Το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε προχθές στις φιλικές εφημερίδες ότι η τουρκική προεδρία σχεδόν έπαθε πλάκα με το τηλεφώνημα του Έλληνα πρωθυπουργού. Το Βήμα της Κυριακής, σε σχόλιο του με τίτλο «Το τηλεφώνημα που… επιζητούσαν οι Τούρκοι» έγραφε μεταξύ των άλλων:
«Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος κολακεύτηκε από την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού και ήταν πολύ φιλικός στη συνομιλία τους. Μονοπώλησε τη συζήτηση το θέμα του Αφγανιστάν και οι πιθανές προσφυγικές ροές, αλλά ταυτόχρονα συζητήθηκε το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των πυρκαγιών στις δύο χώρες.
Συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας με το Αφγανιστάν, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους και να συνεργασθούν στον τομέα του περιβάλλοντος».
Αλλά την ίδια μέρα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πήγε στο Ισραήλ όπου έκανε δηλώσεις σε τελείως διαφορετικό κλίμα. Είπε, καθόλου κολακευτικά, ότι οι Ταλιμπάν θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και πρόσθεσε ότι υπάρχουν χώρες στη γειτονιά μας «που προσπαθούν να αναβιώσουν παλαιές αυτοκρατορίες και, ακόμη χειρότερα, παλιές αντιλήψεις, χρησιμοποιώντας πολλά εργαλεία, όπως η στρατιωτική εισβολή σε άλλες χώρες, η ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών, ο ασύμμετρος πόλεμος, ακόμα και η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού».
Πως θα υποστηριχτούν οι κοινές ελληνοτουρκικές προσπάθειες για «θετική ατζέντα» και το Κοινό Σχέδιο Δράσης που υποτίθεται ότι συμφώνησαν οι Μητσοτάκης- Ερντογάν, όταν ο υπουργός Εξωτερικών καταφέρεται ανοιχτά κατά της Τουρκίας; Πως θα προωθηθεί η «κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό», όταν ο κ. Δένδιας την κατηγορεί για «εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού»;
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Δένδιας εμφανίζεται με δική του πολιτική στα ελληνοτουρκικά, διαφορετική από του κ. Μητσοτάκη και ο τελευταίος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Αλλά η υπόθεση γίνεται σοβαρότερη μετά την αμερικανική ήττα στο Αφγανιστάν και το κενό στην Κεντρική Ασία που προσπαθεί να καλύψει και η Τουρκία.
Η Άγκυρα έχει καλές σχέσεις με το Κατάρ, βασικότατο σύμμαχο των Ταλιμπάν, διεκδικεί τον στρατιωτικό έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ, ανανεώνει τη συμμαχία με τη Ρωσία συζητώντας την αγορά νέων ρωσικών πυραύλων S-400. Η Τουρκία κινείται δηλαδή υπέρ-δραστήρια, την ίδια στιγμή στην ελληνική κυβέρνηση παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια για την εξουσία στη ΝΔ. Και διαρρέουν, ανενόχλητα, ότι ο Ερντογάν κολακεύτηκε, επειδή ο Μητσοτάκης τον πήρε στο τηλέφωνο.
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr