Στο μεταξύ, στο Αφγανιστάν

Permalink

Από πότε έχετε να ακούσετε νέα για το Αφγανιστάν; Ο περισσότερος κόσμος από το καλοκαίρι, όταν Αμερικανοί και σύμμαχοι την κοπάνησαν κακήν κακώς. Από τότε λοιπόν, οι Δυτικοί εκδικούνται για το δικό τους φιάσκο.

Αρχικά πάγωσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, περίπου 9 δις δολάρια, που βρίσκονται στο εξωτερικό, εκ των οποίων πάνω από 90% στις ΗΠΑ. Ετσι η Καμπούλ έχει ξεμείνει από συνάλλαγμα για την εισαγωγή ενέργειας. Εκτός από ένα μικρό μέρος έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω ξηρασίας, κόπηκαν και όλα τα δυτικά προγράμματα συνεργασίας και ανάπτυξης, σε μια οικονομία που είχε στηριχθεί στις δυτικές επιδοτήσεις,  μετά την εισβολή του 2001.

Εκτός από τα μέλη μερικών ΜΚΟ που έμειναν και κάνουν εξαιρετική δουλειά, οι περισσότεροι Δυτικοί, διπλωμάτες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι κλπ αποχώρησαν, στερώντας από τους ντόπιους συνεργάτες το μισθό τους και μάλιστα σε υπερ-πολύτιμα δολάρια. Σε μία χώρα όπου το κράτος είναι ο βασικός εργοδότης, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν σταμάτησε να πληρώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, εκτός από ορισμένες κατηγορίες δασκάλων και υγειονομικών.

Σύμφωνα με τις εικόνες και τις ανταποκρίσεις των λίγων δυτικών δημοσιογράφων, οι δρόμοι της πρωτεύουσας έχουν γεμίσει από νοικοκυριά που πουλάνε όσο-όσο τον οικιακό εξοπλισμό (πλυντήρια, ντουλάπια, γλάστρες) καθώς και από γυναίκες-ζητιάνες. Η εγκληματικότητα είναι στα ύψη.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι Ταλιμπάν δεν έχουν σταματήσει την εκπαίδευση των κοριτσιών και οι γυναίκες εξακολουθούν να δουλεύουν (χωρίς οι περισσότερες να πληρώνονται!) Προφανώς το καθεστώς φοβάται την αρνητική δημοσιότητα στο εξωτερικό και νέα αντίποινα, αλλά η θέση των γυναικών υποβαθμίζεται και άλλο.

Μια αθλήτρια που έφυγε στο εξωτερικό, κατήγγειλε ότι ο δανειστής του πατέρα της τον απείλησε ότι, αν δεν του ξεπληρώσει το χρέος, θα καταγγείλει στους Ταλιμπάν, ότι άφηνε τις κόρες του να κάνουν σπορ και να πάνε σχολείο. Ο πατέρας της αθλήτριας δεν έχει να πληρώσει και ο δανειστής ζητάει να του δώσει, για δεύτερη γυναίκα, τη δεύτερη κόρη του, 15 ετών, η οποία απειλεί να αυτοκτονήσει.

Από αυτό το μαύρο σκηνικό δεν λείπουν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις. Το Ισλαμικό Κράτος προχώρησε τον Οκτώβριο σε σειρά επιθέσεων με βομβιστές αυτοκτονίας σε  Τεμένη Σιιτών Μουσουλμάνων. Πάνω από 100 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Οι Ταλιμπάν είναι Σουνίτες όπως και η πλειοψηφία των Αφγανών, αλλά δεν μπορούν να ελέγξουν τους ακόμη πιο φανατικούς Σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους. Η εξουδετέρωση του τελευταίου,  είναι ένας από τους όρους που θέτουν οι δυτικές κυβερνήσεις για να προχωρήσουν σε εξομάλυνση των σχέσεων με την κυβέρνηση της Καμπούλ.

Με την ξηρασία των τελευταίων τριών ετών και την οικονομία να καταρρέει, το Αφγανιστάν οδηγείται σε λιμό. Τροφές αξίας 7 δις πρέπει να εισάγονται κάθε χρόνο, αλλά χρήματα δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση απαγόρευσε πρόσφατα την άνοδο της τιμής του ψωμιού, του βασικού διατροφικού αγαθού, αλλά το μέτρο δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί όταν οι τιμές των πρώτων υλών και του ηλεκτρικού έχουν εκτοξευθεί, λόγω της διεθνούς κρίσης. Σε ένα τελευταίο ρεπορτάζ του Spiegel (απ’ όπου και η φωτογραφία του άρθρου) αρτοποιοί δήλωναν ότι θα έκλειναν τους φούρνους.

Ενα εκατομμύριο παιδιά, κινδυνεύουν να πεθάνουν φέτος τον χειμώνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Με την πείνα προ των πυλών, το Αφγανιστάν είναι ο καθρέφτης της υποκρισίας και της ηθικής διαφθοράς των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών δυνάμεων. Οι Αφγανοί πρωθυπουργοί και τα άλλα ανδρείκελα που είχαν διορίσει στη Καμπούλ, την κοπάνησαν με βαλίτσες δολαρίων για τις βίλες τους στον Περσικό Κόλπο, πριν καταλάβουν οι Ταλιμπάν την πρωτεύουσα.

Ο  Ασράφ Γκάνι, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν μέχρι τον Αύγουστο, ήταν στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον και κέρδισε τις εκλογές το 2014 και 2019 μετά από εκτεταμένη νοθεία. Μερικές ώρες πριν οι Ταλμιπάν καταλάβουν την Καμπούλ,  την κοπάνησε για τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου πλέον ζει με την οικογένεια του. Μόλις προχθές έδωσε συνέντευξη στο BBC στην οποία αρνήθηκε ότι έκλεψε από τα κρατικά αποθέματα, χωρίς να εξηγήσει πώς εξαφανίστηκαν. Και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τον άδειασαν, διαπραγματευόμενες κατευθείαν με τους Ταλμιπάν. Σε αυτό είπε την αλήθεια, για το κλεμμένο χρήμα δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά.

Το βέβαιο είναι ότι, μέσα στη χώρα-ερείπιο μετά από μισό αιώνα πολέμων,  έχουν μείνει πίσω οι απλοί , φτωχοί και πεινασμένοι Αφγανοί πολίτες, για τους οποίους η διεθνής κοινή γνώμη ελάχιστα ενδιαφέρεται. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, το διεθνές σύστημα των ΜΜΕ  τους έχει γυρίσει την πλάτη: το θέμα δεν πουλάει, χώρια ότι η αμερικανική κυβέρνηση-και όχι μόνο- θέλει το φιάσκο να ξεχαστεί.

Κατεστραμμένοι μετά από 20 χρόνια εισβολής και συγκρούσεων, οι Αφγανοί και ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά, τιμωρούνται για μια ακόμη φορά. Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να άρουν τις κυρώσεις και να ξεπαγώσουν το συνάλλαγμα του Αφγανιστάν. Γιατί, λέει,  έτσι ίσως βοηθήσουν τους Ταλιμπάν. Τους οποίους οι ίδιες δυτικές δυνάμεις έφεραν στην εξουσία, με την ατερμάτιστη, ιδιοτελή και διεφθαρμένη πολιτική τους.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 10 times, 1 visits today)

Read more:
43976944790_eadb2e49ac_k
Κούλογλου: Θα έβλεπα μια επαναδιαπραγμάτευση με τους Γάλλους αν κερδίζαμε τις εκλογές

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη...

Close