Κούλογλου: Διάλογος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΙΝΑΛ για ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης

Permalink

«Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ο δικομματισμός και τα πολύ μεγάλα κόμματα ανήκουν στο παρελθόν», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σε συνεντεύξεις του στο Atlas TV (Χρήστος Τσαλικίδης & Σταύρος Οραήλογλου) και στο Flash FM (Γιάννης Μαγκριώτης) της Θεσσαλονίκης. «Στη Γαλλία ιστορικά κόμματα έχουν συρρικνωθεί ή εξαφανιστεί, ενώ εμφανίστηκαν νέα από το πουθενά. Στις τελευταίες γερμανικές εκλογές τα δύο μεγάλα κόμματα σημείωσαν από τις χειρότερες εκλογικές επιδόσεις μετά το τέλος του πολέμου και νέοι παίκτες μπήκαν στο παιχνίδι της διακυβέρνησης. Αυτό ίσως γίνει κάποια στγιμή και στην Ελλάδα. Θα προκύψουν νέοι συσχετισμοί που δεν είναι ακόμη ορατοί».

«Σε αυτό το καινούργιο σκηνικό, η συμμαχία Αριστεράς-Σοσιαλιστών σε κυβερνητικό επίπεδο μπορεί να οδηγήσει σε μέτρα μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης. Στην Ισπανία, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, περνά ένας νέος εργατικός νόμος για τον οποίο έχουν δουλέψει σκληρά οι Podemos. Η συμβολή τους σε μια πιο δίκαιη οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντική. Με δεδομένη την αδυναμία της κυβέρνησης της ΝΔ, πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας διάλογος ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης».

Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά μέτρα για την πανδημία ο ευρωβουλευτής εκτίμησε ότι τα χαρακτηρίζει η προχειρότητα τους, καθώς αλλάζουν συνεχώς, συχνά σε μερικές ώρες. «Έχουμε να κάνουμε με κυβέρνηση μπαχαλάκηδων. Όχι με την έννοια που ξέρουμε, αλλά με την έννοια του ότι κυριολεκτικά τα κάνουν μπάχαλο», δήλωσε.

Όσον αφορά την ακρίβεια, ο Στ. Κούλογλου τόνισε πως «χωρίς κρατική παρέμβαση, η αγορά δε θα λύσει από μόνη της το πρόβλημα. Οι υπερεξουσίες που δόθηκαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο τη δεκαετία του ’90 και του 2000 ήταν που οδήγησαν στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2009-10, που έπληξε τη χώρα μας βαριά».

Ειδικά στον τομέα της ενέργειας, τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι ελάχιστα και δε καλύπτουν ούτε το 10% των αυξήσεων, παρατήρησε ο ευρωβουλευτής, υπενθυμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις παλαιότερα έβαζαν πλαφόν στις τιμές. «Οι Βρυξέλλες έχουν διχαστεί γύρω από τη συζήτηση για εφαρμογή τέτοιων μέτρων κρατικής παρέμβασης. Ωστόσο, ήδη δύο κράτη-μέλη έχουν λάβει δράση απέναντι στην ακρίβεια και δίνουν παραδείγματα λύσης: Η Βουλγαρία πάγωσε τις τιμές, αν και δέχεται έντονη κριτική στις Βρυξέλλες με το πρόσχημα ότι το μέτρο αντίκειται στην ελευθερία της αγοράς. Το δεύτερο παράδειγμα, είναι η Ισπανία όπου το κράτος κρατά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και τα επιστρέφει στους πολίτες ως επιδότηση. Και εδώ επίσης θα πρέπει να ληφθούν πιο γενναία μέτρα».

Δείτε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στο Atlas TV:  https://youtu.be/zsewX3zGp2c
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στον FlashFM:  https://soundcloud.com/stelios-kouloglou/flash-994-28122021

(Visited 9 times, 1 visits today)

Read more:
33445_POSTER%20A3%20(2)%20Food%20security%20EN
Παρέμβαση Κούλογλου στην Επιτροπή Ανάπτυξης για τη Νέα Συμμαχία για την Επισιτιστική Ασφάλεια

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης...

Close