Μπεκατώρου- Metoo, αλά ελληνικά. | Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Permalink

Έχουμε παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δεκάδες τρανταχτές αποκαλύψεις για τους βιασμούς και την σεξουαλική παρενόχληση γυναικών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι θύτες παραδέχτηκαν την πράξη τους, ορισμένοι ζήτησαν συγνώμη. Στην Άπω Ανατολή αυτοκτόνησαν και κάποιοι, αλλά αυτό είναι και θέμα κουλτούρας.

Αξιοποιώντας και το πέρασμα του χρόνου, η γραμμή άμυνας των υπολοίπων ήταν ότι επρόκειτο για συναινετικό σεξ. Eλάχιστοι υποστήριξαν ότι οι κατηγορίες ήταν πλαστές. Όπως ο κ. Αριστείδης Αδαμόπουλος, τον οποίο κατονόμασε η Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, ότι την κακοποίησε σεξουαλικά το 1998.

Τώρα τι της ήρθε να καταγγείλει όλα αυτά τα «παντελώς ανακριβή, ψευδή, συκοφαντικά και υποβολιμιαία» μετά από 23 χρόνια, ο κ. Αδαμόπουλος δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει. Καμία γυναίκα δεν θα έμπαινε σε αυτή τη δοκιμασία, αλλά,  όπως η ίδια εξήγησε, ήθελε να προστατεύσει τις επόμενες γενιές από την κακοποίηση και το ψυχικό τραύμα το οποίο υπέστη. Η συνέντευξη που έδωσε δημοσιοποιώντας την περιπέτεια της, δείχνει μια γυναίκα περήφανη, συγκροτημένη και αποφασισμένη να πει την αλήθεια.

Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Μπεκατώρου πριν μιλήσει δημόσια, είχε βρεθεί ενώπιον του εισαγγελέα όπου και κατήγγειλε τη σεξουαλική της κακοποίηση και κατανόμασε τον κ. Αδαμόπουλο. Το γεγονός ότι, όπως λέει στη συνέντευξη της, είχε εκμυστηρευθεί τι συνέβη στον τότε φίλο της, είναι επίσης πολύ ουσιαστικό στοιχείο. Χώρια ότι η πράξη της έχει ευρύτερες ευεργετικές επιδράσεις. Φέρνοντας στο φως,  έστω και με καθυστέρηση, ένα καλά κρυμμένο ελληνικό μυστικό, που κάθε άλλο παρά αφορά μόνο τον αθλητισμό.

Τα υπόλοιπα θα τα βρει ο εισαγγελέας, αλλά υπάρχουν δύο ακόμη θέματα που αναδεικνύονται από την υπόθεση. Το ένα είναι ότι η σήψη της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας, όπως εκφράστηκε με την «ευγενική ομερτά» της, όταν εμμέσως αναρωτήθηκε, και αυτή, γιατί η Ολυμπιονίκης το θυμήθηκε μετά από τόσα χρόνια. Η απάντηση είναι εδώ απλή: γιατί δεν το ξέχασε ποτέ.

Έχουμε να κάνουμε, όπως και σε άλλες ομοσονδίες,  με μια δράκα ισόβιων παραγόντων, που αντί να υπηρετούν τους αθλητές χάρις στους οποίους υπάρχουν, τους κακοποιούν σεξουαλικά, τους εκβιάζουν και εξασκούν επάνω τους βία,  όπως καταγγέλλουν στο πρόσφατο βίντεο τους, που με τις σημερινές εξελίξεις αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς αθλητικοί παράγοντες και προπονητές κακοποιούν συστηματικά αθλητές, στη μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες, αξιοποιώντας την εξουσία που διαθέτουν και τη θεμιτή επιθυμία των αθλούμενων να διακριθούν. Πριν από 3 χρόνια ο Λάρρυ Νάσαρ, προπονητής της Εθνικής Ομάδας Γυμναστικής των ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 300 χρόνια φυλάκιση για τη σεξουαλική κακοποίηση εκατοντάδων αθλητριών, μεταξύ των οποίων και 2 Ολυμπιονίκες( η φωτογραφία από τη δίκη του).

Το άλλο είναι η πλήρης αδυναμία των κάθε λογής υπευθύνων στην Ελλάδα, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να ζητήσουν συγνώμη. Το πράγμα βρομάει από το κεφάλι, καθώς σχεδόν κανένας από όσους κυβέρνησαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, δεν παραδέχθηκε κανένα λάθος, ακόμη και όταν οι αποκαλύψεις έπεφταν βροχή. Ο Παττακός έλεγε ότι δεν είχαν γίνει ούτε βασανιστήρια επί δικτατορίας και οι χουντικοί ομοϊδεάτες του, που έδωσαν τη μισή Κύπρο στην Τουρκία, ότι φταίει ο Μακάριος.

Αλλά και επί δημοκρατίας, συνεχίστηκε δυστυχώς η ίδια νοοτροπία. Ο κ. Σημίτης, παραδείγματος χάριν, του οποίου βασικοί συνεργάτες μπαινοβγαίνουν στη φυλακή και άλλοι τόσοι έχουν παραδεχθεί ότι χρηματίστηκαν, συνεχίζει να μιλάει επί παντός του επιστητού. Αλλά για το φονικό κουβέντα.  Ο Κώστας Καραμανλής χρεοκόπησε τη χώρα το 2009, πριν την κάνει με πλάγια πηδηματάκια, αλλά έκτοτε σιωπή. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πολλά ελαφρυντικά, αλλά δεν έχει πει ποτέ γιατί  πρώτα παρέλαβε πρόθυμα και μετά δεν αποσυναρμολόγησε σωστά τη βόμβα, που του έδωσε στα χέρια ο προηγούμενος.

Το παζλ της αποκάλυψης Μπεκατώρου και της αντίδρασης Αδαμόπουλου, του Metoo αλλά ελληνικά, συμπληρώνεται. Μια ομοσπονδία με τους ίδιους παράγοντες στην ηγεσία για δεκάδες χρόνια, έτοιμη να συγκαλύψει  ενόχους, παρατυπίες ή εγκλήματα και να τιμωρήσει τους αθλητές. Ένα πολιτικό προσωπικό που δίνει το κακό παράδειγμα. Και στη μέση ο κ. Αδαμόπουλος, λίγο από όλα:  αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας,  εκπρόσωπος στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και αντιπρόεδρος της ΝΔ Πικερμίου – Ραφήνας.


(Visited 12 times, 1 visits today)

Read more:
29481713814_2618dcc52d_z
Κούλογλου: Ανησυχούν οι αποκαλύψεις για επιστράτευση. Γιατί αντί για έκτακτα μέτρα έβγαζε selfie ο πρωθυπουργός;

Για την κακή διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνησης και τις διακοπές της κυβερνητικής εκπροσώπου, τη θετική στάση της αξιωματικής...

Close