Για 200 ευρώ κάνετε έτσι ρε παιδιά; | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Δεν είναι είδηση ότι ο πρωθυπουργός της χώρας αναγγέλλει πομπωδώς ότι ανεβάζει το πρόστιμο για την παραβίαση του lockdown από τα 300 στα 500 ευρώ, για να το ανακαλέσει μερικές ώρες μετά, στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής;

Στην καλύτερη περίπτωση, πρόκειται για εκδήλωση προχειρότητας. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έχουν σταθμίσει καλά τα μέτρα που ανακοινώνουν. Στη χειρότερη ότι ο πρωθυπουργός είναι «ειπαξείπας». Κάτι τέτοιο δεν έχει σημειωθεί ποτέ ξανά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση. Οι κυβερνήσεις αναγκάζονται συχνά, για διάφορους λόγους, να αλλάξουν θέση. Αλλά βρίσκουν κάποιο πρόσχημα και περιμένουν κανένα εικοσιτετράωρο.

Για τα φιλοκυβερνητικά μέσα, το πρωθυπουργικό αλαλούμ δεν ήταν άξιο προσοχής. Δεν ήταν είδηση. Συντονίστηκαν όλα στον κεντρικό τίτλο «ανοίγει το λιανεμπόριο», αν και ως είδηση είχε αναγγελθεί μέρες πριν. Συντονισμός ασφαλώς αυθόρμητος, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι έπεσε πάλι γραμμή, όπως τότε που πήραν τα site τις οδηγίες του Μαξίμου για το πως να αντιμετωπιστεί ο Τσίπρας και τις δημοσίευσαν copy paste.

Απλώς τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται, με διαφορές δημοσιογραφικού φιλότιμου. Tα Νέα ανέφεραν τουλάχιστον την είδηση, μέσα στο ρεπορτάζ για τα μέτρα: «μετά την αύξηση του προστίμου για μη τήρηση των μέτρων από τα 300 στα 500 ευρώ, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός κι εκτός Βουλής, ο πρωθυπουργός πήρε πίσω την απόφασή του, διατηρώντας το στα 300 ευρώ». Η «Καθημερινή, σε ανάλογο ρεπορτάζ, «έφαγε» τις αντιδράσεις: «Παραμένει, δοκιμαστικά, το πρόστιμο στα 300 ευρώ».

Ένα βήμα μπροστά, η Αthens Voice, πάλι στο ρεπορτάζ για τα μέτρα, ξέχασε να αναφέρει ότι είχε προηγηθεί ολιγόωρη αύξηση: «το πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων για μία εβδομάδα θα παραμείνει στα 300 ευρώ». To Liberal το τερμάτισε: «Ικανοποίηση από τον εμπορικό κόσμο για το άνοιγμα της αγοράς», ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ, το οποίο δεν αναφέρει καθόλου την πρωθυπουργική αναδίπλωση (μια αναφορά σε προγενέστερο άρθρο, κόπηκε). Πάλι καλά που δεν έγραψαν: «Μητσοτάκης: με παρέμβαση δική μου, ακυρώθηκε το μέτρο που είχα αποφασίσει».

Υπάρχει βέβαια και η εξήγηση ότι όλα αυτά τα θεωρούν λεπτομέρειες, φυσιολογικά πράγματα. Και πράγματι, όσοι γνωρίζουν τα παρασκήνια του Μαξίμου,  ξέρουν ότι οι παλινωδίες, οι αλλαγές πλεύσης και η πρωθυπουργική αστάθεια είναι καθημερινό φαινόμενο για πολύ σοβαρότερα θέματα. Για 200 ευρώ κάνετε έτσι ρε παιδιά;


(Visited 13 times, 1 visits today)

Read more:
Ευτυχώς υπάρχει και η ιδιωτική πρωτοβουλία...
Ευτυχώς υπάρχει και η ιδιωτική πρωτοβουλία… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close