Κούλογλου στην Ολομέλεια για την επέτειο ελληνικής επανάστασης

Permalink

«Σήμερα θα μιλήσω στα ελληνικά καθώς είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Είναι η 200η επέτειος από την ελληνική επανάσταση του 1821, που ήταν η αρχή του τέλους της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια αλλά και η αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Γιατί η επανάσταση πέτυχε χάρη φυσικά στον ηρωισμό των εξεγερμένων αλλά και στην αλληλεγγύη που εκφράστηκε τότε από τις δημοκρατικές δυνάμεις και ανθρώπους της Ευρώπης», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, την οποία πραγματοποίησε στα ελληνικά λόγω της ημέρας.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ενταξιακή πορεία των υποψήφιων κρατών-μελών:

«Σήμερα θα μιλήσω στα ελληνικά καθώς είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Είναι η 200η επέτειος από την ελληνική επανάσταση του 1821, που ήταν η αρχή του τέλους της οθωμανικής αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια αλλά και η αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Γιατί η επανάσταση πέτυχε χάρη φυσικά στον ηρωισμό των εξεγερμένων αλλά και στην αλληλεγγύη που εκφράστηκε τότε από τις δημοκρατικές δυνάμεις και ανθρώπους της Ευρώπης

Ήδη, όμως, από εκείνα τα χρόνια και μέχρι σήμερα υπάρχει ο ιός των Βαλκανίων. Ένας ιός που σημαίνει πόλεμους και συγκρούσεις. Συνεχίστηκε μέσα στα χρόνια και την ιστορία. Πρόσφατα είχαμε τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας το 1991-95 και τον καταστροφικό βομβαρδισμό της Σερβίας/Γιουγκοσλαβίας το 1999. Και σήμερα ακόμη υπάρχουν εθνικές διαμάχες, εδαφικά προβλήματα και διενέξεις, υπάρχουν προβλήματα σεβασμού των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου, καταπολέμησης της διαφθοράς σε όλα τα υποψήφια κράτη-μέλη. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, αλλά και λιγότερο σοβαρά, όπως η eurovision και το ποιος θα είναι ο τραγουδιστής.

Υπάρχει όμως και το αντίδοτο σε όλα αυτά. Το εμβόλιο απέναντι στον ιό των Βαλκανίων είναι το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Χάρη σε αυτή και στο θάρρος και το κουράγιο που έδειξαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Β. Μακεδονίας έχουμε μια Συμφωνία που μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο και το φάρμακο για τον εθνικισμό στα Βαλκάνια, που δυστυχώς συνεχίζεται ακόμη».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ανοίγοντας τις εργασίες της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασσόλι, χαιρέτησε την επέτειο και την ευρωπαϊκή σημασία της, ύστερα από αίτημα δέκα Ελλήνων ευρωβουλευτών, που ήταν μια πρωτοβουλία του Στ. Κούλογλου.

Δείτε εδώ ολόκληρη την παρέμβαση:  https://youtu.be/rka6sVYsMIs


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
ai_afisa
Τεχνητή Νοημοσύνη: Μύθοι και αλήθειες

Καταρρίφθηκαν μύθοι αλλά επισημάνθηκαν αλήθειες και κίνδυνοι από την τεχνητή νοημοσύνη, στην εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του...

Close