Ο Σήφης Βαλυράκης και οι άλλοι που έφυγαν το 2021

Permalink

Η έγκυρη βρετανική Independent κατέταξε τον Σήφη Βαλυράκη στις σημαντικές προσωπικότητες που έφυγαν το 2021. Και δικαίως. Η  δράση του κατά της δικτατορίας δεν είναι απλώς μυθιστορηματική. Η παλικαριά του θα έπρεπε να διδάσκεται,  να αποτελεί παράδειγμα αντίστασης σε κάθε είδους τυραννίας.

Η έρευνα για τις εξαιρετικά ύποπτες συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του συνεχίζεται παρά τα εμπόδια, θα αναφερθώ στα νέα ευρήματα παρακάτω. Ας ξεκινήσω με το γεγονός ότι το 2021 που φεύγει, τού έστειλε καλή παρέα, όπου και αν βρίσκεται. Τον Μίκη Θεοδωράκη πρώτα απ όλα, αρκετούς από το καλλιτεχνικό στερέωμα αλλά και τη διεθνή πολιτική.

Ας πάρουμε τον Ζαν Πολ Μπελμοντό, που το 1971, τη χρονιά που ο Σήφης συνελήφθη για πρώτη φορά, πρωταγωνιστούσε στους «Διαρρήκτες», τους οποίους σύμφωνα με την πλοκή της ταινίας, κυνηγούσε στην Αθήνα ένας διεφθαρμένος αστυνομικός. Τον ντράμερ των Rolling Stones Τσάρλι Γουώτς, τον Τόλη Βοσκόπουλο, την Ολυμπία Δουκάκη, τη Ραφαέλα Καρρά, που είχε γεννηθεί το 1943 όπως ο Βαλυράκης.

Διαβάστε επίσης: Σήφης Βαλυράκης: Από την απόδραση της Κέρκυρας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αλβανία ως κατάσκοπος

Όταν αυτός έφτασε στην Ιταλία μετά την απόδραση από την Κέρκυρα και τον εγκλεισμό του στον στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αλβανία, η τολμηρή Ραφαέλα έκανε εμφανίσεις στην τηλεόραση που σκανδάλιζαν το κατεστημένο και τη μετέτρεπαν σε είδωλο της LGBT κοινότητας.

Δύο ακόμη σημαντικοί άνθρωποι που έφυγαν ήταν ο Γουόλτερ Μοντέιλ, από τους πιο προοδευτικούς αντιπροέδρους (επί προεδρίας Τζίμυ Κάρτερ) στην ιστορία των ΗΠΑ. Και ο αστροναύτης Μάικ Κόλινς, που την εποχή που η χούντα έστελνε την Ελλάδα χρόνια πίσω, αυτός συμμετείχε στην πρώτη αποστολή στο φεγγάρι.

Έφυγαν βέβαια και κάποιοι που πάνε μάλλον στην ..κόλαση. Ο Γκόρντον Λίντι, ένας από τους διαρρήκτες στο σκάνδαλο Watergate που έριξε τον πρόεδρο Νίξον και που όταν βγήκε από τη φυλακή έγινε ακροδεξιός σχολιαστής στο ραδιόφωνο.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπουργός Άμυνας επί Μπους του νεότερου και από τους αρχιτέκτονες της εισβολής στο Ιράκ, καταστροφική επιχείρηση που παρέσυρε και έναν ακόμη Αμερικανό πολιτικό ο οποίος έφυγε το 2021: πρώτος Μαύρος υπουργός Εξωτερικών στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Κόλιν Πάουελ τελείωσε άδοξα την καριέρα του «πουλώντας» τον πόλεμο, με ψέματα περί όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσείν,  στην ιστορική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο του 2003.

Όταν η εισβολή αποδείχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκα στην ιστορία και ρωτήθηκε σχετικά, ο Πάουελ είπε ότι η στιγμή αυτή ήταν μια κηλίδα στην καριέρα του. Αλλά όταν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την εισβολή, χώρια η γέννηση του Ισλαμικού Κράτους και οι γεωπολιτικές συνέπειες, μοιάζει δύσκολο να περάσεις από την κόλαση στον παράδεισο με μια τέτοια light αυτοκριτική. Πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες έχει ο Νοτιοαφρικανός πρώην πρόεδρος Ντε Κλέρκ, που συμφώνησε με τον Νέλσον Μαντέλα ότι το απαρτχάιντ έπρεπε να τελειώσει και μοιράστηκε με τον ηγέτη των Μαύρων το Νόμπελ Ειρήνης. Πέθανε πρόσφατα, στις 11 Νοεμβρίου.

Ξαναγυρίζω στην απώλεια του Σήφη Βαλυράκη, θυμίζοντας ένα ακόμη επεισόδιο από την περιπετειώδη ζωή του. Παρότι είχε διατελέσει πολλές φορές υπουργός, το 2009  τέθηκε υπό κράτηση για αρκετές ώρες από τις αμερικάνικες αρχές, αμέσως μετά την άφιξή του σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης. Η βίζα του είχε ανακληθεί καθώς πετούσε, καθώς οι Ινσπέκτορ Κλουζώ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τον θεωρούσαν από τους εγκέφαλους της οργάνωσης «17 Νοέμβρη»!

Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια Βαλυράκη είναι η μοναδική τη χρονιά που πέρασε που παραμένει ανεξιχνίαστη. Αλλά  παρά τις μηχανορραφίες παραδικαστικών και άλλων παρακρατικών, η έρευνα έχει προχωρήσει για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Σήφης Βαλυράκης έχασε τη ζωή του τον Φεβρουάριο. Έχουν κατασχεθεί κινητά, φονικά όπλα και έχουν προκύψει νέα στοιχεία για την προέλευση των δύο θανατηφόρων τραυμάτων στο πρόσωπο του.

Τελευταία επανακυκλοφόρησε και το βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι «Ένας άνδρας»  για  Αλέξανδρο Παναγούλη, τον μεγάλο ήρωα της αντιδικτατορικής αντίστασης. Η επανέκδοση δείχνει και πόσο λείπουν στις μέρες μας τέτοιοι άνθρωποι, σαν τον Παναγούλη και τον Βαλυράκη.

Διαβάστε επίσης: Οι θρυλικές αποδράσεις του Σήφη Βαλυράκη

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 7 times, 1 visits today)

Read more:
Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία..
Αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close