Αν κατουράς στη θάλασσα, θα το βρεις στο αλάτι (και στα εμβόλια)

Permalink

Ενώ τα κρούσματα κορονοϊού απογειώνονται, η κυβέρνηση έχει βρεθεί σε αδιέξοδο στον εμβολιασμό. Ούτε οι φοβέρες πιάνουνε, ούτε τα παρακάλια, ούτε το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ στους νέους: η ομάδα 18-25 ετών παραμένει η λιγότερο εμβολιασμένη κατηγορία του πληθυσμού.

Σε όλο το δυτικό κόσμο εμφανίστηκε μια «εμβολιαστική κόπωση», που ενισχύθηκε από τις αστοχίες κυρίως της Astra-Zeneca,  αλλά στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Γιατί η κυβέρνηση,

-Απαξίωσε τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής. Ακόμη και ο κ. Τσιόδρας, που θα έπρεπε να παραμείνει χρυσή εφεδρεία, έχει φθαρεί, καθώς έγινε φανερό ότι η Επιτροπή είτε υπακούει σε κυβερνητικές εντολές ξεστομίζοντας ανοησίες (πχ όσοι περισσότεροι μαθητές στην τάξη, τόσο το καλύτερο). Είτε παρακάμπτεται, αν οι απόψεις της δεν βολεύουν την κυβέρνηση.

-Ήτανε στραβό το κλίμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος. Με τις λίστες Πέτσα και τις καθημερινές τσιριμόνιες κυβέρνησης- δημοσιογράφων κατέστησε πλήρως αναξιόπιστα τα ΜΜΕ και ιδίως τις τηλεοράσεις, που επηρεάζουν την κρίσιμη μάζα των ανεμβολίαστων. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης βρίσκονται διεθνώς στις τελευταίες θέσεις της αξιοπιστίας. Όταν προτρέπουν σε εμβολιασμό, μάλλον κακό κάνουν παρά καλό.

-Από την εστίαση μέχρι τα ταξίδια στα νησιά, οι  συνεχείς αντιφατικές κινήσεις τρέφουν τον σκεπτικισμό. «Ένας πανζουρλισμός μέτρων με ρυθμό καταιγισμού πυροβόλου, που είναι αντιφατικά και αλληλοαναιρούμενα», παρατηρούσε σε συνέντευξη του ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Μέτρα σοβαρής επιδημιολογικής επιτήρησης δεν υπάρχουν, σημείωνε, ούτε στρατηγική δημόσιας υγείας και πίσω από την μονομέρεια των εμβολιασμών ως «πανάκεια», ουσιαστικά κρύβεται η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων διακοπής της αλυσίδας μετάδοσης του ιού και των παραλλαγών του. «Ως επιδημιολόγο αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα με ξεπερνούν κατά πολύ», συνόψιζε ο κ. Ιωαννίδης, που δεν είναι Συριζαίος σαμποτέρ.

-Ακόμη και η «πανάκεια» των εμβολίων δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά, τουλάχιστον για την θωράκιση των τουριστικών περιοχών. Στην Κέρκυρα, παραδείγματος χάριν, που ζει από τον τουρισμό, θα έπρεπε οι κάτοικοι- όπως και στα άλλα νησιά- να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Το σκέφτηκαν με δύο μήνες καθυστέρηση. Όταν είχε χαθεί η μισή τουριστική σεζόν, φτιάξανε στα γρήγορα Μέγα εμβολιαστικό κέντρο, αφού προηγουμένως είχαν μετατρέψει σε εμβολιαστικά κέντρα όλες τις υπόλοιπες δομές υγείας, σε βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων και ασθενών. Οι κινήσεις πανικού μάλλον καχυποψία δημιούργησαν, στο Μέγα εμβολιαστικό της Κέρκυρας  δε πατούσε ψυχή, συγκέντρωσαν εκεί όλους τους εμβολιασμούς της πόλης.

Αλλά παρόλα αυτά, σύμφωνα με ανακοίνωση της δραστήριας ομάδας Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ρυθμός έπεσε από 1300 εμβόλια την ημέρα, πριν τη δημιουργία του Μέγα, σε περίπου 960. Δεν το λες και άθλο.

-Οι νέοι έχουν φάει τόσο ξύλο, ώστε μάλλον θέλουν ανάποδη τακτική: να τους προτρέψει ο κ. Μητσοτάκης να μην πάνε να εμβολιαστούν, μήπως και πάει κανείς!

-Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε για σαμποτάζ την πιο ήπια αντιπολίτευση της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, αντί να συγκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων ώστε να δοθεί ένα μήνυμα.

Στο τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Θ.Πλεύρης,  δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε ευθύνη για την πορεία των εμβολιασμών. Μάλλον δεν είχε ακούσει την παροιμία ότι «αν κατουράς στη θάλασσα, θα το βρεις στο αλάτι».  Και στον εμβολιασμό.

ΥΓ: Μήπως η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική, ξεκινήσει εκστρατεία για τον εμβολιασμό σε συνεργασία με τους άλλους «σαμποτέρ» του Μητσοτάκη;

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 18 times, 1 visits today)

Read more:
Screenings_Creta
«142 χρόνια» / Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα – Το πρόγραμμα προβολών

Μετά τις επιτυχημένες προβολές σε Αθήνα και Κρήτη, το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου «142χρονια» που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «ταξιδεύει»...

Close