Με το Μάτι μας στο μέλλον

Permalink

Διάβασα στο ίντερνετ την παρακάτω αφήγηση αυτόπτη μάρτυρα. Είχε τίτλο «Κοιτάμε με δέος τους Ρουμάνους πυροσβέστες»:

«Ήρθαν στην Εύβοια με τα άρματα και τα ερπυστριοφόρα τους. Έστησαν ανεξάρτητο στρατηγείο (σε μια νύχτα) με τροφοδοσία και επιμελητεία, σήκωσαν drones, χαρτογράφησαν τα ρυάκια και τους δασικούς δρόμους, υπολόγισαν τον άνεμο και έβαλαν μέσα σενάρια εξάπλωσης της φωτιάς, φοράνε στολές με ενδοεπικοινωνία ενώ η αστυνομία μας έχει ασύρματο της συμφοράς, ξεδίπλωσαν μάνικες 60μετρες και παίρνουν νερό από τα άπειρα ρυάκια και από τοπικές δεξαμενές νερού…

…ξανασήκωσαν drones και καθοδήγησαν τους ντόπιους και τους δασοπυροσβέστες ώστε να περάσουν από τα καλύτερα σημεία για να κάνουν διανοίξεις με μπουλντόζες, στήνουν γεφυράκια και είναι οργανωμένοι και πειθαρχημένοι σαν τα μυρμήγκια.

Ρωτάνε γιατί δεν σβήσαμε την φωτιά με φωτιά είναι διεθνής πρακτική και κάτι που γινόταν στο συγκεκριμένο μέρος στα χρόνια των τσιφλικιών. Γιατί δεν αφήνει το Δασαρχείο, απαγορεύεται και δεν έχει δικαιοδοσία κάνεις. Respect στη Ρουμανία λένε. Τη θεωρούσαν υπανάπτυκτη χώρα, λένε».

Η μετακομουνιστική Ρουμανία έχει ακόμη πολλά προβλήματα αλλά βελτιώνεται συνεχώς. Η Ελλάδα δεν αλλάζει. Η δημόσια διοίκηση παραμένει γραφειοκρατική, εμπόδιο σε κάθε μεταρρύθμιση. Έχουμε εθιστεί και δεν μας κάνει πια εντύπωση, παρά μόνο όταν η ελληνική καθυστέρηση μεταμορφώνεται σε φονιά, όπως στις φετινές πυρκαγιές.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι. Έχουν τις αδυναμίες τους, αλλά βασικοί υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι. Στην πύρινη καταστροφή που συνεχίζεται, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δεν λειτούργησε αποτελεσματικά. Δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης και ταχείας επέμβασης. Η αντίδρασή τους ήταν αργή, τα εναέρια μέσα κατάσβεσης καθηλώθηκαν. Κάηκε η Ελλάδα με μηδέν μποφόρ!

Γιατί δεν λειτούργησαν όλα αυτά; Απλούστατα γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη διέλυσε ακόμη και αυτόν τον προβληματικό μηχανισμό που υπήρχε. Στην επιστολή που είχε στείλει στον πρωθυπουργό και με την οποία παραιτείτο και από μέλος της ΝΔ, ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιστράτηγος ε.α Α. Γκουρμπάτσης, έγραφε ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για θέματα πολιτικής προστασίας δεν έχει σκοπό «να ξεπεραστούν οι υφιστάμενες στο ισχύον σήμερα νομικό πλαίσιο χρόνιες αγκυλώσεις και αδυναμίες, αλλά να ικανοποιηθούν προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις αρμοδίων οργάνων και η δημιουργία ενός «κομματικού στρατού» με το διορισμό αρεστών και όχι αρίστων οργάνων».

O κ. Μητσοτάκης έκανε δηλαδή ό,τι κάνει ιστορικά η δεξιά, τουλάχιστον από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μετά: τοποθετεί τους δικούς της ανθρώπους αδιαφορώντας για την αξιοκρατία και προσαρμόζει το σύστημα για περισσότερα ρουσφέτια. Κοιτά το εκλογικό της ακροατήριο και της χαϊδεύει τα αφτιά, όπως ο Μαυρογιαλούρος στη γνωστή ταινία της δεκαετίας του 60′. Διαφορετικά αντί για 1000 αστυνομικούς στα Πανεπιστήμια, θα είχε προσλάβει χίλιους δασοπυροσβέστες.

Άρα, σε ένα σημαντικό μέρος, το πρόβλημα μιας Ελλάδας που δεν αλλάζει είναι πολιτικό. Και πως να γινόταν διαφορετικά, όταν με μικρά ιστορικά διαλείμματα η χώρα κυβερνάται από απόγονους των ίδιων πολιτικών οικογενειών;

Η άλλη αιτία της στασιμότητας είναι πολιτιστική. Η Ρουμανία είναι πιο κοντά- και όχι μόνο γεωγραφικά- στη δυτική Ευρώπη. Η Ελλάδα υποφέρει από έναν βαθύ επαρχιωτισμό. Αν κάποιος του χωριού προοδεύσει στις μεγάλες πρωτεύουσες αισθανόμαστε υπερήφανοι και τον κάνουμε ήρωα, ακόμη και αν πριν τον έχουμε κακομεταχειριστεί. Η περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι χαρακτηριστική.

Η χώρα βράζει στο ζουμί της και δεν ασχολείται με τα μεγάλα διεθνή προβλήματα ή τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, παρά μόνο αν πρόκειται για τίποτα λεφτά. Μας ενδιαφέρει πόσα θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά όχι προς τα που πάει η ΕΕ. Έτσι στην Ελλάδα τα οικολογικά θέματα ενδιαφέρουν λιγότερο από τις δηλώσεις του Παύλου Πολάκη. Δεν υπάρχει και στην Ελλάδα ισχυρό Πράσινο Κόμμα, τη στιγμή που στη Γερμανία μπορεί να πάρει την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβρη.

Το θέμα της κλιματικής κρίσης δεν έχει συζητηθεί ούτε απασχολεί την πολιτική σκηνή. Ο πρωθυπουργός αποδίδει τη φετινή καταστροφή στην κλιματική αλλαγή. Αλλά ακολουθώντας την κεντρική γραμμή του κόμματος στην Αθήνα αλλά και αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος στο οποίο ανήκει η ΝΔ, η νεοδημοκρατική ευρωομάδα ψηφίζει στην Ευρωβουλή εναντίον των μέτρων για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, με βάση ένα χρονοδιάγραμμα. Η δεξιά και η ακροδεξιά θεωρούν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα πλήξουν τις επιχειρήσεις.

Η πλήρης απουσία του ζητήματος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής από την προεκλογική καμπάνια (και το πρόγραμμα) της Νέας Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Το ακραίο καιρικό φαινόμενο, η πυροθύελλα στο Μάτι το 2018, έγινε αντικείμενο λαϊκιστικής εκμετάλλευσης και αποδόθηκε στην τότε κυβέρνηση που έκανε απαράδεκτα επικοινωνιακά λάθη μετά την τραγωδία, αλλά δεν ευθυνόταν για αυτή.

Για όλα αυτά δεν συνυπολογίστηκαν τα ακραία φαινόμενα που φέτος έκαναν μπαμ: χωρίς προηγούμενο υψηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά με εκτεταμένες καταστροφικές πυρκαγιές, εξήντα τον αριθμό μόνο στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Πλημμύρες στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία με κοντά στους 200 νεκρούς. Φωτιές στη Σιβηρία και νέες πλημμύρες στην Κίνα με 70 θύματα. Υψηλότατες θερμοκρασίες στη Μόσχα, όπου παλιότερα κρύωναν και το καλοκαίρι, ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στη νότιο Ιταλία.

Η χώρα ζει μια τραγωδία που είναι συγχρόνως και τελευταία προειδοποίηση. Η οικονομία, ο τουρισμός, η χώρα και οι πολίτεςτης δεν αντέχουν άλλη Εύβοια. Οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών και την πράσινη ανάπτυξη μέσα από διαδικασίες πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης. Πρέπει να δουλέψουμε με προοπτικές δεκαετιών και τα μάτια μας στραμμένα στους νέους ανθρώπους της χώρας. Με το Μάτι μας στο μέλλον».

Μια συντομότερη εκδοχή του άρθρου δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Παρόν».

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
316290-16
Ψιτ, κορόιδο. Σε κλέβουν. Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Είχα αναφερθεί τις προάλλες στην πρόταση αναγνώστη να καθιερωθεί μια στήλη με το σκάνδαλο της ημέρας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: ...

Close