Ο Μπάιντεν είναι ματ

Permalink

Ο εφιάλτης που ο Λευκός Οίκος έβλεπε τις τελευταίες μέρες, έγινε πραγματικότητα. Οι 13 μέχρι στιγμής νεκροί στρατιώτες, είναι για τις ΗΠΑ οι μεγαλύτερες απώλειες που είχαν σε μια μέρα στο Αφγανιστάν, από το 2011. Και το χειρότερο είναι ότι, αντίθετα με άλλα επεισόδια του πολέμου, αυτή τη φορά η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να αντιδράσει.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι ότι θα τιμωρήσει τους ενόχους για τη χθεσινή, διπλή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο. Αλλά, αν υπεύθυνο είναι πράγματι το παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη, οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να το κυνηγήσουν.  Γιατί ακριβώς, αποχωρούν από το Αφγανιστάν. Και εδώ που έφτασαν τα πράγματα, δεν μπορούν να ανακρούσουν πρύμνα.

Στην πραγματικότητα ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ματ, η θέση στο σκάκι όπου χάνεις ότι κίνηση κι αν κάνεις. Μέχρι την 31η Αυγούστου, την ημέρα που οι Ταλιμπάν έχουν δώσει διορία για την αποχώρηση των Δυτικών, έχει 2 επιλογές. Να σταματήσει τις διαδικασίες απομάκρυνσης των Αμερικανών πολιτών και των Αφγανών συνεργατών τους. Αλλά έχει υποσχεθεί ότι θα τους βγάλει έξω από τη χώρα και θα κατηγορηθεί ότι τους παράτησε.

Δεύτερη εκδοχή, να συνεχίσει τις αερομεταφορές. Αλλά σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος και άλλων επιθέσεων, που δεν μπορούν να αποτραπούν. Όπως δεν αποτράπηκε η χθεσινή, παρά τις προειδοποιήσεις και την επιφυλακή: είναι αδύνατο, μέσα στο χάος γύρω από το αεροδρόμιο, να εμποδιστεί κάποιος που έχει αποφασίσει να τινάξει τον εαυτό του στον αέρα.

Οι χθεσινές επιθέσεις είναι όμως κάτι περισσότερο. Το Ισλαμικό κράτος που πήρε την ευθύνη, είναι ο Φρανκενστάιν της εισβολής στο Ιράκ και του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας», το τέρας που οι ίδιες οι ΗΠΑ δημιούργησαν και έκτοτε τροφοδοτούν. Ένα δημιούργημα χειρότερο από τους Ταλιμπάν, με τους οποίους οι ΗΠΑ είναι πλέον υποχρεωμένοι να διαπραγματεύονται από μειονεκτική θέση. Αν είχαν εξαντλήσει τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με το καθεστώς των Ταλιμπάν 20 χρόνια πριν, ίσως είχαν αποφύγει το σημερινό αδιέξοδο.

Ενώ πλησιάζει η 20η επέτειος από την κήρυξη του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας», που εγκαινίασε στις 11 του Σεπτέμβρη του 2001 Τζωρτζ Μπους ο Β, ο πολεμοχαρής, ο Μπάιντεν καλείται να διαχειριστεί το άδοξο τέλος του. Και πριν από αυτό, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη που τελειώνει ο Αύγουστος, να προσπαθήσει να σώσει ότι μπορεί από μια χαμένη παρτίδα.

 

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 2 times, 1 visits today)

Read more:
Stelios Kouloglou
Παρέμβαση Κούλογλου στην Ολομέλεια για την εξαφάνιση της έκθεσης των ΡχΣ από την σελίδα του Ευρωκοινοβουλίου

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, για το ζήτημα της «εξαφάνισης» της ανάρτησης...

Close