Ο νόμος Παρασκευόπουλου βοήθησε τον βιαστή και τον Μπάμπη;

Permalink

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Γη της επαγγελίας»(Athens BookStore), ο Μπαράκ Ομπάμα γράφει για τα μέσα ενημέρωσης και το πόσο ορισμένα στερεότυπα ή fake news διαδίδονται και ριζώνουν στην κοινή γνώμη. Και έπειτα, είναι δύσκολο να διαψεύσεις ακόμη και ότι η γη είναι επίπεδη ή ότι ο Ομπάμα είναι νόθο εξωγήινου με Κενυάτη.

Συχνά οι ριζωμένες αυτές ιδέες είναι αποτέλεσμα προπαγάνδας, την οποία κομμάτια της κοινής γνώμης ασπάζονται γιατί τους αρέσει αυτό που ακούν. Άλλες φορές φταίνε οι άξεστοι, ψεύτες ή απληροφόρητοι δημοσιογράφοι. Στην Ελλάδα, ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο περιβόητος «νόμος Παρασκευόπουλου».

Η υπόθεση ξεκίνησε από την προσπάθεια της ΝΔ να δημαγωγήσει στο θέμα «του νόμου και της τάξης», όταν ήταν στην αντιπολίτευση, παρουσιάζοντας τον νόμο και τον ΣΥΡΙΖΑ ως χαλαρούς απέναντι στο έγκλημα. Αλλά σήμερα χρησιμοποιείται ως φάρμακο δια «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν »(Ματθαίος Δ’) της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Όταν ακόμη δεν είχε αποκαλυφθεί ο δράστης στα Γλυκά Νερά, ο Παρασκευόπουλος έφταιγε γιατί είχαν αποφυλακιστεί πρόωρα οι δολοφόνοι με τα «σπασμένα ελληνικά », που κανείς δεν ήξερε ποιοι είναι, αν έχουν φυλακιστεί κλπ.  Για τον χθεσινό αποτρόπαιο βιασμό, το « Εθνος» είχε τίτλο στην ιστοσελίδα του: «Βιαστής στα Πετράλωνα: Είχε βιάσει 22χρονη και βγήκε έξω με τον νόμο Παρασκευόπουλου»!

Για τον «Μπάμπη » των Γλυκών Νερών μάθαμε τελικώς ότι δεν έφταιγε ο νόμος και το ίδιο ισχύει για τον βιαστή των Πετραλώνων:  Ο «Νόμος Παρασκευόπουλου» έχει λήξει αμετάκλητα από τις 28/8/2017. Aπό τον Αύγουστο του 2019 είναι σε ισχύ ο νέος ποινικός κώδικας.  O βιαστής αποφυλακίστηκε το 2020, ένα χρόνο μετά τις αλλαγές που έκανε η ΝΔ. Τα υπόλοιπα είναι σκέτη, φθηνή προπαγάνδα. “Η απλώς δημοσιογραφική αρλούμπα.

Μάταια ο κ. Παρασκευόπουλος έχει εξηγήσει ότι ο νόμος του δεν ενίσχυσε την εγκληματικότητα, ότι συμβαδίζει με όλες τις ευρωπαικές πρακτικές και ότι άλλο λογικό επιχείρημα μπορεί να σκεφτεί κανείς. Στη εκδήλωση για τα «βραβεία Πινόκιο» με αφορμή τα 10 χρόνια του Tvxs, περιέγραψε αναλυτικά και με χιούμορ πως προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα fake news και την προπαγάνδα, χωρίς αποτέλεσμα. Έχουν ήδη φορτώσει στο νόμο του όλα τα εγκλήματα που θα γίνουν, τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Η ΝΔ παίζει πολλά επικίνδυνα παιχνίδια με την εγκληματικότητα και την ασφάλεια, το ίδιο άλλωστε κάνει δημαγωγώντας για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2019. Υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές της δεν χάνουν ευκαιρία να ζητούν αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, ψαρεύοντας και στα θολά νερά των υποστηρικτών της θανατικής ποινής.

«Αποτελεί, δυστυχώς, σύνηθες διαχρονικό φαινόμενο κάθε φορά που διαπράττεται έγκλημα που συνταράσσει την κοινή γνώμη, να εξαγγέλλονται από την εκάστοτε κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις επί το αυστηρότερο των σχετικών διατάξεων του ΠΚ, προκειμένου να επιδειχθεί η ιδιαίτερη «ευαισθησία» με την οποία προσεγγίζεται το ζήτημα. Η πρακτική αυτή δεν ωφελεί παρά μόνο βλάπτει», έγραφε προχθές στα Νέα ο κ. Αριστοτέλης Ι. Χαραλαμπάκης, καθηγητής Νομικής Σχολής.

Στο ίδιο άρθρο, που στον τίτλο του ρωτά αν «Χρειαζόμαστε πιο αυστηρές ποινικές διατάξεις;» καταρρίπτεται η ιδέα ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας συμπεριφέρεται με το γάντι στους εγκληματίες:

«Οσον αφορά την αυστηροποίηση του συστήματος ποινών που τέθηκε πάλι στο προσκήνιο της συζήτησης, αυτή προβάλλεται μάλλον για λόγους εντυπώσεων. Ήδη ο νέος ΠΚ είναι αυστηρότερος από τον παλαιό, όσον αφορά τις προϋποθέσεις της υφ’ όρον απόλυσης, για δράστες σοβαρών εγκλημάτων, οι δε ποινές που προβλέπονται γι’ αυτά είναι αρκούντως αυστηρές».

Ήδη η δημαγωγία περί νόμου και τάξης, επιστρέφει σαν μπούμεραγκ στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του. Τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται απλώς με αυστηρότερες ποινές, ειδάλλως θα είχε εκλείψει η εγκληματικότητα στις χώρες που κόβουν το χέρι στους πορτοφολάδες. Χρειάζεται καλύτερα εκπαιδευμένη αστυνομία- που να μην κάνει 40 μέρες να εντοπίσει τον δράστη που μπερδεύεται στα πόδια της- και φυλακές που να μην βγάζουν εγκληματίες, χειρότερους από όταν μπήκαν.

Αυτό το τελευταιο πήγε να κάνει ο νόμος Παρασκευόπουλου, ο οποίος, όπως και πολλές άλλες αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν εξηγήθηκε σωστά και τελικώς αυτοκτόνησε, πέφτοντας στη θάλασσα της προπαγάνδας.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 14 times, 1 visits today)

Read more:
Χρυσόψαρα...
Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη ελέγχει τη μνήμη της χώρας

Στην προχθεσινή του γελοιογραφία στο Tvxs, ο εξαιρετικός Γιάννης Δερμεντζόγλου σατίριζε την έλλειψη μνήμης των Ελλήνων-χρυσόψαρων. Η πραγματικότητα που περιγράφει...

Close