμε συμφωνητικό εμπιστευτικότητας, με άγνωστους όρους, που μας εμποδίζει να ενημερώσουμε τους πολίτες για το περιεχόμενο της σύμβασης. Λες και έχουμε να κάνουμε με τους κωδικούς πυρηνικών όπλων λίγο πριν ξεκινήσει ο Γ” Παγκόσμιος Πόλεμος. Αυτές οι πρακτικές αδιαφάνειας στερούν από τους Ευρωπαίους πολίτες το δημοκρατικό δικαίωμα της ενημέρωσης. Είναι ντροπή».

Για το ζήτημα αυτό, σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απέστειλε επιστολή (ακολουθεί) στην Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας είναι μέλος του προεδρείου, στην οποία ζητάει να υπάρξει «απόλυτη διαφάνεια και πραγματική δημοσιότητα σε όλα τα στάδια διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τις φαρμακευτικές – που αφορούν τεράστιους πόρους των Ευρωπαίων φορολογουμένων», καθώς «οι πρακτικές αδιαφάνειας στερούν από τους Ευρωπαίους πολίτες και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους το δικαίωμα της ενημέρωσης. Η μυστικοπάθεια ενισχύει τους σκεπτικιστές των εμβολιασμών και δεν προστατεύει ούτε τη δημόσια υγεία ούτε τη δημοκρατία».

«Οι εταιρείες που παρήγαγαν το εμβόλιο έχουν χρηματοδοτηθεί από το Δημόσιο για την έρευνα τους. Δε θα έπρεπε το Δημόσιο να καρπωθεί μέρος της έρευνας;», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τις πατέντες των εμβολίων, εξηγώντας:

«Στην Ελλάδα και να μας έδιναν την πατέντα δεν θα μπορούσαμε να φτιάξουμε εμβόλια. Η ουσία της πρότασης είναι ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν χώρες, που έχουν τις δυνατότητες, ώστε να προχωρήσουν σε μαζική παραγωγή εμβολίων. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια που θα φτάσουν στην Ελλάδα αποδείχθηκαν κενές περιεχομένου. Όλες οι ελπίδες βασίστηκαν στα εμβόλια και δεν ελήφθησαν μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για τα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία. Υπάρχουν φόβοι για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Είμαστε θωρακισμένοι για κάτι τέτοιο;»

Για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ελεύθερων μετακινήσεων μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο ευρωβουλευτής σχολίασε πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε ισονομία ανάμεσα στους πολίτες. Δεν είναι κάποιοι πολίτες πιο ίσιοι από κάποιους άλλους. Τα πιστοποιητικά που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσαν να εκδοθούν μόνο όταν αποκτήσουν όλοι πρόσβαση, αλλά επιλέξουν να μην κάνουν το εμβόλιο. Αν επιλέξουν να το αρνηθούν, θα πρέπει να υποστούν και τις συνέπειες».
*Ολόκληρη η επιστολή του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου: 
Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη της Διακομματικής Επιτροπής του ΕΚ κατά της Διαφθοράς,

Την Τρίτη 12/1 έγινε γνωστό από την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη, ότι δίνεται ιδιαίτερα περιορισμένη πρόσβαση στους ευρωβουλευτές στη σύμβαση προμήθειας εμβολίων κατά του COVID-19 μεταξύ της ΕΕ και της CureVac.

Οι ευρωβουλευτές μπορούν να δουν ατομικά – μόνο σε ειδικό δωμάτιο ανάγνωσης – λογοκριμένη από την εταιρεία έκδοση της σύμβασης, για περιορισμένο χρόνο, χωρίς δυνατότητα καταγραφής αποσπασμάτων. Και όλα αυτά μόνο αφού υπογράψουν συμφωνητικό εμπιστευτικότητας, με άγνωστους όρους, που τους εμποδίζει να ενημερώσουν τους πολίτες για το περιεχόμενο της σύμβασης.

Στην πράξη όμως αυτή η διαδικασία αποκλείει κάθε περίπτωση ουσιαστικής δημοσιοποίησης των όρων της σύμβασης. Τι είναι αυτό που δεν πρέπει να μάθουν οι Ευρωπαίοι πολίτες;

H Επίτροπος υποστηρίζει ότι εργάζεται για την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού και καλεί τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια να συναινέσουν για αντίστοιχη πρόσβαση. Αυτό είναι απολύτως ανεπαρκές. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια και πραγματική δημοσιότητα σε όλα τα στάδια διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τις φαρμακευτικές – που αφορούν τεράστιους πόρους των Ευρωπαίων φορολογουμένων.

Η ανοικτότητα των συμβάσεων δεν μπορεί να είναι εθελοντική παραχώρηση, και μάλιστα υπό όρους, κάποιων μόνο εταιρειών. Πρέπει να είναι καθολική υποχρέωση, εξ’ αρχής. Η εξασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων εμβολίων για τους πολίτες της Ε.Ε. με φόντο τους χιλιάδες θανάτους εξαιτίας της πανδημίας, πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να υποχωρήσουν οι αρχές της διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας.

Αυτές οι πρακτικές αδιαφάνειας στερούν από τους Ευρωπαίους πολίτες και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους το δικαίωμα της ενημέρωσης. Η μυστικοπάθεια ενισχύει τους σκεπτικιστές των εμβολιασμών και δεν προστατεύει ούτε τη δημόσια υγεία ούτε τη δημοκρατία.

Παρακολουθείστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: https://youtu.be/ZWvxCP_t7oQ


(Visited 28 times, 1 visits today)

Read more:
ai_afisa
Τεχνητή νοημοσύνη: Απελευθέρωση ή σκλαβιά για τους εργαζόμενους;

Τα κρίσιμα ζητήματα από τη χρήση και τη κατάχρηση των νέων τεχνολογιών που εισάγονται στο εργασιακό περιβάλλον θα προσεγγίσει η...

Close