Μητσοτάκης ο Β, ο Πατροκτόνος

Permalink

Όταν στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο Mega ήρθε η κουβέντα για την αστυνομία, ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ των άλλων, χωρίς να προκληθεί: «κάποτε, θυμάστε, είχε ειπωθεί μια κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθόταν σε αυτή εδώ τη θέση(του πρωθυπουργού), είχε πει στους αστυνομικούς  «το κράτος είστε εσείς». Κακώς είχε ειπωθεί αυτό έτσι όπως είχε ειπωθεί τότε».

H διαβόητη ατάκα, είναι από το 1992 και είχε ανάψει το πράσινο φως για πολύ ξύλο εναντίον όσων διαδήλωναν τότε κατά της ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών: ανήκει στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού.

Η ξαφνική αιχμή κατά του πατρός θα μπορούσε να εκληφθεί και ως φιλελεύθερο άνοιγμα του υιού. Στην πραγματικότητα όμως, ένα είδος «πολιτικής πατροκτονίας» διαπέρασε όλη τη χθεσινή συνέντευξη. Γιατί μπορεί ο Κωνσταντίνος να είχε τις συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες απόψεις του,  συχνά αγγίζοντας τον κυνισμό, διακρινόταν από έναν ρεαλισμό. Ο Κυριάκος εμφανίστηκε αντίθετα να έχει δημιουργήσει τη δική του εικονική πραγματικότητα, με την οποία προσπάθησε να απαντήσει στις, συχνά καίριες, ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Παραδείγματος χάριν:

« -Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει κα Ράνια Τζίμα και κ. Πρετεντέρη. Για τον απλούστατο λόγο ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι και στη χώρα μας με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους.  Βρισκόμαστε, λοιπόν, αντιμέτωποι, σήμερα, με μία πανδημία των ανεμβολίαστων».

-«..παράμετρος της πολιτικής μας, φυσικά, είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ στα όρια των δυνατοτήτων του. Για να αποδραματοποιήσω λίγο την κατάσταση, βρισκόμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε πέρυσι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε αριθμό διασωληνωμένων.

Ρ Τζίμα: Εντάξει, είδαμε γιατρούς να καταρρέουν βέβαια μπροστά στις κάμερες τα προηγούμενα 24ωρα, είναι στα όριά τους οι γιατροί της πρώτης γραμμής.
Κ Μητσοτάκης: Έχουμε δύσκολες συνθήκες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα»

« –Η Ελλάδα σήμερα, κυρία Τζίμα, είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στο testing»

Στο θέμα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός ήταν επίσης εκτός τόπου και χρόνου. Τη στιγμή που πολίτες και επιχειρηματίες βλέπουν τον ουρανό σφοντύλι, κάθε φορά που φτάνει ο λογαριασμός για το ρεύμα (και προσεχώς για πετρέλαιο, φυσικό αέριο) ο κ. Μητσοτάκης είδε επιβάρυνση μερικών  ευρώ το μήνα:

-(Αν δεν έπαιρνε η κυβέρνηση μέτρα για την κατανάλωση ενέργειας) «οι λογαριασμοί θα αυξάνονταν δέκα φορές παραπάνω από αυτό το οποίο θα αυξηθούν, από τα 3 ή 4 ευρώ που μπορεί να δουν αύξηση οι πολίτες, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση».

Παρά τις παραπάνω προπαγανδιστικές κορώνες, η συνέντευξη είχε ενδιαφέρον γιατί έδειξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πλάνο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής  κατάστασης που επιδεινώνεται. Αφού έκανε τη στρουθοκάμηλο για τις δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων («κατά καιρούς πέσανε πάρα πολύ έξω») και δήλωσε «ενοχλημένος, όταν ακούω από κάποιους ότι δήθεν έχουμε ρίξει «λευκή πετσέτα»», ο κ. Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να απαντήσει ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης, αφού όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε, οι ανεμβολίαστοι δεν πείθονται.

Μίλησε υπέρ της τρίτης δόσης που αφορά όμως τους εμβολιασμένους και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για τους περιορισμούς των ανεμβολιασμένων και τη λιανική πώληση, τα οποία έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και είναι στην πράξη ανεφάρμοστα.

Διαβάστε επίσης:Αγανάκτηση σε λιανεμπόριο, εστίαση, τράπεζες: «Ανεφάρμοστα, επικίνδυνα και αστεία τα μέτρα της κυβέρνησης»

Όσο για τα προνόμια υπέρ της εκκλησίας, το απέδωσε στην έλλειψη δυνατότητας ελέγχου, με ολίγη αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση:
« Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει αν θέλει να το κάνει. Λοιπόν, από εκεί και πέρα εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου αυτού θα το συζητούσαμε».

Διαβάστε επίσης:Γεωργιάδης για ανεμβολίαστους: Δεν είναι το ίδιο η θρησκευτική λατρεία με τα ψώνια

Βεβαίως ο πρωθυπουργός δεν ερωτήθηκε για ένα βασικό θέμα, τα αίτια της αποτυχίας με το «τελευταίο μίλι» που διανύουμε αισίως από την άνοιξη καθώς και για το τείχος ανοσίας που θα είχε ήδη δημιουργηθεί, αλλά σήμερα είναι τρύπιο σαν κόσκινο. Χρόνια στο κουρμπέτι, ο Γ. Πρετεντέρης το έθιξε, ακριβώς για να το προσπεράσει, ρωτώντας κάτι άλλο:

«στις 9 Φεβρουαρίου λέγατε ότι «τρέχουμε το τελευταίο μίλι». Δέκα μήνες τρέχουμε το μίλι αυτό. Και επίσης, ότι τέλος του καλοκαιριού, το 70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Και εκεί πέσαμε λίγο έξω. Δεν λέω γιατί πέσαμε έξω. Ας δεχτώ ότι είναι το απρόβλεπτο της ασθένειας. Αυτή τη στιγμή ποιο είναι το plan b που έχετε;».

Η Ράνια Τζίμα προσπάθησε να επαναφέρει τη συζήτηση, αλλά παρενέβη ο Πρετεντέρης και πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα:

«Ρ Τζίμα: Στο «δια ταύτα» κ. Πρόεδρε, θεωρείτε επιτυχημένη τη διαχείριση;
Γιάννης Πρετεντέρης: Είστε κατηγορηματικός ότι δεν θα πάμε σε lockdown; Γιατί ακούω διαφόρους να λένε ότι «ενδεχομένως…».

Από τα πρωθυπουργικά λεγόμενα, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει την πολιτική Γεωργιάδη, χωρίς να την ονομάζει: «να μη σώσουν», οι ανεμβολίαστοι. Η σαφής απειλή εναντίον τους, θύμιζε κάτι από τον οικογενειακό κυνισμό:

« .. οι ανεμβολίαστοι πρέπει να γνωρίζουν ότι σήμερα το σύστημα πιέζεται. Ανταποκρίνεται αλλά πιέζεται. Αλλη είναι η αντιμετώπιση την οποία μπορεί να έχει κάποιος όταν ένα Σύστημα Υγείας δεν πιέζεται και άλλη είναι η αντιμετώπιση την οποία θα έχει όταν το Σύστημα πιέζεται».

Σε μια έκλαμψη ειλικρίνειας, ο κ. Μητσοτάκης έτσι συνόψισε κάποια στιγμή τη μοναδική πολιτική  που διαθέτει, την  ανοσία της αγέλης:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο Σύστημα Υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και σε αυτό το κύμα. Διότι όλα τα κύματα φτάνουν κάποια στιγμή στην κορύφωσή τους».

Μετά υποχωρούν. Και όποιοι ζήσουν έζησαν.

ΥΓ. Στα ενδιαφέροντα της συνέντευξης, είναι ότι,  ίσως για πρώτη φορά στην τηλεόραση, θίχθηκε έστω και επιφανειακά το ζήτημα της βίαιης απολιγνιτοποίησης στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, σε συνάρτηση με την άνοδο των τιμών στην ενέργεια.

Γιάννης Πρετεντέρης: Το κόστος, όμως, της απολιγνιτοποίησης ποιος θα το αναλάβει; Ολόκληρες περιοχές της χώρας θα πενθήσουν αν κλείσει η ΔΕΗ στην περιοχή εκείνη. Παραδείγματος χάρη, η Δυτική Μακεδονία»

Ο κύριος Μητσοτάκης απάντησε για επενδύσεις στην περιοχή «σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ», που είναι όνειρα θερινής νυκτός.

Διαβάστε επίσης:Δυτική Μακεδονία- απολιγνιτοποίηση: να σταματήσει το κοινωνικό πείραμα για να.. ζεσταθούμε

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
29481713814_2618dcc52d_b
Κούλογλου: Η κατρακύλα που οδήγησε στην χρεοκοπία ξεκίνησε από το μακεδονικό

«Η σταδιακή κατρακύλα της χώρας που οδήγησε στην χρεοκοπία το 2010 ξεκίνησε από την εμπλοκή στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ», δήλωσε...

Close