Κούλογλου για «Ελλάδα 2.0»: Κίνδυνος να γυρίσουμε σε εποχές σκανδάλων του πακέτου Ντελόρ

Permalink

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας στο Sputnik News τη σημερινή επίσκεψη της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα και τις «γκρίζες» ζώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, «Ελλάδα 2.0», δήλωσε ότι «υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που η Πρόεδρος της Κομισιόν θα ανακοινώσει ότι εγκρίνεται, αλλά πρακτικά δεν το έχουμε δει αυτό το σχέδιο, πέρα από μια γενικόλογη περίληψη που παρουσίασε η κυβέρνηση».

Το Σχέδιο θα εγκριθεί από τα πρώτα, πάντως. «Όπως άλλωστε και των άλλων χωρών του νότου της Ευρώπης στις οποίες έχει δοθεί προτεραιότητα. Πορτογαλία και Ισπανία, με κυβερνήσεις συνεργασίας Σοσιαλιστών-Αριστεράς, έχουν σχεδιάσει σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση το δικό τους σχέδιο ανάκαμψης και έχουν σαφές κοινωνικό πρόσημο. Αυτό φάνηκε και από την αρχή της πανδημίας, καθώς οι δύο αυτές χώρες αντέδρασαν ακαριαία και στήριξαν την κοινωνική συνοχή και την πραγματική οικονομία» επισημαίνει ο ευρωβουλευτής.

«Αυτός είναι και ο φόβος μας για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης», συνεχίζει, «καθώς φαίνεται να ενισχύει μετρημένες επιχειρήσεις, την ελίτ που στηρίζει την κυβέρνηση, και να αγνοεί την πραγματική οικονομία. Σε αντίθεση με όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που κινούνται στη λογική των μεγάλων δημόσιων επενδύσεων και της ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, παιδείας, πρόνοιας ενός σύγχρονου «New deal»».

Παράλληλα, συνεχίζει ο Στ. Κούλογλου, «υπάρχει σοβαρός προβληματισμός και για το κατά πόσο το Σχέδιο αυτό «κουμπώνει» σε μια συνολική εθνική αναπτυξιακή στρατηγική -αν υποθέσουμε ότι υπάρχει- και πώς την υπηρετεί με μετρήσιμους δείκτες και όχι σε συνθήματα των επικοινωνιολόγων».

Φέρνει το παράδειγμα της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας γύρω από την «καινοτομία»: «Είναι ανέξοδο να αναφέρεται η ΝΔ διαρκώς στην “καινοτομία» ενώ δεν αποτυπώνεται κάπου ότι αυτή συμπεριλαμβάνει την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού, δηλαδή το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας».

«Εξάλλου, ο μεγάλος προβληματισμός είναι ότι δεν υπάρχει τίποτε χειροπιαστό για τον μηχανισμό αξιολόγησης και ελέγχου της υλοποίησης. Κοντά σε αυτό, η διαφάνεια είναι επίσης ένα πολύ μεγάλο ζήτημα γιατί μιλάμε για τεράστιους πόρους που θα διοχετευτούν κυρίως σε ιδιώτες. Αν δεν υπάρξουν «διαδικασίες ΕΣΠΑ» που οι επιτελικές του δομές υπάρχουν και δουλεύουν και όχι κάποιες καινοφανείς δομές που θα στελεχωθούν με «εκλεκτούς», μπορεί να επιστρέψουμε στις εποχές του «πακέτου Ντελόρ», των σκανδάλων και της διασπάθισης».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πάντως, καταλήγει ο κ. Κούλογλου, «από όλες τις πτέρυγες», είναι το εντυπωσιακό, ζητά διαρκώς να μάθει για τον μηχανισμό ελέγχου και διαφάνειας ακόμη και για την τριμερή χρηματοδότηση (ενισχύσεις, δάνεια, ίδια κεφάλαια και την εκπλήρωση των όρων της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά «δεν έχει πάρει πειστικές απαντήσεις».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιχειρήσει να φέρει το Σχέδιο στη Βουλή πανηγυρίζοντας, δεσμεύοντας και τις επόμενες κυβερνήσεις (αφού δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής ή αναθεώρησης) χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή διαβούλευση με την κοινωνία».

«Τέλος, πολύ φοβάμαι ότι η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι όλοι αυτοί οι πόροι πάνε πακέτο με «μεταρρυθμίσεις». Και όποτε αυτή η κυβέρνηση μιλά για «μεταρρυθμίσεις» εννοεί βεβαίως νόμους, όπως ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, δηλαδή ένα Μνημόνιο, που κανείς δεν έχει ζητήσεικαι με όρους που ούτε οι πιο σκληροί των Μνημονίων δεν κατάφεραν ποτέ να επιβάλλουν» συνοψίζει ο ευρωβουλευτής.


(Visited 18 times, 1 visits today)

Read more:
untitled
Ο Στέλιος Κούλογλου στο Mag24 για το 57ο Φεστιβάλ και το προσφυγικό

Το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου "είναι ανανεωμένο και είναι μια ανάσα για τη Θεσσαλονίκη" σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή και δημοσιογράφο Στέλιο...

Close