Ο κεντρώος Πλεύρης και ο επικίνδυνος Μητσοτάκης

Permalink

Στον προχθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ-Ιωνικού στο Ολυμπιακό Στάδιο, οι οπαδοί στις εξέδρες άρχισαν ξαφνικά να φωνάζουν συνθήματα κατά του κ. Μητσοτάκη. Δεν υπήρξε καμία αφορμή, ούτε έχει προηγηθεί κάποια κυβερνητική απόφαση που να έθιξε τη γηπεδούχο ΑΕΚ. Πρόκειται για εκδήλωση βαθύτερων κοινωνικών διεργασιών και αναταραχής, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

Για την αντιπολίτευση, πέρα από τις αποδοκιμαστέες ύβρεις,  η κοινωνική δυσφορία εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, όπως τελευταία εκφράστηκε με διάφορες αφορμές, είναι καλό νέο. Αλλά υπάρχουν και κακά. Πρώτον, τη δυσφορία δεν καρπώνεται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης. Δεύτερον, η κυβέρνηση της ΝΔ παρακολουθεί το  πρόβλημα, ιδιαίτερα με τους νέους, και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει. Και τρίτον, διαθέτει χρήματα μέχρι το 2022 για να διασκεδάσει τις κοινωνικές ανησυχίες και έχει το πράσινο φως από τη φιλική Κομισιόν για να το κάνει.

Η  επικοινωνιακή φιέστα στη ΔΕΘ ήταν άψογα στημένη. Όλη η πρωθυπουργική ομιλία το Σάββατο και η συνέντευξη τύπου την ερχόμενη μέρα, είχε σκοπό να διορθώσει την εικόνα του επιτελικού κράτους και του ίδιου του πρωθυπουργού, που είχαν τσαλακωθεί άσχημα από την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών και το διπλό φιάσκο του ανασχηματισμού.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξανά αναφορά σε αυτοκριτική και ήταν προετοιμασμένος να απαντήσει σε ερωτήσεις ως τεχνοκράτης που γνωρίζει προβλήματα και αριθμούς. Στη σκηνοθεσία έπαιξαν ρόλο  και στημένες ερωτήσεις, αλλά αυτό έχει να κάνει με τη διαφθορά της ελληνικής δημοσιογραφίας. Το πρωθυπουργικό επιτελείο έκανε πρόβες ολόκληρη την εβδομάδα για τις δύο αυτές εμφανίσεις του κ. Μητσοτάκη.

Τα θέματα είχαν σταθμιστεί και δημοσκοπικά. Όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στη συνέντευξη τύπου ότι «κάποιες αποφάσεις που πήραμε -όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής- μπορεί πολιτικά να φαίνονται δύσκολες. Όμως είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι είναι σωστές», παραβίαζε ανοιχτές θύρες:  στις σχετικές έρευνες της κοινής γνώμης περίπου οι μισοί συμφωνούν με το μέτρο.

Ανάλογη προετοιμασία έγινε για τη σκηνοθεσία με τους νέους, που κάθισαν στην πρώτη σειρά στην ομιλία του, εκτοπίζοντας στη δεύτερη ακόμη και πρώην πρωθυπουργούς. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με αναφορά στους ..βασανισμένους νέους ενώ στις γιγαντοοθόνες εμφανίζονταν νέοι που έμοιαζαν περισσότερο με μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ή της ΚΝΕ, παρά της ΟΝΝΕΔ. Σε κάποια στιγμή δήλωσε και υπέρ και του ακτιβισμού: «Η νέα γενιά έχει μια έντονη οικολογική συνείδηση. Το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό και ευτυχώς και για  έναν ωραίο ακτιβισμό».

Τα μέτρα για την νεολαία επεξεργάζονται από τις αρχές του καλοκαιριού τέσσερις υπουργοί και επιστημονικοί σύμβουλοι. Μπορεί να μην περιέχουν ουσιαστικές λύσεις για τους νέους ούτε τους δίνουν όραμα, αλλά ο στόχος είναι η κυβέρνηση να πλησιάσει μια κοινωνική ομάδα που κρατάει αρνητική ή επιφυλακτική στάση: «αυτοί ασχολούνται μαζί μας». Και η προσπάθεια θα συνεχιστεί: «Είμαι διατεθειμένος.. να γυρίσω όλη την Ελλάδα και να μπορέσω να συνομιλήσω με νέους, να τους εξηγήσω τι πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε, αλλά να ακούσω και από αυτούς τι ζητούν από το Κράτος», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Κωδικός νεολαία

Πέρα από τη νεολαία, οι οικονομικές εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη έχουν ταξικό πρόσημο, αποτελούν σε μερικές περιπτώσεις επέκταση υπαρχόντων προγραμμάτων, αλλά είναι λάθος η αντιπολίτευση να ξεμπερδεύει με το επιχείρημα ότι αφορούν λίγους.

Φυσικά εξυπηρετούν τις μεγάλες περιουσίες, αλλά στο στόχαστρο είναι η μεσαία τάξη και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Αυτό φαίνεται στην περίπτωση της μείωσης του  φορολογικού συντελεστή, της κρατικής κάλυψης του 80% των ανατιμήσεων στο ρεύμα ή στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%. Μέχρι και ενίσχυση προβλέπεται για τους ασθενέστερους στο τέλος της χρονιάς, ανάλογο με το κοινωνικό μέρισμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατήγγειλε ως «επιδοματική πολιτική».

Διαβάστε επίσης: Τελικά σε πόσο – και ποιους – «λίγους» απευθύνονται οι παροχές Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αφαιρέσει οπαδούς από τον ΣΥΡΙΖΑ στα πιο φτωχά τμήματα του πληθυσμού και στους νέους καθώς και να διατηρήσει την εκλογική υπεροχή του στα μεσαία στρώματα που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε πολιτικό επίπεδο, το εξέφρασε με τη αυθαίρετη διεύρυνση του κόμματός του: «Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει όλο το πολιτικό φάσμα από τα Δεξιά μέχρι το Κέντρο και την Κεντροαριστερά». Μπορεί οι δεξιοί νεοδημοκράτες να στραβομουτσουνιάζουν και ο Καραμανλής να πιάνεται με τον Σαμαρά χέρι-χέρι, αλλά όσο η ΝΔ προηγείται άνετα στις δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. «Και αυτή η μεγάλη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, που μας έδωσε νομίζω αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό, του 40%, αποτελεί κεντρική, αδιαπραγμάτευτη πολιτική μου επιλογή», φρόντισε να κλείσει την όποια συζήτηση.

Φυσικά ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τις δικές του αχίλλειες φτέρνες. Η οικογενειακή παράδοση του φλερτ με την ακροδεξιά, όπως εκφράστηκε με την υπουργοποίηση Πλεύρη, δεν είναι ότι καλύτερο για να συσπειρώσει τους κεντρώους. Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης δεν μπορεί να απαλλαγεί από ένα ορισμένο ύφος ούτε να κρύψει ότι ανήκει σε μια ελίτ, η οποία παριστάνει υποκριτικά ότι ενδιαφέρεται για τους κοινούς θνητούς. Τα αλλεπάλληλα λάθη των προηγούμενων εβδομάδων δείχνουν ότι χάνει εύκολα την ψυχραιμία του και δεν μπορεί να χειριστεί καταστάσεις που ξεφεύγουν από την επικοινωνία.

Όπως έδειξε η αντίδρασή του στα πρόσφατα γιουχαΐσματα, υποφέρει από το «σύνδρομο του πρίγκιπα»: η έπαρσή του τον εμποδίζει να διαχειριστεί την κριτική και  δύσκολα κρύβει τα νεύρα του στην πρώτη δύσκολη ερώτηση, όπως φάνηκε στην προηγούμενη συνέντευξη τύπου μετά τις πυρκαγιές αλλά και στην προχθεσινή.

Είναι όμως επικίνδυνος αντίπαλος που εργάζεται σκληρά για να παραμείνει στη θέση του. Και για αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεθοδικότητα, σοβαρή μελέτη του αντιπάλου και χωρίς η αντιπολίτευση να κάνει την επιθυμία της πραγματικότητα. Διαφορετικά, η πρωθυπουργία θα απειλείται λιγότερο από την αντιπολίτευση και περισσότερο από τις «βουβές» αντιδράσεις στα γήπεδα και στους κοινωνικους χώρους.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr

 


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
29481713944_63ae36deba_k
Κούλογλου: Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για να αλλάξουμε πολιτική στην ΕΕ

Στις ευρωκλογές «αυτή την φορά ψηφίζουμε για να αλλάξουμε πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να στραφούμε προς εκείνες που ευνοούν...

Close