Κούλογλου: Οι τρεις λόγοι που δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί στη χώρα

Permalink

«Μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού, (οι ψεκασμένοι ακροδεξιοί ανάμεσά τους είναι μειοψηφία), δεν θέλουν να εμβολιαστούν γιατί δυσπιστούν και φοβούνται τις παρενέργειες. Σε άλλες χώρες της ΕΕ, όμως, τα ποσοστά των εμβολιασμών αυξάνονται. Εδώ υστερούμε με ευθύνη της κυβέρνησης για τρεις κυρίως λόγους», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Epsilon TV Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

«Πρώτον, η κυβέρνηση έχει απαξιώσει τους θεσμούς εκείνους που θα μπορούσαν να πείσουν το κοινό, όπως πχ οι επιστήμονες. Ο κ. Τσιόδρας και η επιστημονική επιτροπή στην αρχή έχαιραν εκτίμησης από το κοινό. Κατόπιν απαξιώθηκαν από την κυβέρνηση, που τους επέρριπτε την ευθύνη, όταν δε τη βόλευε η κατάσταση και αγνοούσε τις συστάσεις τους, όταν τη βόλευε..

Μετά είναι τα αντιφατικά μέτρα: Δεν αφήνουμε όρθιους στα καταστήματα, αλλά αφήνουμε στην εκκλησία. Παίρνουμε μέτρα για τις λαϊκές αγορές αλλά όχι για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν προετοιμάζουμε την κατάσταση στα σχολεία. Ούτε πέρυσι, ούτε και φέτος. Πως λοιπόν ο κόσμος που έχει επιφυλάξεις να πεισθεί;

Τρίτος λόγος, τα ΜΜΕ: Σε άλλες χώρες χαίρουν μιας εκτίμησης από σημαντική μερίδα του πληθυσμού. Εδώ έχουν σχεδόν μηδενική αξιοπιστία. Το 90% του πληθυσμού δε τα εμπιστεύεται. Η κυβέρνηση έδωσε χρήματα εκεί που την συνέφερε καλλιεργώντας την εντύπωση ότι τα ΜΜΕ είναι πληρωμένα. Άρα δεν μπορούν να επηρεάσουν θετικά το κοινό, όπως πχ στην Πορτογαλία όπου έχει εμβολιαστεί πάνω από το 80%».

«Οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν, αλλά πως θα γίνει αυτό, όταν υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς. Αυτό δεν αφορά μόνο τη κυβέρνηση βέβαια, αλλά και την αντιπολίτευση, όλο το πολιτικό σύστημα», συμπλήρωσε ο Στέλιος Κούλογλου. «Μετά την πανδημία ο κόσμος εκτιμά περισσότερο το ΕΣΥ. Αν οι γιατροί καλούσαν τον κόσμο να εμβολιαστεί αντί για τους σελέμπριτι, που τελικά δεν εμβολιάζονται οι ίδιοι, θα είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση το μήνυμα. Η κυβέρνηση όμως, από τη πρώτη στιγμή δεν ήθελε τη δημόσια υγεία. Απλώς τα σχέδια ιδιωτικοποίησης πήγαν πίσω εξαιτίας της πανδημίας.

Αλλά ακόμη και τότε αύξησε τα νοσήλεια που πλήρωνε το κράτος στους ιδιώτες και φόρτωσε εξ ολοκλήρου στο δημόσιο τομέα τη διαχείριση του κορονοϊού. Δεν έχει ενίσχυσε το σύστημα υγείας με προσωπικό, δεν ενίσχυσε τα περιφερειακά κέντρα. Είχαν δωρηθεί μονάδες ΜΕΘ και για μήνες δεν έχουν βγει από τα κουτιά τα μηχανήματα. Αν είχε προσλάβει προσωπικό και υπήρχαν γιατροί σε κάθε γειτονιά, κέντρα υγείας έτοιμα να περιθάλψουν τον κόσμο, η εμπιστοσύνη θα αυξανόταν και θα ήταν διαφορετική η πορεία του εμβολιασμού. Μπορεί να δυσπιστείς απέναντι ένα τηλεοπτικό κανάλι, κάποιον σελέμπριτι ή την κυβέρνηση, αλλά εμπιστεύεσαι τον γιατρό και τον φαρμακοποιό της γειτονιάς. Εκεί έπρεπε να πέσει το βάρος. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι με το ξύλο θα τα λύσει όλα. Τελικά έφυγε αυτός που έριχνε το ξύλο».

Όσον αφορά τις ανατιμήσεις των προϊόντων και αγαθών που ανακοινώθηκαν, ο ευρωβουλευτής παρατήρησε πως άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχεδιάζουν να λάβουν μέτρα, που παράλληλα με την τόνωση της αγοράς, θα ελαφρύνουν τα βάρη από τους χαμηλόμισθους. «Έτσι πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης στους ευάλωτους. Μέτρα που αυτή τη φορά θα αφορούν πραγματικά αυτούς που έχουν ανάγκη».

Τέλος, για τον Μίκη Θεοδωράκη, και για τη διαμάχη για την ταφή του, ο Στ. Κούλογλου σχολίασε πως ο συνθέτης «είναι αθάνατος. Βλέπουμε ότι και μετά τον φυσικό του θάνατο λατρεύεται και θα λατρεύεται. Αυτό σημαίνει αθανασία. Ο Μίκης ήταν και αρκετά ανακατώστρας. Ανακάτεψε τη μουσική ανοίγοντας δρόμους, ανακάτευε την πολιτική. Ακόμη και τώρα μετά το θάνατό του, συνεχίζει να ανακατεύει τα πράγματα».

Θα υπάρξει ένας δεύτερος Μίκης; «Ο Μίκης με την πορεία του ακολουθεί και αποτυπώνει μέσα της μια πολύ ταραγμένη εποχή της χώρας. Τον εμφύλιο, τα πέτρινα χρόνια μετά, την μεταπολίτευση. Αυτή η ιστορία είναι μοναδική».


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
Μια βαρυσήμαντη ομιλία για το 112...
Μια βαρυσήμαντη ομιλία για το 112…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Close