Αμερικανικό όνειρο και ύβρις στην Καμπούλ

Permalink

«Η  κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν είναι πάνω απ όλα τραγική», ξεκινά το σημερινό κύριο άρθρο των New York Times. Γιατί όμως; «επειδή το αμερικανικό όνειρο, να είναι το «απαραίτητο έθνος» στη διαμόρφωση ενός κόσμου όπου είναι σεβαστές οι αξίες των πολιτικών δικαιωμάτων, η ενδυνάμωση των γυναικών και ο κανόνας της θρησκευτικής ανοχής, αποδείχθηκαν ακριβώς αυτό: ένα όνειρο ».

Να που όλο και κάτι μαθαίνει κανείς. Η εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001, δεν έγινε λοιπόν για να βρεθεί ο Μπιν Λάντεν μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους και να τιμωρηθούν οι Ταλιμπάν που τον ανέχονταν στη χώρα. Ούτε προφανώς η εισβολή στο Ιράκ δύο χρόνια μετά- την οποία προώθησε και η εφημερίδα με ρεπορτάζ που αποδείχθηκαν πλαστά- δεν έγινε για τα πετρέλαια του.

Οι επιθέσεις στις δύο χώρες δεν διεξήχθησαν ούτε καν στα πλαίσια του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας» που είχε κηρύξει ο Μπους ο Β, ο Αμόρφωτος. Έγιναν για να θριαμβεύσουν οι πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών! Για ένα όνειρο!

Η εισαγωγή της εφημερίδας είναι ο ορισμός της ύβρεως με την αρχαία ελληνική, μεγαλειώδη σημασία της: όταν κάποιος υπερεκτιμά τις ικανότητες και τη δύναμή του (πολιτική, στρατιωτική ή οικονομική) και συμπεριφέρεται με βίαιο, αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους άλλους.

Είναι η κυρίαρχη λογική των ΗΠΑ και αρκεί από μόνη της για να εξηγήσει την αμερικανική πανωλεθρία στο Αφγανιστάν και όλη τη Μέση Ανατολή. Άλλωστε στο κύριο άρθρο της, η εφημερίδα της Νέας Υόρκης δεν δίνει καμία σοβαρή εξήγηση για την ιστορική ήττα ούτε απαριθμεί τα σοβαρότατα λάθη στρατηγικής. Για όλα σχεδόν φταίει η ανικανότητα και η διαφθορά των Αφγανών. Αν όμως είναι τόσο ανίκανο το έθνος, πως εξηγείται η επέλαση των Ταλιμπάν που σημείωναν στρατιωτικές επιτυχίες ακόμη και απέναντι στα αμερικανικά στρατεύματα μετά την ήττα τους το 2001;


(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
kroysmata diafthoras
«Είμαστε ύποπτα κρούσματα διαφθοράς, κάντε μας τεστ». Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

Δανείστηκα τη φράση του τίτλου από το ρεπορτάζ για τις τραγελαφικές καταστάσεις με τα κρούσματα  στην Αιδηψό  και το πλακάτ με το...

Close