Γιατί ο Λαγός το σκάει για Νορβηγία;

Permalink

Το απόγευμα της 22ας Ιουλίου του 2011, ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ πυροδότησε μια βόμβα σε ένα αυτοκίνητο στο κέντρο του Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ άτομα και τραυματίζοντας 209.

Αργότερα εκείνη την ημέρα ο Μπρέιβικ – ντυμένος με αστυνομική στολή – πήρε ένα πλοίο για το Utoya, ένα νησί σε μια λίμνη περίπου 35 χλμ βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας. Εκεί, στην κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού  Κόμματος της Νορβηγίας, άρχισε να πυροβολεί όσες νέες και νέους εύρισκε μπροστά του. Όταν η αστυνομία έφτασε στο νησί, μία ώρα αργότερα, 69 άνθρωποι ήταν νεκροί και άλλοι 33 τραυματίες.

«O εμφύλιος πόλεμος μόλις ξεκίνησε », είπε ο αποκαλούμενος «μακελάρης της Νορβηγίας» στους αστυνομικούς που τον ανέκριναν. «Πολύ γρήγορα θα ξεσπάσει ένας πόλεμος φυλετικός και κοινωνικός », είχε προβλέψει ο Ν. Μιχαλολιάκος, ενώ το 2012,  ένα χρόνο μετά τον Μπρέιβικ,  ο Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής δήλωνε στο BBC: «Έχουμε εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, από τη μια είναι οι εθνικιστές και από την άλλη το πολιτικό σύστημα, οι μετανάστες, οι αριστεροί, οι διεθνιστές».

Για τη χωρίς προηγούμενο μαζική σφαγή στη Νορβηγία, κυκλοφόρησαν μετά από 7 χρόνια δύο κινηματογραφικές ταινίες, μάλιστα με το ίδιο όνομα, «22 Ιουλίου». Και οι 2 (η μία, από την οποία προέρχεται η φωτογραφία του άρθρου, είναι διαθέσιμη στο Netflix) αντιμετωπίζουν το θέμα με σεβασμό και προσπαθούν να ανιχνεύσουν το ιδεολογικό μοτίβο του Μπρέιβικ και την αντίδραση της δημοκρατίας της Νορβηγίας απέναντι σε ένα τόσο τραγικό περιστατικό.

Ακόμη όμως πιο κατατοπιστική είναι η τηλεοπτική σειρά 6 ωριαίων επεισοδίων, επίσης με το ίδιο όνομα, που προβλήθηκε πρόσφατα στη Σκανδιναβία (υπάρχει στην ισπανική συνδρομητική πλατφόρμα Filmin). Στα πρώτα επεισόδια της σειράς, πριν τη σφαγή, βλέπουμε ότι ο Μπρέιβικ δεν είναι ένας μοναχικός λύκος: μπορεί να έδρασε μόνοq του, αλλά οι ακροδεξιές ιδέες του- ο φόβος της ισλαμοποίησης της Νορβηγίας, οι καταραμένοι μετανάστες και οι διεθνιστές μαρξιστές- κυκλοφορούν ευρέως στα κυκλώματα της ακροδεξιάς.

Το 2014, ο Μπρέιβικ έγραψε μία μακροσκελή επιστολή, στην οποία αναφέρει ότι είχε εντυπωσιαστεί από την  εκλογική επιτυχία της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και ήθελε να ακολουθήσει ανάλογη πορεία. Προφανώς αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από την ηγεσία της « Χρυσής Αυγής».

Ο Γ. Λαγός ετοιμαζόταν να πετάξει αύριο Τετάρτη για Νορβηγία. Γι αυτό δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, το δήλωσε άλλωστε στην αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, όπου υποβλήθηκε σε τεστ covid για να μπορέσει να ταξιδέψει. Προφανώς υπάρχουν νορβηγικοί κύκλοι στους οποίους η Χρυσή Αυγή είναι αρεστή, φιλική δύναμη. Υπάρχει και νομική υποστήριξη, ο δικηγόρος του Μπρέιβικ είχε υπερασπίσει και άλλους νεοναζί.

Με την υποστήριξη των κύκλων αυτών στη Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, ο Λαγός θα μπορούσε να ζητήσει πολιτικό άσυλο υποστηρίζοντας ότι διώκεται πολιτικά, είναι θύμα συνωμοσίας κλπ. Τα ίδια υποστήριξε στην προχθεσινή του επιστολή στους Ευρωβουλευτές, την οποία ασφαλώς θα επικαλεστεί. Μια πιθανή αίτηση ασύλου, θα ανέβαλλε την επιστροφή του στην Ελλάδα για μερικούς μήνες.

Το υπουργείο « Προστασίας του Πολίτη» πολύ κακώς τον άφησε πριν έξη μήνες να φύγει από την Ελλάδα, στέλνοντας σήμα στα ταξιδιωτικά γραφεία δύο μέρες μετά την αναχώρηση του. Σήμερα Τρίτη το πρωί, θα ανακοινωθεί η άρση της ευρωβουλευτικής ασυλίας του. Αν η κυβέρνηση θέλει να διορθώσει το λάθος της, θα πρέπει να ζητήσει εδώ και τώρα από τις Βρυξέλλες την άμεση έκδοση του.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 21 times, 1 visits today)

Read more:
369131-tuphloi...
Τυφλοί…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close