Βιβλία για το καλοκαίρι

Permalink

Συνεχώς παραμερίζει το άρθρο η επικαιρότητα, αλλά στο τέλος θα περάσει το καλοκαίρι και δεν θα έχω προλάβει να σας πω ορισμένες προτάσεις ξεχωριστών βιβλίων για τις διακοπές.

Ιστορικά

Οι δολοφόνοι ανάμεσά μας – Απομνημονεύματα. Simon Wiesenthal (ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ). Η μυθιστορηματική ζωή του ανθρώπου που επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μάουτχαουζεν και έβαλε σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει και να συλλάβει τους ναζί εγκληματίες πολέμου.

Οκτώ μέρες στη Γιάλτα. Diana Preston (Μεταίχμιο). Πώς ο Τσόρτσιλ, ο Ρούζβελτ και ο Στάλιν μοίρασαν τον κόσμο, από μια ιστορικό που συνδυάζει εύστοχα γεωπολιτικές παρατηρήσεις με τα «παραπολιτικά» μιας συνάντησης που καθόρισε την τύχη και της Ελλάδας.

Γη της Επαγγελίας. Μπαράκ Ομπάμα (ΑΘΕΝS BOOKSTORE). Ασυνήθιστα ειλικρινής για πρώην προέδρους, πρωθυπουργούς κλπ, αυτοβιογραφική κατάθεση του πρώην Αμερικανού προέδρου. Είναι 727 σελίδες, αλλά από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσα να το αφήσω και στο τέλος ήθελα κι άλλο!

 

Συμπληρώνω την μνήμη του κόσμου – Έλληνες όμηροι και αιχμάλωτοι σε ναζιστικά στρατόπεδα. Αννίτα Πανάρετου (ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ). Μια ανεξερεύνητη πτυχή της ελληνικής Ιστορίας για τους Έλληνες μη Εβραίους αιχμάλωτους. Συναρπαστικές αφηγήσεις.

Οι ζωές των άλλων, Η Στάζι και οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία (1949-1989). Στράτος Δορδανάς, Βαϊος Καλογρηάς (Επίκεντρο). Ντοκουμέντα από τα αρχεία της Στάζι για Έλληνες που συνεργάστηκαν με τη ανατολικογερμανική μυστική αστυνομία.  Σε άλλες εποχές,  θα ξεσήκωνε θύελλες.

Μην πεις λέξη. Βία και προδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία – Η κρυφή ιστορία του IRA. Patrick Radden Keefe (Μεταίχμιο). Πολυβραβευμένο βιβλίο από έναν δημοσιογράφο του New Yorker, με το φως να πέφτει στα άπλυτα του IRA και λιγότερο του βρετανικού στρατού.

Μια λοξή ματιά στην ιστορία. Διονύσης Ελευθεράτος (Τόπος) Πέντε χρόνια μετά τα «Λαμόγια στο χακί», ο συγγραφέας αποδεικνύει ότι πως τα λαμόγια είναι διαχρονικά, όπως και ότι στη χώρα – φάρσα η ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται.

ΜΜΕ

Το σκάνδαλο του αιώνα. Gabriel García Márquez (Ψυχογιός). Πενήντα απολαυστικά δημοσιογραφικά κείμενα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες,  με εισαγωγή του φίλου Τζον Λι Αντερσον. Από τον νομπελίστα που θεωρούσε τον εαυτό του δημοσιογράφο και τη δημοσιογραφία το ωραιότερο επάγγελμα του κόσμου.

Βερολίνο 1933, Η στάση του διεθνούς Τύπου μπροστά στον Χίτλερ. Daniel Schneidermann( Πόλις). Ο  Γάλλος κριτικός των Μέσων Ενημέρωσης σε ένα απολαυστικό μάθημα δημοσιογραφίας και ιστορίας. Θα έπρεπε η ΕΣΗΕΑ να το αγοράσει και μοιράσει σε όλα τα μέλη της αλλά..

Παραποιημένες ειδήσεις (Fake News) – Γιώργος Πλειός (Gutenberg). Μελέτη για το σύνθετο επικοινωνιακό, πολιτικό και οικονομικό φαινόμενο με αποκαλυπτικά και συχνά ξεκαρδιστικά παραδείγματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το Πολιτικό στη Σκιά της Πανδημίας, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς (Καστανιώτης). Επιστροφή στην κανονικότητα ή μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Η ψύχραιμη σε βάθος.

Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά. Από τον φασισμό στον μεταφασισμό, η δημοκρατία απέναντι στη νέα ακροδεξιά. Κωστής Παπαϊωάννου (Πόλις). Το απόλυτο εγχειρίδιο του αντιφασίστα. Μην το χάσετε.

Το σύστημα: Η αλήθεια για τη βιομηχανία των φαρμάκων. Τζούντι Μάικοβιτς, Κεντ Χεκενλάιβλι (Λιβάνης). Επίκαιρο και αποκαλυπτικό για τον κυνισμό και τη διαφθορά των Big Pharma.

 

Ας σημειώσω, τέλος, ότι το δικό μου μυθιστόρημα «Μην πας ποτέ μόνος στο Ταχυδρομείο», κυκλοφόρησε στα αγγλικά από τις καλές εκδόσεις «Αιώρα», σε μετάφραση Joshua Barley.

Επανεκδόθηκε και στα ελληνικά και διανέμεται δωρεάν στους νέους συνδρομητές του Tvxs.

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 20 times, 1 visits today)

Read more:
24025791917_130d9b6274_k
Κούλογλου: Εάν εκλεγεί ο Βέμπερ θα νοσταλγήσουμε τον Γιούνκερ

Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, «θα αντιμετωπίσουμε δυο προκλήσεις: Η πρώτη είναι η...

Close