Mυστήριο: Είναι ο κ. Μητσοτάκης πρασινότερος και από τους Πράσινους;

Permalink

Πρόκειται για δύο πρωθυπουργούς. Ο Hendrik Wüst είναι πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ένα από τα πιο πλούσια κρατίδια της Γερμανίας. Είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό, κοντά στα 18 εκατομύρια, περιλαμβάνει μεγάλες γερμανικές πόλεις( Κολωνία, Ντίσσελντορφ, Ντόρμουντ κλπ). Και έχει ΑΕΠ περισσότερα από 700 δις ευρώ, τέσσερις και πάνω φορές από αυτό της Ελλάδας. Η τελευταία, με λιγότερο από 11 εκατομμύρια πληθυσμό, έχει πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη και είναι πολύ πιο φτωχή.

Την Τετάρτη, ο κ. Wüst ανήγγειλε ότι θα επιδιώξει να ολοκληρώσει την απολιγνιτοποίηση του κρατιδίου του το 2030, οκτώ χρόνια νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αποφασίσει το ομοσπονδιακό Γερμανικό Κοινοβούλιο. Είχαν προηγηθεί μακρόχρονες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε παραγωγούς ενέργειας, συνδικάτα, κρατίδια και την κεντρική κυβέρνηση, που είχαν καταλήξει στο 2038.

Το 2019, λίγο μετά την εκλογή του στη θέση του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μιλώντας στον ΟΗΕ, ότι θα προχωρήσει στην πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας το 2023. Μόνο ένα εργοστάσιο, με υπερσύγχρονη αντιρυπογόνα τεχνολογία, που δεν είχε τεθεί σε λειτουργία, θα κλείσει το 2028.  Το μέτρο αιφνιδίασε -σχεδόν- όλους τους ενδιαφερόμενους και την τοπική κοινωνία στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη καθώς δεν είχε προηγηθεί κανενός είδους διαβούλευση.

Τι πολιτική είχαν ακολουθήσει άλλα κράτη μέλη που χρησιμοποιούν λιγνίτη για παραγωγή ενέργειας, όπως η Πολωνία;  Οι Πολωνοί είχαν ανακοινώσει ότι θα έκλειναν τα εργοστάσια τους το 2040 ή και αργότερα και διαπραγματεύονταν με την Κομισιόν για το αν θα τα κλείσουν νωρίτερα, με αντάλλαγμα γενναίες επιχορηγήσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν διαπραγματεύτηκε. «Πήραμε πολύ λιγότερα κονδύλια σε σχέση με την Πολωνία από το  Πράσινο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης», εξήγησε σε μια πρόσφατη εκδήλωση ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης. «Εμείς σπεύσαμε να δηλώσουμε πως θα κλείσουμε κάποιες λιγνιτικές μονάδες το 2023 και μετά το 2028. Χωρίς να συνεννοηθούμε με την ΕΕ αν ήταν διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόωρο κλείσιμο. Ούτε οι Πολωνοί έκαναν κάτι τέτοιο,  ούτε οι Γερμανοί. Για τη λιγνιτική τους παραγωγή πήγαν και διαπραγματεύτηκαν στις Βρυξέλλες».

Διαβάστε επίσης:Απολιγνιτοποίηση στη Δ. Μακεδονία: Πως το κάρο μπήκε μπροστά από το άλογο και πως μπορεί αυτό να αντιστραφεί

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ζητήσει και αυτός οικονομική ενίσχυση από το Πράσινο Ταμείο. Στην πρόσφατη συνέντευξη του στο Mega, όταν ρωτήθηκε για το μεγάλο κοινωνικό κόστος στη Δυτική Μακεδονία, είπε ότι θα επενδυθούν στην περιοχή 5 δις, «μαζί με τους ιδιώτες». Το νούμερο δεν στηρίζεται σε σοβαρή μελέτη. Τα χρήματα που θα μπορούσε να διεκδικήσει η Ελλάδα από την ΕΕ (1,2 δις για όλη την περίοδο μέχρι το 2027) δεν καλύπτουν ούτε το ετήσιο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας (περί τα 1,7 δις). Ήδη με το κλείσιμο των μονάδων που έχει ξεκινήσει, το 2020 το 25% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, το 70% των νέων είναι άνεργοι. Πρόκειται μάλλον για κοινωνικό πείραμα.

Στη Γερμανία, μετά τη συμφωνία για το 2038, ο Μιχάλης Βασιλιάδης, επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων του τομέα, είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία «ιστορική», καθώς οι λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές θα επιδοτηθούν με 40 δις ευρώ, για να την επανεκπαίδευση των εργαζόμενων και την αναδιάρθρωση των τοπικών οικονομιών. Ο κ. Βασιλιάδης πρόσθεσε ότι μετά τις διαπραγματεύσεις είχε εξασφαλιστεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τους εργαζόμενους.

Στην απόφαση που είχε στόχο το 2038 είχαν αντιδράσει οι Γερμανοί Πράσινοι, ζητώντας να ολοκληρωθεί η απολιγνιτοποίηση το 2030. Την εβδομάδα που πέρασε, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ικανοποίησε το αίτημα, καθώς και στο κρατίδιο του υπάρχει ένα ισχυρό οικολογικό κίνημα και μεγάλο Πράσινο Κόμμα. Στην Ελλάδα γιατί ο πρωθυπουργός της, που δεν είχε πιεστεί από κανένα, εμφανίστηκε ξαφνικά το 2019 πρασινότερος και από τους Πράσινους;  Μυστήριο;

Στη Γερμανία, ο λιγνίτης θα αντικατασταθεί, στη Ρηνανία το 2030 και τα επόμενα χρόνια στις άλλες περιοχές, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πράγματι αυτός είναι ο σωστός τρόπος- απάντηση στην κλιματική κρίση και πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν. Στην Ελλάδα, ο εγχώρια παραγόμενος λιγνίτης αντικαθίσταται ήδη από εισαγόμενο φυσικό αέριο, που δεν είναι ανανεώσιμη πηγή: πρόκειται επίσης για ορυκτό καύσιμο. «Τι δεν καταλαβαίνεις Γουώτσον», θα ρώταγε ο Σέρλοκ Χολμς τον βοηθό του.

Διαβάστε επίσης:Δυτική Μακεδονία- απολιγνιτοποίηση: να σταματήσει το κοινωνικό πείραμα για να.. ζεσταθούμε

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
359448-underground
Underground…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close