Το εμβόλιο, τα λατινικά και η Κεραμέως

Permalink

Σε όλες τις χώρες υπάρχει μια μερίδα πολιτών που αρνούνται να εμβολιαστούν. Στο Βέλγιο, που αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο πρόβλημα, αν και μικρότερο από την Ελλάδα-το 85% των πολιτών θέλουν να εμβολιαστούν-  το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών ερεύνησε τα αίτια της δυσπιστίας: είναι οι παρενέργειες των εμβολίων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ.

Στην Ελλάδα σημειώνεται κατακόρυφη πτώση του ρυθμού εμβολιασμών. Παρότι τα εμβόλια υπερεπαρκούν, η κατάσταση μάλιστα αναμένεται να είναι χειρότερη τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τα όσα είπε προχθές και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους: «Ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών μειώνεται. Είναι κάτι το οποίο συμβαίνει και στη δική μας χώρα αλλά συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ποιες χώρες όμως; Υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στην αξιοπιστία των ΜΜΕ και το ποσοστό εμβολιασμών. Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου κάποια  μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο: to ποσοστό των πολιτών που έχουν κάνει μια δόση ανέρχεται μόνο στο 18.5% ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος πλησιάζει το 70%.

Η Βουλγαρία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της αξιοπιστίας των ΜΜΕ. Αλλά στις πρώτες θέσεις στην πιθανότητα οι κάτοικοι της να «χάψουν» ότι ψεύτικη είδηση και θεωρία συνωμοσίας κυκλοφορεί. Η έκθεση της ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Media Literacy Index 2021». κατατάσσει τις  χώρες ανάλογα με  τις δυνατότητες τους να αντέξουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ψεύτικων ειδήσεων και την παραπληροφόρηση. Πρώτες έρχονται οι χώρες του Βορρά. Στο κατώτατο σημείο της κατάταξης είναι η Βουλγαρία, η  Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Τουρκία και η Ελλάδα.

Η χώρα μας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, βρίσκεται στην 27η χειρότερη θέση ανάμεσα στις 35 χώρες. Σε μια άλλη πρόσφατη έρευνα του Reuters και του Oxford University για την αξιοπιστία των ΜΜΕ σε 24 ευρωπαϊκές, η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση από το τέλος.

Οι πολίτες έχουν πλήρη συνείδηση ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν είναι αξιόπιστα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Palmos Analysis, το 65% ανέρχεται το ποσοστό των συμμετεχόντων, που θεωρεί ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι μεροληπτικά προς την κυβέρνηση και κατά της αντιπολίτευσης, ενώ μόλις 15% πιστεύει πως είναι αντικειμενικά. Αντίστοιχα αποτελέσματα και στην πρόσφατη έρευνα της Prorata, στο ερώτημα αν τα ΜΜΕ ασκούν ικανοποιητική κριτική στην κυβέρνηση.

Αυτές οι αντιλήψεις επηρεάζουν σαφέστατα την πορεία των εμβολιασμών. Όταν η κυβέρνηση άλλοτε προτρέπει και άλλοτε τους απειλεί για να εμβολιαστούν, ένα μέρος των πολιτών δυσπιστεί σχεδόν αυτόματα. Το ίδιο γίνεται ότι οι ομιλούσες κυβερνητικές κεφαλές εμφανίζονται στα ανυπόληπτα κανάλια και υπερθεματίζουν υπέρ των εμβολίων: κάποιοι σκέφτονται ότι «αυτοί κάτι μας κρύβουν». Η κυβέρνηση της λίστας Πέτσα πιο πολλά θα πετύχαινε αν δεν έλεγε τίποτα και άφηνε κάποιους επιστήμονες- όσους δεν εξευτέλισε- να μιλούν υπέρ των εμβολίων.

Αντί για αυτό ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε προχθές στη Βουλή, με ύφος Ναπολέοντα Βοναπάρτη: «εγώ αποφάσισα να μην είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών». Δεν έχει κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου κουκούτσι μυαλό, να του πει ότι υπάρχει μια σημαντική μερίδα πολιτών που διαφωνεί μαζί του ή τον αντιπαθεί και οι εκκλήσεις του έχουν αντίθετο αποτέλεσμα; Ότι έβγαλε σχετικό διάγγελμα τις προάλλες  και αντί να αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού μειώθηκε;

H κυβέρνηση έχει σκοντάψει με τους εμβολιασμούς αλλά μαζί της έχει σκοντάψει και η υγειονομική θωράκιση της χώρας. Και βέβαια το πρόβλημα της καλλιέργειας της κριτικής σκέψης των πολιτών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης πάει πολύ μακρύτερα από τα εμβόλια:  είναι θέμα δημοκρατίας. Το είδαμε πόσο στηρίχθηκε στα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας  η εκλογή του Τραμπ, η διακυβέρνηση του αλλά και τα αιματηρά επεισόδια του Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον.

Στις σύγχρονες κοινωνίες, χρειάζονται ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και εκπαίδευση των πολιτών. Όπως παλιότερα οι κοινωνικές περιόρισαν τους αναλφάβητους, έτσι πρέπει να το κάνουν σήμερα και με τους ψηφιακά αναλφάβητους.

Η κυρία Κεραμέως δεν είχε ακριβώς αυτό στο μυαλό της, όταν αντικατέστησε το μάθημα της κοινωνιολογίας με τα Λατινικά.  Στο μυαλό της δεξιάς, οποιαδήποτε λέξη που περιέχει την λέξη κοινωνία είναι ύποπτη για αριστερή παρέκκλιση. Ο Αδωνις Γεωργιάδης το είχε άλλωστε δηλώσει καθαρά ότι η κοινωνιολογία κάνει τα παιδιά αριστερά!  To ίδιο εχθρικά βλέπουν τα social media και τον ψηφιακό κόσμο.

Αν δεν είχαμε μια οπισθοδρομική κυβέρνηση, θα έπρεπε να φροντίσει όχι μόνο να διατηρήσει το μάθημα της κοινωνιολογίας αλλά να βάλει πιο ψηλά την ψηφιακή εκπαίδευση των νέων από ότι τα Λατινικά. Αλλά δυστυχώς, O tempora, o mores, («Ω καιροί, ω ήθη»). Είναι το μόνο που μου έχει μείνει μετά από 3 χρόνια λατινικής βαρεμάρας στο Λύκειο.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 16 times, 1 visits today)

Read more:
343739-5336927
Αν κατουράς στη θάλασσα, θα το βρεις στο αλάτι (και στα εμβόλια)

Ενώ τα κρούσματα κορονοϊού απογειώνονται, η κυβέρνηση έχει βρεθεί σε αδιέξοδο στον εμβολιασμό. Ούτε οι φοβέρες πιάνουνε, ούτε τα παρακάλια,...

Close