Η διεθνής σοσιαλδημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Permalink

Οι πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες των Σοσιαλδημοκρατών σε Γερμανία, Νορβηγία καθώς και στις τοπικές ιταλικές εκλογές, δείχνουν ότι για την κεντροαριστερά, το σημερινό διεθνές περιβάλλον είναι ευνοϊκότερο από ότι δέκα χρόνια πριν.

Ιστορικά, οι πανδημίες αλλάζουν τις κοινωνίες και τις νοοτροπίες. Η τωρινή οδηγεί σε υποχώρηση των νεοφιλελεύθερων ιδεών. Ο κοροναϊός επανέφερε τις αξίες των δημόσιων συστημάτων υγείας και του κράτους πρόνοιας, που ασπάζεται η αριστερά και η κεντροαριστερά.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, το Λαϊκό Κόμμα( ΕΛΚ) παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, αλλά έχει χάσει την παλιά του δυνατότητα να καθορίζει τις εξελίξεις. Μετά την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία και μάλιστα με ποσοστό πρωτόγνωρο στα μεταπολεμικά χρονικά, η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά έχει χάσει την κυριαρχία της και στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

Το ΕΛΚ έχει μόνο οκτώ αρχηγούς κρατών/κυβερνήσεων (Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβενία, Κροατία, Ρουμανία) σε ολόκληρο το μπλοκ των 27, αλλά κανένας από αυτούς δεν εκπροσωπεί μια μεγάλη χώρα ή ένα ιδρυτικό μέλος της ΕΕ. Από τους οκτώ, ο Σλοβένος πρωθυπουργός αλληθωρίζει προς την ακροδεξιά του Ούγγρου πρωθυπουργού Β.Ορμπαν.

Με την πρόσφατη παραίτηση του Αυστριακού καγκελάριου Κουρτς, το ΕΛΚ δεν έχασε μόνο τον νεαρό σταρ του αλλά δέχθηκε και πλήγμα στην εικόνα του. Ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργόςΜαριάνο Ραχόι, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη, ο Σαρκοζί καταδικάστηκε πρόσφατα σε ένα χρόνο φυλακή, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Τσεχίας ερευνάται από την αστυνομία.

Η εικόνα είναι διαφορετική στις δύο χώρες της Ιβηρικής, όπου κυβερνούν Σοσιαλιστικά Κόμματα με την υποστήριξη ή και τη συμμετοχή της Αριστεράς. Στην Πορτογαλία η κυβέρνηση απολαμβάνει ευρύτατης αποδοχής και εμπιστοσύνης, όπως δείχνουν και τα -υψηλότερα στην Ευρώπη- ποσοστά εμβολιασμού. Η ισπανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε προοδευτικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις(νόμοι για εργαζόμενους και διαδηλώσεις, πειραματική εφαρμογή της εβδομάδας των τεσσάρων ημερών).

Τα μέτρα της κυβέρνησης Σάντσεθ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας (παρακράτηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας για την επιδότηση των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων) επαναφέρουν διεθνώς τις ιδέες της κοινωνικής αλληλεγγύης και του κράτους πρόνοιας. «Η Σοσιαλδημοκρατία, που κάποιοι την είχαν ξεγραμμένη, χαίρει άκρας υγείας», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός αναφερόμενος και στις πρόσφατες νίκες των ομοϊδεατών του.

Όλα αυτά δεν συνεπάγονται αναγκαστικά και καλά νέα για την ελληνική σοσιαλδημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο κουβαλάει τα θετικά αλλά και τις παλιές αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ. Αλλά έστω και με τον βασανιστικό τρόπο που συμβολίζουν οι πολλές υποψηφιότητες για την προεδρία, η σοσιαλιστική παράταξη δείχνει ότι δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Οι διεθνείς εξελίξεις αναδεικνύουν την ιδέα της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, ως εναλλακτική λύση στην μητσοτακική δεξιά. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη στο χώρο της αριστεράς/κεντροαριστεράς, πρέπει να κάνει και αυτός τα αναγκαίες κινήσεις.

Η χρεοκοπία της χώρας το 2009 δεν οφειλόταν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στις δομικές αδυναμίες του ευρώ και της ελληνικής οικονομίας και κυρίως τη φαύλη διακυβέρνηση της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης που είχε προηγηθεί.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποτίμησε την έκταση της οικονομικής κρίσης και έκανε λάθη όταν έσκασε η βόμβα στα χέρια του. Αλλά έχει τα σοβαρά ελαφρυντικά της έλλειψης εμπειρίας, συνολικά του πολιτικού προσωπικού, και της πολύ δύσκολης και επείγουσας κατάστασης που παρέλαβε. Με την εμπειρία του 3ου μνημονίου που αναγκάστηκε να δεχθεί και να διαχειριστεί, του κυνισμού των αδυσώπητων δανειστών, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραδεχθεί ότι αρκετές από τις κριτικές του εναντίον της τότε κυβέρνησης ήταν υπερβολικές. Μια τέτοια παραδοχή θα διευκόλυνε την πορεία προς μια προοδευτική διακυβέρνηση.

 

Δημοσιεύθηκε στα Νέα του Σαββάτου.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 13 times, 1 visits today)

Read more:
Κούλογλου: Το θέμα της διαπραγμάτευσης είναι πολιτικό κι όχι τεχνικό

Για το θέμα της διαπραγμάτευσης και της αντιπαράθεσης με τους εταίρους μίλησε ο Στέλιος Κούλογλου στην πρωινή εκπομπή του Mega....

Close