Ακρόαση της Επιτρόπου Υγείας για το ζήτημα της AstraZeneca ζητά ο Στ. Κούλογλου

Permalink

Την πρόσκληση της Επιτρόπου για θέματα Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, και του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα προστασίας των καταναλωτών, Didier Reynders, σε ακρόαση ώστε να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες, στον απόηχο των διαξιφισμών της Κομισιόν με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχει.

Στην επιστολή του, ο ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ότι η πρόσβαση στο κείμενο σύμβασης προμήθειας εμβολίων κατά του Covid-19 δόθηκε μόνο σε ορισμένο αριθμό ευρωβουλευτών και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ώστε να μη διαρρεύσει καμία πληροφορία στους ευρωπαίους πολίτες.

«Κρατώντας τους καταναλωτές στο σκοτάδι για μια σύμβαση που επηρεάζει άμεσα κάθε Ευρωπαίο πολίτη, παραβιάζονται τα δικαιώματά τους και παραβλέπεται η προστασία τους. Οι καταναλωτές της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν που πηγαίνουν τα χρήματα τους και ποιοι είναι οι όροι μιας σύμβασης που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή», τονίζει ο Στ. Κούλογλου και συνεχίζει:

«Οι καθυστερήσεις παραγωγής και παράδοσης εμβολίων που προκαλούνται από την προβληματική στρατηγική προμήθειας ανάγκασαν ορισμένα κράτη μέλη να τροποποιήσουν τα προτεινόμενα προγράμματα εμβολιασμού σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ελλείψεων. Αυτό μειώνει και ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες σε αυτά τα κράτη μέλη».

Δεδομένων όλων αυτών, υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα για την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και τον Επίτροπο Δικαιοσύνης, που πρέπει να απαντηθούν στους Ευρωπαίους πολίτες, καταλήγει ο ευρωβουλευτής.

Ολόκληρη η επιστολή του Στ. Κούλογλου:

Πριν από δεκαπέντε ημέρες, οι ευρωβουλευτές εμποδίστηκαν από την ενημέρωση για το περιεχόμενο των συμβάσεων προμήθειας εμβολίων κατά του COVID-19 μέσω της εισαγωγής δρακόντειων μέτρων εμπιστευτικότητας. Σε περιορισμένο αριθμό ευρωβουλευτών δόθηκε πρόσβαση, μεμονωμένα – μόνο μέσα σε μια ειδική αίθουσα ανάγνωσης – σε μια λογοκριμένη έκδοση της σύμβασης από μια εταιρία, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χωρίς τη δυνατότητα καταγραφής αποσπασμάτων. Όλα αυτά μόνο μετά την υπογραφή συμφωνίας εμπιστευτικότητας, με άγνωστους όρους, που μας εμπόδισε να ενημερώσουμε τους πολίτες για το περιεχόμενο.

Στην πράξη, αυτή η διαδικασία αποκλείει κάθε περίπτωση ουσιαστικής αποκάλυψης των όρων της σύμβασης. Τι περιέχει η σύμβαση που δεν πρέπει να γνωρίζουν οι ευρωπαίοι πολίτες; Τώρα, από την πρόσφατα δημοσιευμένη λογοκριμένη έκδοση μπορούμε να καταλάβουμε γιατί όλα αυτά ήταν απαραίτητα. Κρατώντας τους καταναλωτές στο σκοτάδι για μια σύμβαση που επηρεάζει άμεσα κάθε Ευρωπαίο πολίτη, παραβιάζονται τα δικαιώματά τους και παραβλέπεται η προστασία τους.

Το κόστος του εμβολίου προέρχεται από χρήματα των φορολογουμένων, αλλά μόνο να  το υποθέσουμε μπορούμε από τις σχετικές ενότητες. Οι καταναλωτές της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν που πηγαίνουν τα χρήματα τους και ποιοι είναι οι όροι μιας σύμβασης που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή. Οι καθυστερήσεις παραγωγής και παράδοσης εμβολίων που προκαλούνται από την προβληματική στρατηγική προμήθειας ανάγκασαν ορισμένα κράτη μέλη να τροποποιήσουν τα προτεινόμενα προγράμματα εμβολιασμού σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ελλείψεων. Αυτό μειώνει και ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες σε αυτά τα κράτη μέλη και ώθησε ορισμένες κυβερνήσεις να απειλήσουν τους κατασκευαστές εμβολίων με αγωγές για καθυστερημένη παράδοση.

Καθίσταται επίσης προφανές ότι κάθε σύμβαση ορίζει διαφορετικές απαιτήσεις από κάθε παραγωγό εμβολίων. Αυτό προκαλεί ανησυχία για πιθανές πρακτικές διακρίσεων που επηρεάζουν τους τελικούς καταναλωτές.

Το σημερινό αδιέξοδο μεταξύ της Επιτροπής και της AstraZeneca αποδεικνύεται καταστροφικό για τα προγράμματα εμβολιασμού των κρατών μελών. Ορισμένοι βλέποντας ότι οι προμήθειες εμβολίων τους εξαντλούνται, αναγκάζονται να επεκτείνουν τα διαστήματα εμβολιασμού ενώ άλλοι προσπαθούν να συμπληρώσουν τα διαθέσιμα αποθέματα λειτουργώντας εκτός του συστήματος προμηθειών της ΕΕ.

Δεδομένων όλων αυτών, υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα για την Ευρωπαία Επίτροπο Υγείας και τον Επίτροπο Δικαιοσύνης. Επομένως, ζητώ μια έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής μας με την παρουσία της Επιτρόπου Κυριακίδου και του Επιτρόπου Reynders για να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις που έχουν σημασία για τους Ευρωπαίους Πολίτες.

Θερμούς χαιρετισμούς
Στέλιος Κουλόγλου


(Visited 14 times, 1 visits today)

Read more:
Κούλογλου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρουθοκαμηλίζει στο προσφυγικό

Ο Στέλιος Κούλογλου, σε συζήτηση στην εκπομπή "Europe" της ΕΡΤ1 με την Εύα Μπούρα στην οποία συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Ελίζα...

Close