«Η “Βίβλος του Μωϋσή” περιέχει τα έργα και τις ημέρες του πρώτου ενάμιση χρόνου διακυβέρνησης της ΝΔ. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ παρατήρησα ότι υπήρχε ένας κυνισμός στις δηλώσεις, πολλά μαργαριτάρια, γρήγορη αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων. Όλες οι κυβερνήσεις το κάνουν δυστυχώς, αλλά εδώ έγινε αμέσως. Ο κ. Μητσοτάκης για παράδειγμα είχε υποσχεθεί μικρό και ευέλικτο σχήμα, και εν τέλει το έκανε μεγαλύτερο. Άρχισα, λοιπόν, και κατέγραφα καθημερινά τέτοια πράγματα, και μια επιλογή αυτών υπάρχει στο βιβλίο, καθώς για όλα θα χρειαζόταν εγκυκλοπαίδεια», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας για το νέο του βιβλίο στον Flash FM της Θεσσαλονίκης και στον Γιάννη Μαγκριώτη.
Κληθείς να τοποθετηθεί για την διαχείριση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε ότι δεν έχουμε λύσει σοβαρά προβλήματα, δεν έχει εκσυγχρονιστεί και ο κρατικός μηχανισμός με αποτέλεσμα να απαιτείται η εποπτεία κάποιου πολιτικά υπεύθυνου, παρά το γεγονός ότι συνήθως αυτά τα πρόσωπα τα κάνουν θάλασσα.
«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αποφύγει τις προσωπικές του ευθύνες για τα όσα συνέβησαν με την κακοκαιρία. Ακολούθησε μια λογική του “απλώς προεδρεύω”, και παριστάνει τον θεατή του πινγκ πονγκ ευθυνών, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε. Με αυτές τις κινήσεις αποδομεί το προφίλ που επιτυχημένα του το είχαν χτίσει ότι είναι ένας αποφασιστικός ηγέτης», σχολίασε ο ευρωβουλευτής.
Απαντώντας, δε, στην κριτική ότι ταυτόχρονα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνουν, ο Στ. Κούλογλου τόνισε πως «θα ήταν στρουθοκαμηλισμός να λέμε ότι φταίνε για όλα τα ΜΜΕ. Ναι πράγματι έχουν προβλήματα και συχνά δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, δεν υποβάλλουν τις σκληρές ερωτήσεις που θα υπέβαλαν σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει τον βηματισμό του μετά την εκλογική ήττα. Έχουν περάσει δυο χρόνια από τότε και δεν έχουν αναλυθεί οι αιτίες της ήττας, ούτε έχουν βρεθεί τα πρόσωπα με τα οποία θα πάμε μπροστά».
«Αυτή την στιγμή παγκοσμίως διαμορφώνονται δυο στρατόπεδα. Αυτό του νεοφιλελευθερισμού που είναι υπέρ των λίγων και εκείνο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς που μάχονται για κοινωνική δικαιοσύνη. Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, συσπειρώνοντας τους ανθρώπους που δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο κόμμα και θέλουν αλλαγές με έναν νοικοκυρεμένο και πολιτισμένο τρόπο», προσέθεσε σχολιάζοντας τις πολιτικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο χώρο του κέντρου.
Για το πλάνο της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, ο ευρωβουλευτής δήλωσε ότι «το μόνο δίκαιο στον σχεδιασμό είναι η δίκαιη κατανομή χρημάτων στους διανομείς φυσικού αερίου. Μια δίκαιη μετάβαση προϋποθέτει να είναι σταδιακή, όχι ξαφνικός θάνατος. Επίσης να ακολουθεί τον ρυθμό και των άλλων χωρών. Όσες έχουν λιγνίτη και τον χρησιμοποιούν για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ζήτησαν και πήραν παρατάσεις: η Γερμανία το 2048, η Πολωνία το 2038 και βλέπουμε, η Τσεχία ομοίως.
Η Ελλάδα γιατί να κλείσει τα εργοστάσια της το 2023, ειδικά όταν μια ολόκληρη περιοχή εξαρτάται οικονομικά από αυτό; Το 50% του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας προέρχεται από αυτή την βιομηχανία. Επίσης, ο λιγνίτης είναι ρυπογόνος αλλά αν μη τι άλλο καθιστούσε την χώρα σε αυτό τον τομέα αυτόνομη. Το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο. Ας κάνουμε τουλάχιστον σταδιακές κινήσεις ώστε να απορροφηθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις. Θα βρουν οι άνθρωποι δουλειά; Θα υπάρξει ανάπλαση του περιβάλλοντος;»
Πλάνο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, δεν υπάρχει ούτε σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Δεν τον κατέθεσαν εγκαίρως το πρόγραμμα, και τώρα περιμένουμε τα χρήματα για να καλύψουμε τρύπες και έπειτα να τα μοιράσουμε στα “δικά μας παιδιά” στην λογική του σκόιλ ελικικου. Άλλες χώρες, αντίστοιχου μεγέθους με τη δική μας, όπως η Πορτογαλία, έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τα προγράμματα τους, πως θα ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους, πως θα κάνουν επενδύσεις και πως θα αλλάξουν το παραγωγικό τους μοντέλο».
«Το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης αφορά την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που τις αποκαλούν ζόμπι στην κυβέρνηση. Δεν είναι όμως ζόμπι, είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει πρέπει το δημόσιο να δώσει το 50% του περσινού τους τζίρου για να μπορέσουν να σωθούν. Σε άλλες χώρες της ΕΕ δίνουν το 75%. Θα έχουμε κοινωνική καταστροφή διαφορετικά».
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/flash-994-19022021