Η πανδημία κατηφορίζει, η κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει

Permalink

Την περασμένη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Mega, στην οποία μας καθησύχασε επειδή πρόκειται περί «πανδημίας ανεμβολίαστων», μια σεβαστή ομάδα γιατρών από το Ιπποκράτειο της  Θεσσαλονίκης υπέγραφε ένα γράμμα- δραματική έκκληση προς τη διοίκηση του νοσοκομείου.Και μόνο ένα απόσπασμα της επιστολής τα λέει όλα: «Ο περσινός Νοέμβριος, μοιάζει με περίπατο στην εξοχή μπροστά σε αυτό που έρχεται».

Διευθυντές των παθολογικών κλινικών, καθηγητές πανεπιστημίου, και 21 ειδικοί γιατροί, οι υπογράφοντες περιέγραφαν τις συνθήκες στο νοσοκομείο, οι οποίες «καθιστούν επισφαλείς τις συνθήκες λειτουργίας και δυνητικά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών», ότι 7 διασωληνωμένοι ασθενείς, όχι σε κανονική ΜΕΘ αλλά σε χειρουργείο, παρακολουθούνται «από ένα γιατρό και έναν νοσηλευτή, γεγονός που αντιβαίνει κάθε όριο ασφάλειας».

Διαβάστε επίσης, Επιστολή γιατρών του Ιπποκράτειου: «Ο περσινός Νοέμβριος θα μοιάζει περίπατος στην εξοχή μπροστά σε αυτό που έρχεται»

Μια μικρή εικόνα, από την κατάσταση που περιέγραφαν: «Στην τελευταία Γενική εφημερία του Ιπποκράτειου, η δύναμη του τμήματος Covid, ανήλθε σε 100 ασθενείς, 90 από τους οποίους νοσηλεύονται στο 2ο όροφο (74 κανονικές κλίνες και 16 έκτακτα ανεπτυγμένες κλίνες). Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάστηκε δίκλινοι θάλαμοι να μετατραπούν, σε τρίκλινους και τετράκλινους, χορηγώντας οξυγόνο με προεκτάσεις 4-5 μέτρων, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικές απώλειες σε O2, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το ιικό φορτίο που δυνητικά συσσωρεύεται εντός των θαλάμων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών και του προσωπικού (αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων και απουσίας από την εργασία των επαγγελματιών υγείας)…

..Μετά την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, έχει γίνει αντιληπτό και στον πιο αισιόδοξο παρατηρητή, ότι η κατάσταση βαίνει εκτός ελέγχου». Ήταν μια σαφέστατη απάντηση στον «αισιόδοξο προπαγανδιστή» κ. Μητσοτάκη, που στη συνέντευξη της προηγουμένης μας καλούσε να  «αποδραματοποιήσουμε» την κατάσταση.

Ανάλογες εκκλήσεις και δηλώσεις ακούστηκαν και από άλλους επιφανείς γιατρούς που εργάζονται σε μεγάλα νοσοκομεία της πόλης. Και όταν ξέρει κανείς ότι πέρυσι στη Θεσσαλονίκη ασθενείς πέθαναν αβοήθητοι, 45 κιλά και μέσα στις ακαθαρσίες τους, αδυνατεί να φανταστεί κανείς πως θα μοιάζουν «με περίπατο στην εξοχή» όσα συνέβησαν πέρυσι, σε σχέση με όσα οι γιατροί προβλέπουν ότι θα συμβούν φέτος.

Διαβάστε επίσης:  «Ο πατέρας μου πέθανε 45 κιλά και βρόμικος, σε μια αποθήκη του ΑΧΕΠΑ»

Οι 5 μέρες που πέρασαν από την πρωθυπουργική συνέντευξη και την επιστολή των γιατρών, επιβεβαίωσαν τις απαισιόδοξες προβλέψεις των τελευταίων και διέψευσαν κατηγορηματικά την προπαγανδιστική αισιοδοξία του πρώτου. Και το χειρότερο είναι ότι τις τελευταίες μέρες η πανδημία αρχίζει απλώνεται σε σχεδόν «παρθένες» μέχρι τώρα περιοχές (Κέρκυρα, Λέσβο, Ιωάννινα) και αφού έχει εγκατασταθεί επικίνδυνα στη Θεσσαλία,  κατηφορίζει στην  Αττική όπου ήδη το σύστημα φτάνει στα όρια του.

Η κυρία Ματίνα Παγώνη, που δεν έχει αντιπολιτευτική διάθεση προς την κυβέρνηση, είπε ότι η εφημερία στο «Γιώργος Γεννηματάς» έμοιαζε με τη «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» και αποκάλυψε ότι το νοσοκομείο πήρε δανεικά ράντζα από το «Σωτηρία» για να μπορέσουν να χωρέσουν οι ασθενείς. Η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα δήλωνε πως «αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα κορονοϊού, οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, θα πρέπει σε λίγο να διαλέξουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό».

Διαβάστε επίσης:Γκάγκα: «Σε λίγο θα πρέπει να διαλέγουμε για νοσηλεία κορονοϊό ή εγκεφαλικό» [Βίντεο]

Πως αντιδρά η κυβέρνηση απέναντι στην έκτακτη κατάσταση; O υπουργός κ. Πλεύρης κάνει σουρεαλιστικές δηλώσεις για τον εμβολιασμό, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι τα χαμηλά ποσοστά οδηγούν πλέον σε κρούσματα εμβολιασμένων, έστω και με λιγότερα θανατηφόρα αποτελέσματα. Και σε κάθε περίπτωση η καμπάνια για τον εμβολιασμό, αν δεν έχει χαθεί, δεν μπορεί να αποτρέψει πλέον το κακό που έρχεται στις επόμενες εβδομάδες, ακόμη και αν τελικώς πετύχαινε τους στόχους της. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαιολόγησε τα σημερινά προβλήματα με το επιχείρημα ότι «η πανδημία βρήκε την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο, με το ΕΣΥ εξασθενημένο από την αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ»

Διαβάστε επίσης:Πλεύρης: Δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν

Οι προβλέψεις του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης  και του ερευνητή sandbird θέλουν, στις αρχές Δεκεμβρίου οι απώλειες σε ζωές να κυμαίνονται ανάμεσα στους 79 με 140 νεκρούς την ημέρα. Ενώ έρχεται τσουνάμι, η κυβέρνηση διαλέγει να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Έχει βάλει το κεφάλι στην άμμο, την ώρα που χρειάζονται δραστικότατα μέτρα. Θα το πληρώσει ακριβά πολιτικά, αλλά θα το πληρώσει ακριβότερα, με  εκατόμβες, και η χώρα.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 5 times, 1 visits today)

Read more:
«Εναλλακτικό τοπίο για τα ΜΜΕ στην Ευρώπη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρακολουθείστε εδώ ολόκληρο το συνέδριο για την κρίση στη δημοσιογραφία και τα εναλλακτικά ΜΜΕ που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 7...

Close