«Και η Ελλάδα ξανάγινε υποδειγματική»

Permalink

«Και η Ελλάδα ξανάγινε υποδειγματική», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου άρθρου της Le Monde Diplomatique που μόλις κυκλοφόρησε. Ο διευθυντής της εφημερίδας Σερζ Χαλιμί, ένας διευσδυτικός δημοσιογράφος που δεν μασάει ποτέ τα λόγια του, έχει αφιερώσει το άρθρο του στην πρόσφατη αγορά Rafale και φρεγατών από τη χώρα του, τη Γαλλία. Στο στόχαστρο, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, μερίδα των γαλλικών ΜΜΕ και οι έμποροι όπλων που κρύβονται πίσω από αυτά.

«Η Αθήνα έκανε από νωρίς χριστουγεννιάτικο δώρο στα στρατεύματα της», ξεκινάει το άρθρο. Είκοσι τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες, ενώ περιμένουν ελικόπτερα F-35 και Sikorsky, για να μην αναφέρουμε drones, τορπίλες και πυραύλους. Οι Έλληνες αξιωματικοί δεν θα είναι μόνοι στο πάρτι. Οι γαλλικές εταιρίες όπλων, ειδικότερα η Dassault, είναι από τους κύριους προμηθευτές της Αθήνας».

Ο αρθρογράφος θυμίζει τι έγινε πριν από έξι χρόνια, όταν η τρόικα, οι ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ τιμωρούσαν «μια χώρα κατεστραμμένη, σε ασφυξία, υποβαθμισμένη στο επίπεδο του προτεκτοράτου», περνώντας «δια πυρός και σιδήρου» τις συντάξεις, τις κοινωνικές δαπάνες και την υγεία.

Οι στρατιωτικές πιστώσεις δεν υποβλήθηκαν σε παρόμοιο έλεγχο, συνεχίζει ο Σερζ Χαλιμί. «Μάλιστα, το μερίδιό τους αυξήθηκε από 2,46% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας το 2015, σε 2,79% του ΑΕΠ πέρυσι. Το ρεκόρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης…Στην πραγματικότητα, η χώρα θεωρεί ότι απειλείται από την Τουρκία, η οποία αυξάνει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η οποία εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια κατέχει παράνομα μέρος της Κύπρου. Αυτό δεν εμποδίζει τα δύο αντίπαλα κράτη να ανήκουν στην ίδια στρατιωτική συμμαχία. Ούτε το Βερολίνο συγκαταλέγεται μεταξύ των κυριότερων εμπόρων όπλων της Άγκυρας».

Στη σιωπή ή την ουδέτερη στάση του γαλλικού τύπου απέναντι στην πρόσφατη αγορά από τη Γαλλία, ο  αρθρογράφος αντιπαραβάλλει τη στάση της καθημερινής εφημερίδας Figaro και δύο τηλεοπτικών σταθμών, έξη χρόνια πριν:

«Το 2015, όταν η «Άνοιξη της Αθήνας» συντρίφτηκε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Le Figaro ξεχώρισε για την αγριότητα της. Θεώρησε ότι η ρημαγμένη Ελλάδα, ένας «ασθενής που προτιμά να χαστουκίζει τον γιατρό του», έπρεπε να πληρώσει τους πιστωτές της. Διαφορετικά, η συντηρητική εφημερίδα ήταν αγανακτισμένη, «κάθε Γάλλος θα πλήρωνε 735 ευρώ για την ακύρωση του ελληνικού χρέους»».

Την άποψη αυτή είχαν τότε υιοθετήσει όλα σχεδόν τα γαλλικά ΜΜΕ. Το TF1 και το France 2, τα δύο βασικά γαλλικά τηλεοπτικά κανάλια, την επανέλαβαν λίγες ώρες μετά τη νίκη της ελληνικής Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές.

«Εκείνη την εποχή, το χρέος αυτό ανερχόταν στο 177% του ΑΕΠ της χώρας», σημειώνει το άρθρο της  Le Monde Diplomatique. «Τον περασμένο Δεκέμβριο, ξεπέρασε το 205%. Αλλά η Le Figaro σταμάτησε να ανησυχεί για τους Ευρωπαίους πιστωτές. Γιατί; Κανείς δεν θα τολμούσε να φανταστεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή η Ελλάδα είχε την ιδέα να κατευθύνει τις αγορές της στα οπλοστάσια του Ομίλου Dassault, ιδιοκτήτη του Figaro».

Μετά την εξαγορά της από την μεγαλύτερη εταιρεία οπλικών συστημάτων στη Γαλλία, η ιστορική γαλλική εφημερίδα εξυμνεί με χοντροκομμένο τρόπο τις πωλήσεις όπλων του Ομίλου. Ενα «ρεπορτάζ» που έχει μείνει ..ιστορικό, σίγουρα όχι για βραβείο Πούλιτζερ, εξυμνούσε το 2015 την αγορά Rafale και μιας φρεγάτας από την Αίγυπτο. Είχε τίτλο «η Γαλλία στο πλευρό της Αιγύπτου», αν σας θυμίζει τίποτα:

«όταν το κομψό σκάφος του βασιλιά Φαρούκ διασχίσει τα γαλάζια νερά της Νέας Διώρυγας του Σουέζ σήμερα το απόγευμα, συνοδευόμενο από μια υπερσύγχρονη φρεγάτα και τρία Rafale που αποκτήθηκαν πρόσφατα από τη Γαλλία, οι Αιγύπτιοι θα αισθανθούν και με το δίκιο τους υπερήφανοι».

Όσο για τους γκρινιάρηδες που θα θυμίζουν την αξιοθρήνητη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του στρατάρχη Abdel Fatah Al-Sisi, ο συντάκτης του Le Figaro είχε μια απάντηση : «κάποιοι καταγγέλλουν τη συμμαχία με την Αίγυπτο, εφόσον ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι άψογος (!! τα θαυμαστικά δικά μου-ΣΣ). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξεχνούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή η χιλιόχρονη χώρα και τους κινδύνους που απειλούν την περιοχή της».

Αυτά το 2015, για την Αίγυπτο του δικτάτορα στρατάρχη Al-Sisi. Εξη χρόνια μετά, το 2021, «η Ελλάδα ξανάγινε υποδειγματική».

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 2 times, 1 visits today)

Read more:
43976944790_eadb2e49ac_k
Κούλογλου για ακρίβεια: Τα δυο αμαρτήματα της κυβέρνησης

«Δυο τα αμαρτήματα της κυβέρνησης», όπως παρατήρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του στο Κόκκινο, στο...

Close