Ελλάδα – Λευκορωσία: Ομοιότητες και διαφορές

Permalink

Η Λευκορωσίδα αθλήτρια Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, που είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει τη Λευκορωσία στο αγώνισμα των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς, έμαθε ξαφνικά ότι θα συμμετείχε και στη σκυταλοδρομία των 400 μέτρων. Κάποιες από τις συμπατριώτισσές της αθλήτριες δεν είχαν πάει στο Τόκιο, επειδή η χώρα της δεν διέθετε επαρκή τεστ αντιντόπινγκ, τα οποία έπρεπε να κάνουν πριν αγωνιστούν.

Η Τσιμανούσκαγια κατήγγειλε δημοσίως τις ελλείψεις της χώρας της, όπως ακριβώς έκαναν 3 Έλληνες αθλητές στους φετινούς Ολυμπιακούς… Δεν έχω διαβάσει περίπτωση αθλητή άλλης χώρας που να παίρνει μετάλλιο και με την ευκαιρία καταγγέλλει τις αθλητικές αρχές για εγκατάλειψη και αδιαφορία. Συνήθως στέλνουν, στους τηλεοπτικούς πανηγυρισμούς, χαιρετίσματα στη μαμά τους ή φιλιά στον αγαπημένο τους.

Θα με ρωτήσετε βέβαια: υπάρχει άλλη χώρα της οποίας ο πρωθυπουργός να δίνει συμβουλές τύπου «σβήστε φώτα και θερμοσίφωνες»; Σωστό και αυτό.

«Από το σωματείο και την ομοσπονδία είχα στήριξη, από την πολιτεία καμιά» δήλωσε ο Στέφανος Ντούσκος, χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία μόλις πήρε το μετάλλιο. Ο Γ. Πομάσκι, προπονητής του δεύτερου χρυσού, του Μίλτου Τεντόγλου, είχε πρόσφατα δηλώσει: «Φέτος δεν έχει έρθει ένας να μου δώσει μια καραμέλα, να γίνει καλύτερος ο Μίλτος», στον οποίο η πολιτεία δεν είχε δώσει ούτε το πριμ που δικαιούται από το 2019. «Άμα το είχε πάρει το ‘19, θα γινόταν λίγο καλύτερος, θα μπορούσε να επενδύσει στη δουλειά του».

«Ντρεπόμουν να πηγαίνω στον φυσικοθεραπευτή μου και να του λέω ότι δεν έχω λεφτά» δήλωσε συγκινημένος ο αρσιβαρίστας Θοδωρής Ιακωβίδης, που προφανώς έφτασε στα όρια του. Στην Ελλάδα κλαίνε και οι αρσιβαρίστες.

Υποθέτω ότι μετά τις επιστημονικές συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας προς τους πολίτες, ο πρωθυπουργός θα στείλει και τα απαραίτητα συγχαρητήρια-μνημεία υποκρισίας- τηλεγραφήματα για τη μεγάλη εθνική επιτυχία. Όταν είχε ρωτηθεί για τι έχει να πει στους κ.κ. Αυγενάκη και Μητσοτάκη, ο προπονητής του Τεντόγλου είχε απαντήσει: «Έχω να τους ρωτήσω τούτο: Η Βουλή στάζει; Γιατί στο δικό μου γραφείο στάζει».

Δεν είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει έμφαση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα ολυμπιακά αθλήματα. Αντίθετα είχε πάρει χρήματα από την ΕΡΤ για κάποια ποδοσφαιρικά σωματεία της Β Εθνικής, μήπως πάρει κανένα ψήφο. Αλλά με την σημερινή έχουμε  πλήρη αδιαφορία και αλαζονική συμπεριφορά. Ο κ. Αυγενάκης έκοψε 20.000 ευρώ έξοδα για τον εαυτό του για δαπάνες δημοσίων σχέσεων στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Την ίδια ώρα που ο Τεντόγλου έψαχνε να βρει με δικά του λεφτά ειδικούς επιδέσμους για τον τραυματισμό του και πλήρωνε από την τσέπη του τα τεστ για να πάρει μέρος σε διεθνείς αγώνες.

Υπάρχουν πάντως και καλά νέα. Αντίθετα με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, που πήγε να γυρίσει την αθλήτρια άρον άρον μόλις έκανε τις δηλώσεις, εδώ έχουμε δημοκρατία και ο κάθε αθλητής έχει την ελευθερία να λέει ότι θέλει. Είναι όπως με αυτό που δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, για τις γυναικοκτονίες: «Έξι γυναικοκτονίες σε επτά μήνες δεν συνιστούν έξαρση στις δολοφονίες με έμφυλη διάσταση. Είμαστε η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τη Βενεζουέλα ή το Μεξικό».

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
Screen Shot 2017-02-19 at 12.18.52
Συζήτηση για την αξιολόγηση και την πορεία της Ε.Ε. στην εκπομπή «Europe» της ΕΡΤ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλολγου, συμμετέχοντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Europe» με τη δημοσιογράφο Εύα Μπούρα ανέφερε ότι στην...

Close