Οι διακηρύξεις και τα πρώτα μέτρα του νέου Αμερικανού πρόεδρου έχουν συναρπάσει την ευρωπαϊκή Αριστερά. «Σχέδιο Τσίπρα με συνταγή Μπάιντεν», ήταν ο χθεσινός κύριος τίτλος της ΕφΣυΝ. Πρόκειται για μια περίεργη γοητεία, σχολίαζε πρόσφατα η εφημερίδα Le Monde, παραθέτοντας τις δηλώσεις εκπροσώπων της γαλλικής αριστεράς.
«Η επιδημία που ο Μακρόν φοβάται περισσότερο: η μπαϊντενίτιδα. «Φορολογήστε τους πλούσιους και τις πολυεθνικές». Τι θα συμβεί, εάν αυτός ο ιός διασχίσει τον Ατλαντικό;», δήλωσε βουλευτής της «Ανυπότακτης Γαλλίας», του Μελανσόν. «Είμαι περισσότερο Μπάιντεν παρά Μακρόν», πρόσθετε ο γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος. «Έχω την εντύπωση ότι ο Τζο Μπάιντεν προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα»,συμπέρανε ο υποψήφιος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2022.
Είναι γεγονός ότι η προσωπική μεταστροφή του Τζο Μπάιντεν είναι εντυπωσιακή. Το 1996, γερουσιαστής τότε, ο Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει φανατικά τις δραστικές περικοπές στα κοινωνικά προγράμματα που προωθεί, γοητευμένη από τον νεοφιλελευθερισμό, η κυβέρνηση Κλίντον:
«Η κουλτούρα του κράτους πρόνοιας πρέπει να αντικατασταθεί με την κουλτούρα της εργασίας», έλεγε ο Μπάιντεν σε ένα λόγο του στη Γερουσία. «Η κουλτούρα της εξάρτησης (από το κράτος) πρέπει να αντικατασταθεί από την κουλτούρα της αυτάρκειας και της προσωπικής ευθύνης».
Μετά από 25 χρόνια, ο ίδιος άνθρωπος ανακοινώνει ότι θα ενισχύσει το κράτος πρόνοιας με 1,8 τρις $, εγκαινιάζοντας επιδόματα τέκνων, αμειβόμενη άδεια μητρότητας, επιδοτούμενη προσχολική φροντίδα των παιδιών και δωρεάν εκπαίδευση στα κοινοτικά Κολλέγια. Η ανάλυσή του έχει αλλάξει ριζικά: «υπάρχουν εκατομμύρια γυναίκες εκτός εργασίας σήμερα, όχι επειδή δεν έχουν τα προσόντα, αλλά γιατί δεν μπορούν να φροντίζουν τα παιδιά τους και συγχρόνως να δουλεύουν».
Όπως όμως παρατηρεί η Le Monde, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στη Γαλλία είναι ήδη πέντε μονάδες υψηλότερος από αυτόν που επιδιώκει ο Τζο Μπάιντεν, ενώ για τον εταιρικό φόρο προτείνει να αυξηθεί στο 28%, όσο δηλαδή ισχύει στη Γαλλία. Απλώς, «οι αλλαγές θα φέρουν τις ΗΠΑ πιο κοντά στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο», προσθέτει ο Economist. «Oι μέσες δημόσιες δαπάνες για παροχές όπως τα επιδόματα παιδιών, η άδεια μητρότητας και η προσχολική εκπαίδευση ανέρχονται στο 2, 1% του ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ στην Αμερική, είναι μόλις 0,6%.. Ένα στα έξι αμερικανικά παιδιά ζει σε συνθήκες φτώχειας».
«Φυσικά, πρέπει να χαιρετίσουμε την κοινωνική και δημοσιονομική στροφή του Τζο Μπάιντεν», διευκρινίζει η Le Monde. Οι φορολογικές περικοπές του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ηθικά αισχρές, δεν βοήθησαν τις επενδύσεις, ενώ οι ανισότητες δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερες. Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί, οι οποίοι απολαμβάνουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, κατέχουν σήμερα το 19% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι 7% το 2010.
«Η Γαλλία, η οποία έχει ένα από τα πιο αναδιανεμητικά συστήματα στον κόσμο χάρη στον υψηλό φορολογικό συντελεστή, δεν χρειάζεται να εμπνευστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες Για μια φορά, η Αμερική είναι αυτή που εμπνέεται από το ευρωπαϊκό μοντέλο. Μην είμαστε σκλάβοι μιας μπαϊντενμανίας.. Η αγάπη σε τυφλώνει».
Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας υποτιμά την αλλαγή φιλοσοφίας, πίσω από την νέα πολιτική του Αμερικανού προέδρου. Η επιστροφή στο κράτος πρόνοιας, οι δημόσιες επενδύσεις ύψους τρισεκατομμύριων δολαρίων και η πρόθεση φορολόγησης των πολυεθνικών κολοσσών, βρίσκονται στους αντίποδες της νεοφιλελεύθερης καρικατούρας που επιβλήθηκε από το Ρέηγκαν και τη Θάτσερ στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, απειλώντας την κοινωνική συνοχή και ενισχύοντας την ακροδεξιά. Η αλλαγή των απόψεων του, είναι σημείο των καιρών.
Μπορεί οι προτάσεις Μπάιντεν να βρίσκονται πίσω από τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά η αλλαγή κατεύθυνσης θα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ο Τζο Μπάιντεν δεν έγινε ξαφνικά επαναστάτης, το βλέπουμε και από τη στάση του στη σφαγή της Γάζας. Αλλά επηρεάζεται και από το αμερικανικό εκλογικό σώμα που ζητά περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων και από την αριστερή πτέρυγα στο κόμμα των Δημοκρατικών. Χώρια ότι στο θέμα με τις πατέντες στα εμβόλια, η θέση που πήρε παραμένει πιο ανοιχτόμυαλη και προοδευτική από αυτήν των περισσότερων Ευρωπαίων ομολόγων του.
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr