Ζητώντας δικαιοσύνη: Διεθνής πρωτοβουλία Κούλογλου «για μια δίκαιη δίκη για τον Μοχαμάντ»

Permalink

Την υπόθεση του Σομαλού αιτούντος άσυλο Mohammad Hanad Abdi, που καταδικάστηκε σε 142 χρόνια φυλάκιση, ενώ έσωσε 33 ανθρώπους στη θάλασσα, αναδεικνύει σε διεθνές επίπεδο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, και μαζί με αυτή το ζήτημα της αντιμετώπισης αυτών των ανθρώπων, που προσπαθούν να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Η πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή, που στηρίζεται από 14 ακόμη ευρωβουλευτές από διαφορετικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Αριστερά), αλλά και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σκοπεύει στην επίσκεψη του Mohammad από αντιπροσωπεία των συμμετεχόντων ώστε αυτοί να αποκτήσουν την πλήρη εικόνα για την υπόθεση ενόψει της ακρόασης της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Το πρώτο βήμα της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε ήδη με την αποστολή επιστολής-αιτήματος για την επίσκεψη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν να συνυπογράψουν την επιστολή εδώ:

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή των ευρωβουλευτών και των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη:

Υπ’ όψιν του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα

Υπ’ όψιν του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου

Οι New York Times μετέδωσαν την καταδίκη του Σομαλού αιτούντος άσυλο Mohammad Hanad Abdi σε 142 χρόνια φυλάκιση για αδικήματα που σχετίζονται με την είσοδό του στην Ελλάδα μαζί με άλλες παρόμοιες υποθέσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δικηγόροι των καταδικασμένων μεταναστών δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτοί κυβερνούσαν τα σκάφη και ότι υπήρχε μόνο ένας μάρτυρας υπέρ αυτού του ισχυρισμού, αξιωματούχος της ελληνικής ακτοφυλακής.

Δύο Αφγανοί, ο Amir Zahiri (26 ετών) και ο Akif Rasuli (24 ετών), βρίσκονται στην ίδια φυλακή και καταδικάστηκαν και οι δύο σε 50 χρόνια κάθειρξη για διευκόλυνση παράνομης εισόδου στην Ελλάδα το περασμένο φθινόπωρο, σύμφωνα με δικηγόρο του Νομικού Κέντρου Λέσβου που ανέλαβε να τους εκπροσωπήσει μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους. Ο κ. Zahiri ήρθε στην Ελλάδα μαζί με την έγκυο σύζυγό του και το παιδί του και συνάντησε για πρώτη φορά το δεύτερο, νεογέννητο παιδί του μόλις την ημέρα της δίκης του.

Εμείς, οι υπογράφοντες, ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών και εκπροσώπων ανθρωπιστικών οργανώσεων να επισκεφθούν τον Mohammad στο Κατάστημα Κράτησης Χίου. Σκοπός της επίσκεψής μας είναι να αποκτήσουμε την πλήρη εικόνα για τις υποθέσεις, τους ενόψει της ακρόασής τους σε δεύτερο βαθμό.

Μετά τιμής,

 

Οι υπογράφοντες

 

Sira Rego, ευρωβουλευτής

Manu Pineda, ευρωβουλευτής

Niyazi Kizilyurek, ευρωβουλευτής

Oezlem Demirel, ευρωβουλευτής

Mick Wallace, ευρωβουλευτής

Clare Daly, ευρωβουλευτής

Miguel Urban, ευρωβουλευτής

Pernando Barrena, ευρωβουλευτής

Malin Bjork, ευρωβουλευτής

Tineke Strik, ευρωβουλευτής

Salima Yenbou, ευρωβουλευτής

Ernst Urtasun, ευρωβουλευτής

Saskia Bricmont, ευρωβουλευτής

Dietmar Koester, ευρωβουλευτής

Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής

 

Γιατροί του Κόσμου – Ελληνικό Τμήμα


(Visited 30 times, 1 visits today)

Read more:
351844-5241169
Η πανδημία κατηφορίζει, η κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει

Την περασμένη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Mega, στην οποία μας καθησύχασε επειδή πρόκειται...

Close