Επιστολή Κούλογλου σε Κομισιόν και ευρωβουλευτές για το ακαταδίωκτο στις επιτροπές κατά της πανδημίας και τον διορισμό του επικεφαλής της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

Permalink

Επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα και στους συναδέλφους του στην Διακομματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της Διαφθοράς, έστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με την ψήφιση του ακαταδίωκτου των μελών των επιτροπών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και την τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο διορισμού του επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπάγοντας πρακτικά τον έλεγχο της στην κυβέρνηση.

Ο Στ. Κούλογλου στην επιστολή του επισημαίνει ότι οι δυο νομοθετικές πράξεις, που εγκρίθηκαν μέσω της πλειοψηφίας του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή, υπονομεύουν περαιτέρω τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την πρώτη, ο ευρωβουλευτής τονίζει ότι αν και ο μυστικός νόμος προτάθηκε με το πρόσχημα της προστασίας των επιστημόνων, μελών των επιτροπών, στην πραγματικότητα αυτή η γενική ασυλία προστατεύει τα κυβερνητικά στελέχη – μέλη των ίδιων επιτροπών, που έχουν λάβει κρίσιμες αποφάσεις τόσο για την υγειονομική περίθαλψη όσο και για οικονομικά θέματα.

Όσον αφορά τη δεύτερη, όπως εξηγεί ο ευρωβουλευτής, η εξέλιξη στερεί από την Αρχή τη συνταγματική της ανεξαρτησία. Είναι μια διολίσθηση που οδηγεί στη διάβρωση του διαχωρισμού των εξουσιών και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η επιστολή του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου: 

Προς την

Επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας

– Μέλη της Επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Αγαπητή κ. Vera Jourova και συνάδελφοι,

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, πρέπει να σας ενημερώσω για δύο πρόσφατους νόμους, οι οποίοι υπονομεύουν περαιτέρω τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα. Και οι δύο νομοθετικές πράξεις εγκρίθηκαν μέσω της πλειοψηφίας του κυβερνώντος κόμματος στο Κοινοβούλιο.

Η πρώτη ορίζει ότι όλα τα μέλη των τριών ειδικών επιτροπών του Υπουργείου Υγείας που έχουν συσταθεί από πέρυσι για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, απαλλάσσονται από τυχόν μελλοντικές νομικές διαδικασίες και – ουσιωδώς – απαγορεύεται να προσφέρουν οποιαδήποτε μαρτυρία για οποιαδήποτε από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί .

Αυτός ο μυστικός νόμος προτάθηκε με το πρόσχημα της προστασίας των επιστημόνων, μελών των επιτροπών. Αλλά στην πραγματικότητα αυτή η γενική ασυλία προστατεύει τα κυβερνητικά στελέχη – μέλη των ίδιων επιτροπών. Αυτά τα στελέχη έχουν λάβει κρίσιμες αποφάσεις τόσο για την υγειονομική περίθαλψη όσο και για οικονομικά θέματα.

Σε παράλληλο συμβάν, η δεύτερη τροπολογία αλλάζει τον τρόπο διορισμού του επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Μέχρι τώρα η απόφαση λαμβάνονταν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, αλλά, με την αλλαγή, ο επικεφαλής της Αρχής διορίζεται τώρα απευθείας από την κυβέρνηση.

Αυτή η εξέλιξη στερεί από την Αρχή τη συνταγματική της ανεξαρτησία. Είναι μια διολίσθηση που οδηγεί στη διάβρωση του διαχωρισμού των εξουσιών και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Όπως πάντα, θα σας ενημερώνω για τυχόν εξελίξεις.

Με εκτίμηση,

Στέλιος Κούλογλου


(Visited 20 times, 1 visits today)

Read more:
204904-union_jack_flag-xlarge_transq0hxpki_gx3qdymew99jfevzsxra52may3mth_vnhpa
H Βρετανία, o Φουκουγιάμα και ο Τιτανικός. Του Σ. Κούλογλου

Αχ καημένε Φουκουγιάμα! Η ιστορία δεν σταμάτησε με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, όπως προέβλεπες. Αντίθετα, 27 χρόνια μετά, η...

Close