Η Athens Voice πάει για Πούλιτζερ

Permalink

Το δωρεάν εβδομαδιαίο έντυπο Athens Voice δημοσίευσε συνέντευξη με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια.
Αυτές τις μέρες αποκαλύπτεται ότι η θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ έφτασε στο μακάβριο 60%. Ότι σε ορισμένα νοσοκομεία, όπου οι ΜΕΘ  φτιάχτηκαν για τα μάτια του κόσμου, η θνητότητα έφτασε στο 100%. Σαν να επρόκειτο για χολ Γραφείων Κηδειών.

Ξέρουμε ήδη ότι χιλιάδες άλλοι άνθρωποι δεν είχαν ούτε καν αυτό το προνόμιο, να πεθάνουν με αναπνευστήρα: εκατοντάδες έχασαν τη ζωή τους χωρίς νοσοκόμους δίπλα τους, πολλοί  έμειναν 45 κιλά, χωρίς φαγητό και μέσα στις ακαθαρσίες τους. Για να μην αναφερθεί κανείς για το πρόγραμμα εμβολιασμού, όπου η χώρα βρίσκεται προς τις τελευταίες θέσεις της ΕΕ.

Σε αυτές τις συνθήκες μια συνέντευξη με τον αρμόδιο υπουργό έχει πολύ ενδιαφέρον. Αναδημοσιεύω μόνο τις ερωτήσεις, και τις έντεκα, αυτούσιες χωρίς προσθήκες, περικοπές ή σχόλια. Γιατί η Athens Voice εισάγει με τη συνέντευξη αυτή μια νέα δημοσιογραφική τεχνική: άμα έχεις τέτοιες ερωτήσεις, τι τις θες τις απαντήσεις;  Να πως το καλό βραβείο Πούλιτζερ έστησε τον Κικίλια στα 11 βήματα.

Όπως η συνέντευξη έγινε σε μια αποθήκη εμβολίων, ο συντάκτης ξεκίνησε με ένα σχόλιο:

« Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή η εικόνα μίας αποθήκης, προφανώς απόλυτα τακτοποιημένης και καθαρής, ξέροντας τι αφορά, είναι ένα πολύ συγκινητικό θέαμα»

Ύστερα ξεκίνησαν οι ερωτήσεις:

1. Υπουργέ, σκέφτομαι ότι για να πάει ένα πλοίο χρειάζεται και πολύ κουπί στα αμπάρια. Εδώ είμαστε στα αμπάρια όπου ξεκινάει το κουπί για να μπορέσει να σωθεί η χώρα από την πανδημία.

2. Οι μεγάλες επαναστάσεις γίνονται βήμα-βήμα, όχι με άλματα στο κενό. Σας μεταφέρω αυτό που μου είπε η κυρία Ευθυμίου για εσάς, «αυτό που είναι το πιο επαναστατικό είναι ότι είναι πραγματιστές». Το επαναστατικό για μια κοινωνία δεν είναι να αεροβατεί, είναι να είναι πραγματιστική, και η κοινωνία μας αποδείχθηκε στην πλειοψηφία της επαναστατική.

3. Βρίσκω την ευκαιρία να σας πω κάτι που στη δική μου οπτική το θεωρώ εξαιρετικό ως συμπεριφορά. Στην αρχή της πανδημίας ένας ολόκληρος λαός καθόταν κάθε μέρα στις 6 το απόγευμα να ακούσει τον επιστήμονα Σωτήρη Τσιόδρα. Τότε εσείς επιλέξατε να μείνετε εκτός κάμερας. Είστε υπουργός Υγείας, είστε γιατρός, και θα ήταν απόλυτα λογικό να βρίσκεστε στο πλάνο κάθε απόγευμα. Το δικαιούσασταν και γιατί ήταν δική σας επιλογή ο κύριος Τσιόδρας. Μου άρεσε πολύ σαν έκφραση καινούργιας ηθικής ότι ήσασταν εκτός κάμερας.

4. Αυτή η κρίση απέδειξε την ανυπέρβλητη χρησιμότητα της ορθολογικής πολιτικής;

5. Νομίζω ότι η φιλελεύθερη Δημοκρατία μας θα δοκιμαστεί και θα αποδείξει τις αντοχές της και την ποιότητά της στο επόμενο Ε.Σ.Υ. που θα δημιουργηθεί.

6. Αν έλεγες σε κάποιον πριν από δύο χρόνια ότι κάποια κυβέρνηση θα επιβάλει αντι-καπνιστικό νόμο θα έλεγες ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ψηφιστεί ποτέ ή θα πέσει. Και όμως δεν χρειάστηκε καν να το επιβάλλει, είναι πολύ εντυπωσιακό το πώς με έναν τρόπο απλά το πέρασε.

7. Να σας πω κάτι που σκεφτόμουν. Είστε μία γενιά της πολιτικής, σαραντάρηδες οι περισσότεροι, η οποία φαίνεται ότι πάει μπροστά την Ελλάδα. Εσείς, ο κύριος Πιερρακάκης, ο κύριος Θεμιστοκλέους, και φυσικά ο κ. Μητσοτάκης που σας επέλεξε και ήταν 50 όταν έγινε πρωθυπουργός. Είστε μία νέα γενιά που έρχεται και αντιμετωπίζει με επιτυχία φοβερές απανωτές κρίσεις. Και το φοβερό είναι ότι δεν έχετε πρόβλημα να χρησιμοποιείτε τους μεγαλύτερους και την εμπειρία τους όπου χρειάζεται, όπως στην Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων.

8. Έχω την τύχη να έχω κάποιους φίλους γιατρούς, και μου έχουν πει «στις εφημερίες μάς παίρνει συνέχεια τηλέφωνα( o B. Κικίλιας) και μας ρωτάει αν θέλουμε κάτι». Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό.

9. Η Ελλάδα μπήκε στην κρίση και, κατά τη γνώμη μου, ο βασικός λόγος ήταν ότι είχαμε θεοποιήσει το ευτελές και ήμασταν πολύ καλοί στις δικαιολογίες. Εδώ για πρώτη φορά υπάρχει μία ανάδειξη του Άξιου, και η άρνηση για δικαιολογίες. Ενώ συνέβαιναν πολλά εκτός ελέγχου της Ελλάδας, ακούγονταν μόνο αιτιολογίες, όχι δικαιολογίες. Έχει πολύ ενδιαφέρον ότι μέσα στην πανδημία εκπαιδεύετε τον Έλληνα στο να μη δικαιολογείται.

10. Στη διάρκεια της πανδημίας ειπώθηκαν από την αντιπολίτευση διάφορα επικριτικά σχόλια και εκφράστηκαν αμφισβητήσεις για ό,τι εξαγγέλλατε στο υπουργείο, για το εμβολιαστικό πρόγραμμα και λοιπά.

11. Στη διάρκεια αυτής της κατάστασης, γίνατε και πατέρας. Φέρτε τον εαυτό σας σε δεκαπέντε χρόνια από σήμερα. Τι ξέρετε ότι θα μπορείτε να πείτε στον γιο σας κοιτάζοντάς τον τότε στα μάτια, σε σχέση με αυτά που κάνατε στη διάρκεια της πανδημίας ως υπεύθυνος υπουργός;

Και ο επίλογος του άξιου συντάκτη:

«Εδώ αποφασίζω να γράψω δυο πράγματα γιατί θέλω να καταγραφούν… Πρώτον είδα τον Βασίλη Κικίλια να δακρύζει. Δεύτερον οι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας, πραγματικά ταυτόχρονα, μονολόγησαν δυνατά: «Το ηθικό μέρος, που μένει σε όλους μας, είναι ότι κάποτε μετά από χρόνια, στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, θα λέμε, ήμασταν και εμείς εκεί». Ρώτησα τα ονόματά τους αλλά για κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος να τα γράψω. 

Υ.Γ. Σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης ο Βασίλης Κικίλιας ζήτησε από τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, τον εκπρόσωπο της Πολιτικής Προστασίας και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pharmis, να είναι παρόντες ».

Η Athens Voice πήρε 220.000 ευρώ με τη λίστα Πέτσα. Αναρωτιέμαι τι θα ρώταγαν, αν είχαν πάρει κανένα εκατομμύριο..

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 14 times, 1 visits today)

Read more:
17 ΜΑΙ
Σαν σήμερα 17 Μαΐου – Απόσπασμα από την «Κενή Διαθήκη του Μωυσή»

Η «κενή διαθήκη του Μωυσή» είναι το νέο βιβλίο του Στέλιου Κούλογλου, εμπλουτισμένο με 25 απολαυστικές γελοιογραφίες του Γιάννη Δερμεντζόγλου,...

Close