«Αυτό που δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμα του είναι ότι πάμε σε ανοσία αγέλης», παρατήρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Status FM της Θεσσαλονίκης και «στο Κόκκινο».
«Στις άλλες χώρες λαμβάνουν μέτρα. Στο Βέλγιο επανέφεραν την τηλε-εργασία και εισήγαγαν τις μάσκες από 10 ετών. Στην Αυστρία κάνουν lockdown, στη Γερμανία στα μέσα μεταφοράς γίνεται υποχρεωτικό τεστ. Στην Ολλανδία κλείνουν την εστίαση στις 6 το απόγευμα», εξήγησε ενώ σχολίασε πως στην Ελλάδα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία με όρους επικοινωνίας:
«Η εκκλησία θα έπρεπε να είναι όπως και οι άλλοι κλειστοί χώροι. Ο κ. Μητσοτάκης δε το έκανε αυτό για ψηφοθηρικούς λόγους. Προσπαθεί να γιατρέψει την πανδημία με τα διαγγέλματα. Αυτό που δε λέει όμως είναι ότι πάμε για ανοσία της αγέλης. Όσοι ζήσουν έζησαν, όσοι πεθάνουν πέθαναν. Και, μάλιστα, το κάνει κυνικά γιατί δε παίρνει μέτρα για ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ενώ υπάρχουν προβλέψεις του κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ για έως και 220 νεκρούς την ημέρα στις αρχές Δεκέμβρη!»
Ερωτηθείς για το αν θα έπρεπε να έχουν την ίδια αντιμετώπιση και οι πορείες, ο ευρωβουλευτής ξεκαθάρισε: «Βεβαίως, αν και οι πορείες γίνονται σε ανοιχτούς χώρους. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για αντιπαράθεση μεταξύ αγωνιστών και μη. Πρέπει να σωθεί η χώρα. Θα μπορούσαν να υπάρξουν συμφωνίες μεταξύ των κομμάτων και να περιοριστούν ή και να σταματήσουν οι πορείες για ένα διάστημα, που η πανδημία καλπάζει. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό πλαίσιο. Δε μπορεί να εξαιρείται η εκκλησία, επειδή εκεί έχει η ΝΔ την εκλογική της πελατεία, και να κόβουμε την πορεία, όπου εκεί είναι των άλλων».
Όσον αφορά την υπόθεση της Ολλανδέζας δημοσιογράφου, Ιγκεμποργκ Μπέουχελ, ο Στ. Κούλογλου δήλωσε πως «στη σχολή μου στο Παρίσι είχαμε ένα μότο: δεν υπάρχουν αδιάκριτες ερωτήσεις, αλλά αδιάκριτες απαντήσεις».
«Αυτό σημαίνει ότι ο δημοσιογράφος μπορεί να ρωτήσει ότι θέλει. Προσωπικά ίσως διατύπωνα την ερώτηση προς τον πρωθυπουργό διαφορετικά, αλλά αυτό είναι θέμα ύφους. Πρέπει όμως να δούμε με προσοχή τι συνέβη: Οι αντιδράσεις έμειναν στη διατύπωση της ερώτησης και όχι στο θέμα που αυτή έθιγε, δηλαδή των επαναπροωθήσεων», εξήγησε.
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα της Ίγκεμποργκ Μπέουχελ, ο ευρωβουλευτής Στ. Κούλογλου κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν καλώντας την να απαντήσει πως θα προστατεύσει τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του λόγου από μηνύσεις, όπως αυτή του δημάρχου Ύδρας εις βάρος της δημοσιογράφου, μέχρις ότου να δημοσιευθεί η σχετική οδηγία, που θα είναι δεσμευτική για τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
«Εκτός από την ερώτηση, ενημέρωσα σχετικά και την ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ΜΜΕ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η δημοσιογράφος και για την μήνυση εις βάρος της από τον δήμαρχο Ύδρας. Την ημέρα μάλιστα που την κατέθεσε, στις Βρυξέλλες ψηφίζαμε την αυστηροποίηση των μέτρων κατά αυτών των καταχρηστικών μηνύσεων, θύμα των οποίων ήταν και η δολοφονημένη Μαλτέζα δημοσιογράφος, Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια», σχολίασε ο Στ. Κούλογλου και προσέθεσε: «Η δημοσιογράφος έκανε μια δήλωση, που ήταν λάθος και για αυτό την ανακάλεσε. Ο δήμαρχος θα μπορούσε να είχε πάρει πίσω την απειλή για μήνυση. Όμως την προχώρησε και με αυτόν τον τρόπο έχει κάνει και μεγάλη ζημιά στο νησί διεθνώς γιατί η υπόθεση έχει προβληθεί στον ευρωπαϊκό Τύπο».