Πέρα από τον καλό και τον κακό μπάφο

Permalink

Η συγνώμη του Αδωνι Γεωργιάδη στον Νίκο Καρανίκα για την υπόθεση της φαρμακευτικής κάνναβης, είναι ένα περιστατικό το οποίο η αριστερά πρέπει να μελετήσει σοβαρά. Πεδίο βολής της δεξιάς όλη την προηγούμενη πενταετία, ο Ν. Καρανίκας είχε προωθήσει όσο κανείς άλλος στην Ελλάδα την υπόθεση της φαρμακευτικής κάνναβης, από πολιτική-νομοθετική άποψη.

Η καλλιέργεια-παραγωγή-εμπορία της φαρμακευτικής κάνναβης είναι μια αναπτυσσόμενη διεθνώς βιομηχανία που συναγωνίζεται σε ρυθμούς ανάπτυξης την ψηφιακή οικονομία. Ακόμη και η ημέρα που ο Α. Γεωργιάδης μιλούσε στη Βουλή, συνέπεσε με την είσοδο της Flora Growth Corp, μιας καναδέζικης εταιρείας που παράγει σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Όταν η ΝΔ ανέλαβε την εξουσία, τα επενδυτικά σχέδια που υπήρχαν στην Ελλάδα μετά τις -συγκρατημένες- σχετικές νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πάγωσαν.  Ξένες εταιρείες μετέφεραν τις δραστηριότητες τους στην Πορτογαλία, που πέρυσι ξεπέρασε την Ελλάδα για πρώτη φορά, στο σχετικό τζίρο, παρότι η καλλιέργεια κάνναβης έχει μακρά ιστορική παράδοση στη χώρα μας.

Ο Ν. Σαραντάκος, με αφορμή την πρώτη συζήτηση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο για τη βιομηχανική και την κλωστική κάνναβη , παρουσίαζε στο blog του μία «Έκθεσιν περί της καλλιεργείας του ινδικού καννάβεως (χασίς) εν Μαντινεία», η οποία συντάχθηκε τον Μάρτιο του 1914 στην Τρίπολη από τον Ι.Θ.Μπακόπουλο, βοηθό νομογεωπόνου Αρκαδίας και δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση «Γεωργικόν και δασικόν δελτίον», την οποία εξέδιδε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας!

Διαβάστε επίσης: Ελεύθερη η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα 

Η παράλυση των επενδυτικών σχεδίων είχε και «ιδεολογική» αιτία:  οφειλόταν και στο  κόλλημα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, στα στερεότυπα της δεξιάς περί κάνναβης, που είχε άλλωστε τεθεί οριστικά εκτός νόμου επί δικτατορίας Μεταξά. Είναι πάντως εντυπωσιακό, για το πόσο μακριά είναι  η συντηρητική παράταξη από τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς η «επανάσταση της κάνναβης», από την υιοθέτηση της φαρμακευτικής κάνναβης μέχρι και την αποποινικοποίηση της ευφορικής νομοθετείται εδώ και αρκετά χρόνια στη «χώρα φάρο», τις ΗΠΑ.

Στα ίδια στερεότυπα πίστευε και ο Α. Γεωργιάδης, που όμως ως υπουργός Ανάπτυξης θέλει να παρουσιάσει επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το έργο στο Ελληνικό καρκινοβατεί, αλλά η φαρμακευτική κάνναβη είναι δυνητικά χρυσοφόρος, ειδικά για την Ελλάδα. Αν το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ακολουθήσει μια πιο θαρραλέα πολιτική, υπολογίζεται ότι θα είχε σημειωθεί αύξηση του ΑΕΠ  κατά 0,7% το 2018, μόνο από αυτή τη δραστηριότητα.

Επί ΝΔ πηγαίνουμε και προς τα πίσω, καθώς άλλοτε η αστυνομία και άλλοτε το Λιμενικό ξεριζώνουν φυτείες ή συλλαμβάνουν επιχειρηματίες με προιόντα βιομηχανικής κάνναβης (ούτε καν φαρμακευτικής, από ρούχα μέχρι μονώσεις και τούβλα) νομίζοντας πως πρόκειται για χασίς. Το 2021  στα σώματα Ασφαλείας πιστεύουν ότι μπορείς όχι μόνο να καπνίσεις πουκάμισο, αλλά και να μαστουρώσεις!

Ο Α. Γεωργιάδης μελέτησε τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και τον ολοκληρωμένο φάκελο που είχε ετοιμάσει ο Ν.Καρανίκας και κατάλαβε ότι πρέπει να τον υιοθετήσει. Ήρθε σε επαφή μαζί του, συζήτησε τις προτάσεις του και κάνει ένα βήμα παραπέρα. Όπως εύστοχα αναλύει το cannabisnews, «στην πράξη, η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του νέου νόμου κάνει ευκολότερες τις εξαγωγές των ανθών του φυτού που θα καλλιεργούνται στην Ελλάδα «για φαρμακευτική χρήση». Κατακλείδα αποτελεί, ότι τα όποια «σκευάσματα κάνναβης» καλλιεργηθούν στη χώρα μας θα μπορούν πλέον να εξαχθούν χωρίς να υπάρχει σχετική έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου(ΕΟΦ)

..Με τον προηγούμενο νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να θεωρηθεί νόμιμη μια σχετική εξαγωγή θα έπρεπε το παραγόμενο προϊόν να αναγνωρίζεται από τον ελληνικό ΕΟΦ ως φάρμακο. Πλέον, με τον νέο νόμο της ΝΔ, η κάνναβη που θα καλλιεργείται εδώ, θα εξάγεται νόμιμα εάν στη χώρα που καταλήγει αποτελεί προϊόν εγκεκριμένο από τον εκεί κρατικό Οργανισμό Φαρμάκων».

Επομένως θα μπορούν να γίνουν εξαγωγές «πρώτης ύλης» σε χώρες που έχουν βιομηχανικές υποδομές για την επεξεργαστούν, καθώς στην Ελλάδα λόγω δειλίας ή βλακείας, δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί, παρότι μεγάλες εταιρείες είχαν σχέδια για επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων σε εργοστάσια και αλυσίδες διανομής.

Με την ομιλία του στη Βουλή και τη θαρραλέα δημόσια συγνώμη προς τον Καρανίκα για τα όσα απίστευτα είχε ακούσει τα τελευταία χρόνια, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε τελικά  ότι ούτε οι Συριζαίοι ήταν χασικλήδες, ούτε κάπνιζαν μπάφους στο Μαξίμου. Το γεγονός ότι ο ίδιος είχε πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη χυδαία, παραπλανητική προπαγάνδα, δίνει μεγαλύτερη αξία στην αυτοκριτική του.

Του κοστίζει πολιτικά στον δεξιό, παραδοσιακό ακροατήριο της ΝΔ που καλύπτει ο Βορίδης, αλλά «πιάνει» στο φιλελεύθερο κοινό της που αξιολογεί θετικά ότι η κυβέρνηση παραδέχεται τα λάθη της και τα διορθώνει.  Είναι μια έξυπνη τακτική που ακολουθεί τελευταία η κυβέρνηση και πρέπει να  πάρει υπόψιν της η αντιπολίτευση.

Πιο σημαντικό,  πέρα από τον καλό και τον κακό μπάφο, διευκολύνει τα πράγματα ώστε να ανοίξει επιτέλους ο φάκελος της αποποινικοποίησης-νομιμοποίησης της χρήσης της ευφορικής κάνναβης. Όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ και σε πολλές χώρες του κόσμου, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση της εγκληματικότητας, του παράνομου εμπορίου, της διακίνησης μαύρου χρήματος και στην καλύτερη προστασία ειδικά των νέων. Που χρειάζονται και σωστή ενημέρωση για τους κινδύνους και μέτρα νομοθετικά για τον έλεγχο προϊόντων κάνναβης  που προκαλούν σοβαρά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Μαριχουάνα και εγκληματικότητα: Η Ουρουγουάη δείχνει το δρόμο

Στέλιος Κούλογλου, Να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για την αποποινικοποίηση της κάνναβης 

Η φωτό από το cannabisnews. gr

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 12 times, 1 visits today)

Read more:
IMG_1271
142 χρόνια / Ένα δικαστικό θρίλερ με ευρωπαϊκή διάσταση

Στον κατάμεστο κινηματογράφο Τριανόν πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη αθηναϊκή προβολή του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια», που υπογράφει ο Στέλιος Κούλογλου. Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει...

Close