Η Ουαλία χαλάει τα σχέδια του Ερντογάν

Permalink

Ο Ερντογάν και το επιτελείο τους είχαν επενδύσει πολλές ελπίδες στην τουρκική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Με την οικονομία να μη πηγαίνει καθόλου καλά και τις αποκαλύψεις ενός μαφιόζου  να συγκλονίζουν την κυβέρνηση, η τελευταία πίστευε ότι θα απασχολούσε την κοινή γνώμη με μια νέα τουρκική ποδοσφαιρική εποποιία. Ύστερα ήρθαν 2 ήττες σε διάστημα πέντε ημερών και το σχέδιο κατέρρευσε.

Ο αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος υποστήριζε ανοιχτά το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, διέφυγε από την Τουρκία το 2019. Οι κατηγορίες του, εναντίον νυν και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων, του ίδιου του Ερντογάν και του υπουργού των Εσωτερικών, ξεκινούν από υποθέσεις διαφθοράς, λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών και φτάνουν μέχρι βιασμούς και ανεξιχνίαστες δολοφονίες.

Δείγμα της κοινωνικής αναταραχής, τα βίντεο που ο Πεκέρ ανεβάζει στο you tube ξεπέρασαν σε λίγες μέρες τα 100 εκατ θεάσεις. Μόνο οι νίκες της εθνικής, σε μια χώρα τρελαμένη με το ποδόσφαιρο, όπως η Τουρκία, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τον μαφιόζο σε τηλεθέαση.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αξιοποιήσει επανειλημμένα το ποδόσφαιρο για πολιτική προπαγάνδα, Ο πρόεδρος της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και «εθνικός εργολάβος» είναι στενός σύμμαχος του. Η Istanbul Basaksehir, μια ομάδα που ιδρύθηκε μόλις το 1990 από τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης (όπου χρημάτισε δήμαρχος ο Ερτογάν) άρχισε να ανεβαίνει κατηγορίες και το  2019 πήρε το πρωτάθλημα! Οι οικονομικοί της πόροι είναι μυστικοί, αλλά συνεχείς πληροφορίες λένε ότι αφανής χρηματοδότης είναι το «βαθύ κράτος» του Τούρκου προέδρου.

Η ομάδα έχει φανέλες με το χρώμα του κόμματος του Ερντογάν και ο τελευταίος, παλιότερα ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής, έπαιξε το 2014 σε έναν αγώνα για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της αγαπημένης του ομάδας (φωτογραφία του άρθρου). Έβαλε και τρία γκολ, αλλά δεν παίρνω όρκο ότι τα έβαλε με την αξία του.

Ενόψει του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είχαν παρουσιάσει την εθνική σαν μια σούπερ ομάδα που μπορούσε να φτάσει πολύ ψηλά και η αντιπολίτευση προετοιμαζόταν ήδη για ένα νέο γύρο κυβερνητικής, εθνικιστικής προπαγάνδας. Ο  βουλευτής Ερντογάν Τοπράκ, από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, δήλωνε στη Ντόιτσε Βέλλε ότι τα παιχνίδια του Euro 2020 μπορούν να καταλάβουν την ατζέντα μόνο για λίγες μέρες: «η Τουρκία έχει προβλήματα τόσο μεγάλα, που δεν μπορούν να καλυφθούν από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα».

«Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την τουρκική εθνική ομάδα ούτε να ξεχαστούν οι αποκαλύψεις» του μαφιόζου, συμπλήρωνε ένας αθλητικός σχολιαστής της αντιπολιτευόμενης Cumhuriyet, «Τα προβλήματα στην Τουρκία έχουν ξεπεράσει το σημείο όπου το ποδόσφαιρο μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να τα ξεχάσουν. Κάποτε στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, υπήρχε ένα ρητό ότι » το ποδόσφαιρο είναι το όπιο του λαού.»Αλλά δεν υπάρχει παυσίπονο ή ναρκωτικό, που να μπορεί να νεκρώσει τα προβλήματα όπως αυτά στην Τουρκία».

Η πρώτη ήττα με 3-0 από την Ιταλία σίγουρα αποθάρρυνε, αλλά δεν σκότωσε όλες τις ελπίδες στο επιτελείο Ερντογάν. Η τουρκική εθνική ομάδα έχει παράδοση να χάνει τον πρώτο αγώνα στις διεθνείς διοργανώσεις, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να φτάσει στην τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 και στο Euro του 2008. Το γεγονός ότι η ομάδα θα έδινε τον δεύτερο και τον τρίτο αγώνα στο Μπακού, την πρωτεύουσα του φιλικού, τουρκόφωνου Αζερμπαϊτζάν, αποτελούσε εξάλλου σημαντικό πλεονέκτημα.

Ο γνωστός μας υπουργός Εξωτερικών Μ, Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «δύο κράτη ένα έθνος» και πρόσθεσε ότι η υποστήριξη των Τούρκων φιλάθλων προς στην εθνική ομάδα του Αζερμπαϊτζάν σε έναν άλλο αγώνα, έδειξε « που ανήκει το Ναγκόρνο Καραμπάχ». Πρόκειται για την αμφισβητούμενη περιοχή για την οποία βρέθηκαν και πρόσφατα σε πόλεμο, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία.

Η υποστήριξη του κοινού στο στάδιο του Μπακού δεν ήταν αρκετή και η χθεσινή δεύτερη τουρκική ήττα από την ομάδα της Ουαλίας , εξανεμίζει ουσιαστικά τις ελπίδες της να περάσει στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα που έχουν επενδύσει στο ποδόσφαιρο βγαίνουν δυο φορές χαμένα. Γιατί η κοινή γνώμη, που θα ξεχνούσε για λίγο τα δεινά της αν η ομάδα πήγαινε καλά, θεωρεί  τώρα υπεύθυνη την κυβέρνηση για την αποτυχία.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 18 times, 1 visits today)

Read more:
Κείται μακράν..
Κείται μακράν… | Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close