Άντε να το εξηγήσεις σε έναν εξωγήινο που θα προσγειωνόταν στη Γη: στους ποδοσφαιρικούς αγώνες για το Champions League που έγιναν αυτήν την εβδομάδα, 22 εκατομμυριούχοι κυνηγούσαν σε κάθε γήπεδο μια μπάλα. Είδαμε και το πιο ακριβό παιχνίδι στην ιστορία, ανάμεσα στην Παρί Σεν Ζερμέν και τη Μάντσεστερ Σίτι: η αξία των παικτών της Παρί εκτιμάται στα 997,25 εκατ. ευρώ και της, Μάντσεστερ Σίτι στα 1,05 δισ. ευρώ. Σύνολο, δυο γαλλικές φρεγάτες και κάτι.
Μεταξύ των 32 ομάδων που αγωνίστηκαν, υπήρχε όμως και μία με φτωχότερους παίκτες. Η Σέριφ, μια ομάδα από τη Μολδαβία, που δεν έχει την έδρα της στη Μολδαβία! Αλλά στη μικροσκοπική δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, η οποία αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία, μετά τις ένοπλες συγκρούσεις που ακολούθησαν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ποδοσφαιρική ιστορία, η Σέριφ νίκησε την Τετάρτη τη «βασίλισσα της Ευρώπης» Ρεάλ Μαδρίτης και μάλιστα εκτός έδρας.
Η πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας είναι η Τιρασπόλ (125 χιλιάδες ο πληθυσμός της), εξ ου και η ποδοσφαιρική ομάδα ονομάζεται Σέριφ-Τιρασπόλ. Η δημοκρατία της Υπερδνειστερίας θεωρεί τον εαυτό της συνέχεια της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μολδαβίας και έχει διατηρήσει όλα τα σοβιετικά σύμβολα. Η φωτογραφία του άρθρου δείχνει το άγαλμα του Λένιν μπροστά στο Κοινοβούλιο. Είναι σαν να μπαίνεις στη μηχανή του χρόνου και να πατάς το κουμπί για να ταξιδέψεις μερικές δεκαετίες πριν.
Αυτή η λωρίδα γης μεταξύ του Δνείστερου ποταμού και των συνόρων Μολδαβίας- Ουκρανίας, έχει έκταση όση περίπου ο νομός Λαμίας και λιγότερο από μισό εκατομμύριο κατοίκους: Ρώσους, Ουκρανούς και Μολδαβούς, τις εθνικές ομάδες στις οποίες αντιστοιχούν οι επίσημες γλώσσες της δημοκρατίας. Δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς παρά μόνο από τρεις αποσχισθείσες, επίσης μικροσκοπικές δημοκρατίες της περιοχής.
Αν όμως το ντέρμπι των δισεκατομμυριούχων Παρί Σεν Ζερμέν- Μάντσεστερ Σίτι συμβόλιζε τη γεωπολιτική σύγκρουση Κατάρ- Αμπου Ντάμπι που έχουν εξαγοράσει με τα πετροδολάρια τους τις δύο ομάδες, η νίκη της Σέριφ επί της Ρεάλ οδήγησε στην αναγνώριση- όχι αναγκαστικά διπλωματική- της δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας: οι περισσότεροι έμαθαν για την ύπαρξη της καθώς και την πρωτεύουσα της μετά τον αγώνα.
Η ομάδα ιδρύθηκε το 1997 και άρχισε σύντομα να κατακτά το ένα μετά το άλλο, πρωταθλήματα και κύπελλα των διοργανώσεων της Μολδαβίας, στα οποία συμμετέχει. Οφείλει τη γρήγορη άνοδο της στην οικονομική και πολιτική δύναμη του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου Σέριφ, του δεύτερου μεγαλύτερου της δημοκρατίας, που ελέγχει από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και βενζινάδικων μέχρι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και -φυσικά- ΜΜΕ.
Ο όμιλος Σέριφ ιδρύθηκε από δύο πρώην πράκτορες των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών, που χρησιμοποίησαν την εμπειρία και τις επαφές τους, για να αποκτήσουν προσβάσεις στην πολιτική εξουσία και να κλείσουν επικερδή οικονομικά συμβόλαια. Ο επιχειρηματικός όμιλος συμμετέχει ενεργά στην πολιτική, όχι μόνο της Υπερδνειστερίας: το 2021, στις εκλογές στη γειτονική Μολδαβία, κατηγορήθηκε ότι έδινε 25 δολάρια σε κάθε πολίτη που θα ψήφιζε το κόμμα που προτιμούσε ο Σέριφ.
To 1989 το κυριλλικό αλφάβητο αντικαταστάθηκε σπό το λατινικό στη Μολδαβία, αλλά παραμένει στην Υπερδνειστερία
Μπορεί όλα αυτά να θυμίζουν Πούτιν σε business εκδοχή, αλλά ο θρίαμβος επί της Ρεάλ και η πρώτη θέση που κατέχει η ομάδα Σέριφ στον όμιλο της (έχει κερδίσει και τον προηγούμενο αγώνα) έχει γενικότερες διαστάσεις. Τους τελευταίους μήνες οι διοικήσεις των πλούσιων ομάδων (Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης) έχουν επιδοθεί σε έναν πολυεπίπεδο αγώνα για να αντικαταστήσουν το Champions League με τη Super League, μια ακόμη πιο ελίτ, κλειστή διοργάνωση όπου θα συμμετέχουν 12-15 καλύτερες- στην ουσία με πλουσιότερους χορηγούς και ιδιοκτήτες- ομάδες.
Η Super League αναγγέλθηκε πριν από λίγους μήνες, το σχέδιο πάγωσε λόγω των αντιδράσεων βασικά των Βρετανών φιλάθλων, αλλά ιδίως η διοίκηση της Ρεάλ επιμένει. Ο στόχος δεν είναι άλλος από τις εισπράξεις (λόγω της άμυαλης διαχείρισης Ρεάλ και Μπαρτσελόνα έχουν υπέρογκα χρέη) από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Δεν θέλουν να τα μοιράζονται με μικρότερες ομάδες, αλλά το επιχείρημα που χρησιμοποιούν είναι ότι τα ματς Champions League, με τη σημερινή μορφή, είναι ανιαρά γιατί -καταφέρνουν να- συμμετέχουν και μικρές ομάδες που «δεν αντέχουν» στα μεγαθήρια.
Η νίκη της Σέριφ τους έβγαλε κυριολεκτικά νοκάουτ. Δείχνοντας ότι ακόμη και σε αυτό τον κόσμο των δις και της απληστίας, του Μέσι και του Ρονάλντο που βγάζουν αμύθητα ποσά αλλά φοροαποφεύγουν και φοροδιαφεύγουν, υπάρχει ακόμη μια θέση για τους, μπορεί λίγο κομμουνιστές, αλλά σίγουρα φτωχούς και ταπεινούς.
Διαβάστε επίσης:Στον καπιταλισμό, η μεγάλη ομάδα τρώει τη μικρή
Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr