Οτι πρόλαβα να διαβάσω το 2021

Permalink

Αυτά είναι τα καλύτερα πολιτικο-κοινωνικά και ιστορικά βιβλία που διάβασα το 2021 και σας συστήνω να τα διαβάσετε ή να δωρίσετε, μέρες που είναι, σε φίλους.

Επίκαιρα

Επιδημίες και κοινωνία.  Από τον μαύρο θάνατο μέχρι σήμερα(Πατάκης). Όσα θα θέλατε να μάθετε για τις πανδημίες και την επίδραση τους στην κοινωνία. Πλήρες και πιο επίκαιρο δεν γίνεται.

Το μεγάλο φακέλωμα( Ψυχογιός). Έντουαρντ Σνόουντεν. Δεν εκδόθηκε τη χρονιά που φεύγει, αλλά φέτος πρόλαβα να το διαβάσω και λόγω επικαιρότητας συνιστάται ανεπιφύλακτα.

Λογοκρισία και δημοκρατία (Θεμέλιο) Λογοκρισία και Δημοκρατία. Μετεμφυλιακό Κράτος Και Μεταπολίτευση. Το αρχειοτάξειο, η περιοδική έκδοση των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) με ένα τεύχος- ιστορικό κόσμημα.

Το Πολιτικό στη Σκιά της Πανδημίας, (Καστανιώτης). Επιστροφή στην κανονικότητα ή μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Η ψύχραιμη και πάντα σε βάθος ανάλυση του  Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά. Από τον φασισμό στον μεταφασισμό, η δημοκρατία απέναντι στη νέα ακροδεξιά (Πόλις). Κωστής Παπαϊωάννου. Το απόλυτο εγχειρίδιο του αντιφασίστα. Μην το χάσετε.

Ιστορικά 

Ο Μπεζεντάκος μάς άφησε γειαΟι διώξεις των Ελλήνων κομμουνιστών στην ΕΣΣΔ / 1937-1938, (Εκδόσεις ΚΨΜ). Νίκος Παπαδάτος Εξαιρετική έρευνα, ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα. Με μεγάλο όγκο εγγράφων και φακέλων των πρώην σοβιετικών αρχείων. Η δραματική ιστορία του ήρωα της Αριστεράς που αφού έγινε τραγούδι δολοφονήθηκε από το καθεστώς για το οποίο έδινε τη ζωή του.

Οκτώ μέρες στη Γιάλτα. Diana Preston(Μεταίχμιο) Πώς ο Τσόρτσιλ, ο Ρούζβελτ και ο Στάλιν μοίρασαν τον κόσμο, από μια ιστορικό που συνδυάζει γεωπολιτικές παρατηρήσεις με τα «παραπολιτικά» μιας συνάντησης που καθόρισε την τύχη και της Ελλάδας. Εξαιρετική “δημοσιογραφική” έρευνα από μια ιστορικό.

Οι δολοφόνοι ανάμεσά μας- Απομνημονεύματα. Simon Wiesenthal (ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) Η μυθιστορηματική ζωή του ανθρώπου που επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μάουτχαουζεν και έβαλε σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει και να συλλάβει τους ναζί εγκληματίες πολέμου.

Οι ζωές των άλλων, Η Στάζι και οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Γερμανία (1949-1989). Στράτος Δορδανάς, Βαϊος Καλογρηάς.(Επίκεντρο) Ντοκουμέντα από τα αρχεία της Στάζι για Έλληνες που συνεργάστηκαν με τη ανατολικογερμανική μυστική αστυνομία.  Σε άλλες εποχές,  θα ξεσήκωνε θύελλες.

Μην πεις λέξη. Βία και προδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία – Η κρυφή ιστορία του IRA. Patrick Radden Keefe (Μεταίχμιο). Πολυβραβευμένο βιβλίο από έναν ρεπόρτερ του New Yorker, με το φως να πέφτει στα άπλυτα του IRA και λιγότερο του βρετανικού στρατού.  Η δημοσιογραφική έρευνα στα καλύτερα της.

Γη της Επαγγελίας. Μπαράκ Ομπάμα (ΑΘΕΝS BOOKSTORE). Ασυνήθιστα ειλικρινής για πρώην προέδρους, πρωθυπουργούς κλπ, αυτοβιογραφική κατάθεση του πρώην Αμερικανού προέδρου. Είναι 727 σελίδες, αλλά από ένα σημείο και μετά δεν μπορούσα να το αφήσω και στο τέλος ήθελα κι άλλο!

Συμπληρώνω την μνήμη του κόσμου – Έλληνες όμηροι και αιχμάλωτοι σε ναζιστικά στρατόπεδα. Αννίτα Πανάρετου (ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ). Μια ανεξερεύνητη πτυχή της ελληνικής Ιστορίας για τους Έλληνες μη Εβραίους αιχμάλωτους. Συναρπαστικές αφηγήσεις.

ΜΜΕ

Βερολίνο 1933, Η στάση του διεθνούς Τύπου μπροστά στον Χίτλερ. Daniel Schneidermann (Πόλις). Ο Γάλλος κριτικός των Μέσων Ενημέρωσης σε ένα απολαυστικό μάθημα δημοσιογραφίας και ιστορίας. Θα έπρεπε η ΕΣΗΕΑ να το αγοράσει και μοιράσει σε όλα τα μέλη της αλλά..

Παραποιημένες ειδήσεις (Fake News) – Γιώργος Πλειός (Gutenberg) Μελέτη για το σύνθετο επικοινωνιακό, πολιτικό και οικονομικό φαινόμενο με αποκαλυπτικά και συχνά ξεκαρδιστικά παραδείγματα.

Το σκάνδαλο του αιώνα. Gabriel García Márquez (Ψυχογιός) . Πενήντα απολαυστικά δημοσιογραφικά κείμενα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες,  με εισαγωγή του φίλου Τζον Λι Αντερσον. Από τον νομπελίστα που θεωρούσε τον εαυτό του δημοσιογράφο και τη δημοσιογραφία το ωραιότερο επάγγελμα του κόσμου.

Η μάχη της πλατείας (Ίκαρος). Ο εξαιρετικός Soloúp,  στο νέο του graphic novel, με μια διαφορετική ματιά στην επανάσταση του 1821. Υπέροχος συνδυασμός πολυετούς έρευνας και εικόνας.

Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή (Λιβάνης) Μανώλης Κοττάκης. Δεν συμμερίζομαι τη θεωρία περί σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή. Αλλά το βιβλίο μας θυμίζει και υποθέσεις που δεν διαλευκάνθηκαν ποτέ, από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων της τότε κυβέρνησης μέχρι τον θάνατο Τσαλικίδη. Χώρια το επικριτικό πρωτοσέλιδο άρθρο του Βήματος, για την επικίνδυνη  απομάκρυνση της κυβέρνησης από τις ΗΠΑ..

ΤΑ «ΔΙΚΑ» ΜΑΣ

Ερωτήσεις κρίσεων (Eκδόσεις Tvxs). Εικοσιένα χρόνια γελοιογραφίες από τον μοναδικό Γιάννη Δερμεντζόγλου. Η καλύτερη πολιτική επισκόπηση της εικοσαετίας και το καλύτερο δώρο για τις γιορτές.

Στο κόκκινο σακίδιο. Πολιτικό ημερολόγιο και άλλα κείμενα (Πόλις) Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο βασικός κορμός του βιβλίου αποτελείται από τα ημερολόγια του πρώην υπουργού στο tvxs. Με πρόλογο της Μάρως Δούκα.

Το Tvxs δίνει επίσης στους συνδρομητές δύο από τα δικά μου σε επανέκδοση:

Mην πας ποτέ μόνος στο Ταχυδρομείο.
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια Σοβιετική Ένωση.

Άφησα για το τέλος ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με ιστορικό και πολιτικό ενδιαφέρον.

Ο Σύντροφος Κόμπα (Μέδουσα) Ρόμπερτ Λίτελ. Το πορτρέτο του Στάλιν με τα μάτια ενός παιδιού, του οποίου οι γονείς, όπως και των φίλων του, έχουν εκτελεστεί για αντεπαναστατικές δραστηριότητες. Άγνωστες πτυχές της σοβιετικής ιστορίας γραμμένες με γλυκόπικρο χιούμορ από τον γνωστό Αμερικανό συγγραφέα.

 

 

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 26 times, 1 visits today)

Read more:
Stelios_Kouloglou_a_July_2015
Κούλογλου για ρωσικές εκλογές: Δεν υπήρξε νοθεία – Το αποτέλεσμα ήταν γνωστό από πριν

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως το αποτέλεσμα ήταν προϊόν νοθείας στις προεδρικές εκλογές στην Ρωσία, όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής του...

Close