Στον κινηματογράφο, οι ήρωες αποφασίζουν να παίξουν ρωσική ρουλέτα, γιατί έχουν βρεθεί σε ένα οριακό σημείο της ζωής τους. Ο μνημειώδης «Ελαφοκυνηγός»(1978) με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και τον Κρίστοφερ Γουώλκεν έχει ως θέμα τα ψυχολογικά τραύματα από τον πόλεμο του Βιετνάμ που βασανίζουν τους δύο φίλους και βετεράνους (η φωτό του άρθρου από την ταινία). Στην Ελλάδα το 2021, για πρώτη φορά στην ιστορία κάποιοι παίζουν ρωσική ρουλέτα για να κάνουν πολιτική καριέρα ή επειδή διαβάζουν δημοσκοπήσεις.
Η κυρία Κεραμέως ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Εδώ και καιρό έχει βαλθεί να ανοίξει με το στανιό τα σχολεία, χωρίς να κάνει τα στοιχειώδη από αυτά που έκαναν οι Ευρωπαίοι ομόλογοί της, πριν τα ανοίξουν: αραίωση των μαθητών, μαζικά τεστ στον σχολικό πληθυσμό και εμβολιασμός των εκπαιδευτικών. Δεν δέχεται ούτε καν το πρωί-απόγευμα στη λειτουργία των σχολείων ή την εναλλαγή των μαθητών μέρα παρά μέρα.
Λες και δεν έχει κάνει αρκετά για τα ιδιωτικά σχολεία, όπου οι γονείς δεν θέλουν να πληρώσουν δίδακτρα όσο συνεχίζεται η προχειροφτιαγμένη και ανεπαρκής τηλέ-εκπαίδευση, την οποία παραχώρησε- με το αζημίωτο- επίσης σε ιδιωτική εταιρεία. Η υπουργός έκανε λόμπινγκ με τα μέλη της Επιτροπής Τσιόδρα, παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της ως μη όφειλε και στο τέλος κατάφερε να περάσει το άνοιγμα των Λυκείων ακόμη και στις κατακόκκινες περιοχές της χώρας.
Και όλα αυτά τη στιγμή που όλες οι πρόσφατες διεθνείς μελέτες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: οι μαθητές, από την Α δημοτικού μέχρι την Γ Λυκείου, προσβάλλονται από τον covid όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες. Μετά από μία μεγάλη μελέτη στην Αυστρία, μια ανάλογη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε παρόμοια αποτελέσματα : μαθητές ηλικίας 13 έως 17 ετών βρέθηκαν θετικοί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Ένας στους 50 μαθητές ήταν θετικοί στον ιό.
Σίγουρα οι μαθητές δυσφορούν από τον παρατεταμένο, οριζόντιο εγκλεισμό, που κρατάει στο σπίτι ακόμη και παιδιά από περιοχές όπου θα μπορούσαν να είχαν ανοίξει τα σχολεία, αλλά με συνεχή επιδημιολογικό έλεγχο. Αλλά εδώ που φτάσαμε, ποιο θα είναι το σοβαρό κέρδος αν ανοίξουν τα Λύκεια για δύο εβδομάδες, μέχρι το Πάσχα; Γιατί να μην περιμένει η πολιτεία ακόμη λίγες μέρες, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων σπάνε καθημερινά ρεκόρ και των θανάτων δυστυχώς αυξάνεται;
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης παίζει ρωσική ρουλέτα επειδή ανησυχεί από τις δημοσκοπικές μετρήσεις, που δείχνουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική και την οικονομική κατάρρευση. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ακόμη και τα πολυκαταστήματα συνέχιζαν να δουλεύουν, εκτός αν τα τεστ προμήνυαν υγειονομική κρίση. Αλλά η οικονομία δεν έκλεισε τελείως. Στη Νάπολι και τη νότια Ιταλία ακόμη και η εστίαση, σε εξωτερικούς χώρους, έχει ανοίξει από τον Γενάρη. Εδώ τα έχουν κάνει θάλασσα, κι εκεί που επέβαλλαν καθολικό lockdown με 1500 κρούσματα την ημέρα, ανοίγουν πάλι όλη τη χώρα, χωρίς διαφοροποιήσεις με 3.500 κρούσματα και το ΕΣΥ λίγο πριν την άβυσσο. Βγάζετε νόημα;
Για να προσδώσουν κάποια λογική στις πράξεις τους, βρίσκουν δικαιολογίες ή λένε χονδροειδή ψέματα. Η κυρία Κεραμέως εφεύρε τα self tests, που ήταν στην πραγματικότητα rapid, δόθηκαν χύμα στο φαρμακεία με παραποίηση της μετάφρασης που διευκρινίζει σαφώς ότι είναι βοηθητικά και ότι πρέπει να γίνονται με εποπτεία από εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν ξέρει κανείς τι να πρωτογράψει. Ότι η πλατφόρμα έχει προβλήματα ή ότι όταν ανακοινώθηκε η νέα φαεινή ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης, τα τεστ που θα μοιράζανε τα φαρμακεία, οι φαρμακοποιοί δεν είχαν ιδέα;
Διαβάστε επίσης: το φιάσκο των self-test
Ο δε κ. Μητσοτάκης τι σας λέει, που στην προχθεσινή του συνέντευξη στο Star παραμύθιαζε, χωρίς αντίδραση, τους τηλεθεατές ότι δεν υπάρχει αναμονή εκτός ΜΕΘ και διάφορα άλλα μπερδεμένα ψέματα; «Την ίδια μέρα της συνέντευξής του», μας πληροφορούσε η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) «υπήρχαν 113 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής».
Αρκεί η τραγική περίπτωση του ανθρώπου που έχασε τη ζωή του στον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ με κορονοϊό αλλά ο διπλανός του στον θάλαμο του έβγαλε τον αναπνευστήρα από την πρίζα. Δείχνει ότι οι «διασωληνωμένοι» δεν είναι ένας αριθμός που ακούμε κάθε βράδυ: είναι άνθρωποι σε εξαιρετικά ευαίσθητη κατάσταση, που είναι έγκλημα να αφήνονται εκτός ΜΕΘ, γιατί μπορεί να πεθάνουν- όπως γίνεται σήμερα- με το παραμικρό.
Η διαφορά είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης , η κυρία Κεραμέως και όλοι οι ηθοποιοί αυτού του κακοκουρδισμένου κυβερνητικού θιάσου, δεν παίζουν ρωσική ρουλέτα στο κεφάλι τους. Αλλά με τις ζωές των γονέων, των παππούδων και των γιαγιάδων που ίσως κολλήσουν από τα παιδιά όταν γυρίσουν από το σχολείο. Με όλους αυτούς που στοιβάζονται εκτός ΜΕΘ, επειδή θα ήταν σπατάλη να τις φτιάξει η κυβέρνηση, που έλεγε και ο κ. Πέτσας το φθινόπωρο.
Και μάλιστα ρωσική ρουλέτα χωρίς ρωσικό εμβόλιο, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να αγοράσει, γιατί, το έχει δηλώσει, είναι προβλέψιμος, υπάκουος και πιστός. Ίσως για αυτό τον λόγο, παρά τις συνεχείς αναφορές στον εμβολιασμό, δεν τέθηκε ερώτηση για το sputnik, στην προχθεσινή συνέντευξη..
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr