Κούλογλου στα Παραπολιτικά FM: Γιατί ζήτησα έκτακτα μέτρα από την Κομισιόν, μετά τις ανατιμήσεις βασικών αγαθών

Permalink
Για την ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν σχετικά με τις δραματικές αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών, ενέργειας και καυσίμων, μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, στα Παραπολιτικά FM και στους Χ. Κοραή και Δ. Τάκη.

«Οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών, σε όλη την ΕΕ, θα πλήξουν ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες. Στην Ελλάδα, λόγω των ισχυρών καρτέλ, της αδρανοποίησης των ανεξάρτητων αρχών ελέγχου και της έλλειψης ισχυρών οργανώσεων προστασίας του καταναλωτή, οι τιμές βασικών αγαθών είναι συχνά ακριβότερες από πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Με την ερώτηση μου, ζητώ από την Κομισιόν να εξετάσει ένα πακέτο μέτρων που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη, ιδίως τα πιο αδύνατα, να αντιπαρέλθουν αυτή την περίοδο της ακρίβειας με τις λιγότερες επιπτώσεις στους αδυνάτους. Ένα μέτρο, για παράδειγμα, θα ήταν να μειωθεί ο ΦΠΑ για όσο αντιμετωπίζουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση.

Ένα άλλο μέτρο είναι να θεσπιστεί επιτέλους ο κατώτατος ευρωπαϊκός μισθός. Η γαλλική κυβέρνηση, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο, εν όψει και των προεδρικών εκλογών του 2022, δουλεύει πολύ για ένα τέτοιο μέτρο, που θα διασφαλίζει τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Σε αυτό αντιδρούν κάποιες χώρες του βορρά, αλλά εμείς ως χώρα θα πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Γαλλίας γιατί ένα τέτοιο μέτρο θα βοηθήσει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας», εξήγησε ο ευρωβουλευτής.

Όσον αφορά τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής ανέλυσε πως «ένα μέρος της απάντησης βρίσκεται σε μια μακρά περίοδο χάριτος, που απολαμβάνει η κυβέρνηση λόγω πανδημίας. Ωστόσο, ένα δεύτερο μέρος βρίσκεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να αναλύσει τι έκανε καλά και τι όχι. Δεν έχει δώσει απάντηση γιατί δημιουργήθηκε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που δημιούργησε την ατμόσφαιρα «να φύγουν αυτοί και ας έρθει όποιος να “ναι», από την οποία ευνοήθηκε πολύ ο κ. Μητσοτάκης.

Στα δύο χρόνια που πέρασαν, καθυστέρησε να φτιάξει ένα νέο πρόγραμμα και παρουσίασε μια νέα ηγετική ομάδα με την οποία θα  κυβερνήσει. Το προφίλ του Α. Τσίπρα χρειάζεται επίσης ενίσχυση. Αν δε γίνουν αυτά, ακόμη και αν η κυβέρνηση κάνει πολλαπλά λάθη, που τα κάνει, (οι πυρκαγιές έδειξαν σοβαρό διαχειριστικό πρόβλημα), ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα καρπωθεί την δυσαρέσκεια».

Βέβαια, σύμφωνα με την ανάλυση του ευρωβουλευτή, «οι εκλογές είναι ακόμη μακριά και στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ. Τα πράγματα αλλάζουν. Σε κάθε περίπτωση, πράγματι υπάρχει μια διαφορά στις δημοσκοπήσεις και πρέπει να εργαστούμε για να το διορθώσουμε».

Σχετικά την λεκτική σύγκρουση Ξανθού-Πολάκη για τους εμβολιασμούς, ο Στέλιος Κούλογλου σχολίασε πως «ο κ. Πολάκης παλαιότερα έλεγε σωστά πράγματα με λάθος τρόπο. Τώρα λέει λάθος πράγματα και με λάθος τρόπο».

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/901-fm-10092021

(Visited 4 times, 1 visits today)

Read more:
anagnostis
Ο αναπάντεχος σύμμαχος για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Ο Στέλιος Κούλογλου απαντά στον εκδότη του ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και του anagnostis.org Άκη Γκάτζιο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, την άνοδο της ακροδεξιάς, τις πιθανές ανακατατάξεις στο Ευρωκοινοβούλιο, την...

Close