Mε 500.000 ευρώ μισθό, o Κουρτς στο συγκρότημα Palantir: Κανένας άριστος δεν πάει χαμένος

Permalink

Ένας κοινός θνητός, επιστήμονας, μηχανικός ή απλός εργαζόμενος, είναι δύσκολο να βρει δουλειά όταν είναι υπόδικος και αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες. Αλλά αυτό δεν ισχύει στον μαγικό κόσμο των golden boys, των business και της πολιτικής.

Μπορεί να παραιτήθηκε από καγκελάριος της Αυστρίας, καθώς κατηγορείται για διαφθορά και χειραγώγηση της κοινής γνώμης, αλλά ο  Σεμπάστιαν Κουρτς βρήκε σε ένα μήνα δουλειά και μάλιστα καλοπληρωμένη.

Διαβάστε επίσης:Αποχωρεί από την πολιτική ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Με το νέο έτος, ο Κουρτς εργάζεται σε  υψηλόβαθμη διευθυντική θέση για τον Γερμανοαμερικανό δισεκατομμυριούχο Πίτερ Τιλ. Πρόκειται μεταξύ των άλλων για τον ιδρυτή της  εταιρείας Palantir, που είναι μπλεγμένη σε διάφορες σκοτεινές υποθέσεις. Στην αρχή είχε διαρρεύσει η πληροφορία ότι ο Κουρτς θα προσληφθεί απευθείας από την Palantir, που είναι όμως εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και απαγορεύεται να προσλαμβάνει υποδίκους.

Αλλά το καλό το golden boy ξέρει κι άλλο μονοπάτι: έτσι προσελήφθη για μια άλλη εταιρεία του αφεντικού, με μισθό 500.000 ευρώ το χρόνο. Ως καγκελάριος είχε μισθό 300.00. Not bad, που λένε στο Αμέρικα.

Ο Πίτερ Τιλ είναι οπαδός του Τραμπ , τον οποίο είχε χρηματοδοτήσει γενναία. Πιστεύει ότι η δημοκρατία κάνει κακό στον καπιταλισμό γιατί εμποδίζει την απρόσκοπτη ανάπτυξη του και δίνει τη δυνατότητα στους φτωχούς να διατυπώνουν διεκδικήσεις. To 2009, σε ένα άρθρο του στο όργανο του νεοφιλελεύθερου Ινστιτούτου Cato, έγραφε μεταξύ των άλλων:

« …Δεν πιστεύω πλέον ότι η ελευθερία και η δημοκρατία είναι συμβατές… Η δεκαετία του 1920 ήταν η τελευταία δεκαετία στην αμερικανική ιστορία κατά την οποία θα μπορούσε κανείς να είναι πραγματικά αισιόδοξος για την πολιτική. Από το 1920, η τεράστια αύξηση των δικαιούχων κοινωνικής πρόνοιας και η επέκταση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες-δύο ομάδες εκλογέων που είναι εμφανώς δύσκολες για τους οπαδούς της ελευθερίας—έχουν μετατρέψει την έννοια της «καπιταλιστικής Δημοκρατίας» σε οξύμωρο».  Με δεδομένες τις πολύ δεξιές απόψεις του, ο Κουρτς μοιάζει να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Ο Πίτερ Τιλ έχει στενές σχέσεις με το βαθύ αμερικανικό κράτος. Η εταιρείας του, η Palantir, συστήθηκε με οικονομική υποστήριξη από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και στους πελάτες της.συγκαταλέγονται η CIA, το FBI, η Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας NSA, το Πεντάγωνο και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.

Η Palantir είχε απασχολήσει και την κοινή γνώμη στην Ελλάδα, όταν την άνοιξη του 2021 αποκαλύφθηκε ότι λειτουργούσε ως άτυπη σύμβουλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πανδημία. Η σχετική σύμβαση δεν υποβλήθηκε σε διαγωνισμό και κάποιες λεπτομέρειες από τη συμφωνία έγιναν γνωστές μόνο οκτώ μήνες αργότερα.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, «η  Palantir προσέφερε υποτίθεται δωρεάν βοήθεια με  αντάλλαγμα ..εκτεταμένη πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα από την ελληνική κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης:Διακόπηκε η συνεργασία με την Palantir μετά τις αποκαλύψεις

Η τελευταία αρνήθηκε ότι κοινοποίησε δεδομένα ασθενών στην Palantir. Υποστήριξε ότι το λογισμικό της εταιρείας αποσκοπούσε μόνο στο να παρέχει στον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη μια γενική εικόνα της πανδημίας και ότι -μετά τις αποκαλύψεις- διακόπηκε κάθε συνεργασία και διαγράφηκαν όλα τα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί.

Η πρόσληψη του Αυστριακού πρώην καγκελάριου είναι μια ακόμη κραυγαλέα περίπτωση για το φαινόμενο της κυλιόμενης πόρτας: υψηλόβαθμοι δημόσιοι αξιωματούχοι και πολιτικοί προσλαμβάνονται μετά το τέλος της θητείας τους από επιχειρήσεις, των οποίων στελέχη εισέρχονται με τη σειρά τους σε κυβερνητικές και δημόσιες θέσεις.

Τα παραδείγματα είναι πλέον δεκάδες- ο πρόεδρος της Κομισιόν Ε. Μπαρόζο προσελήφθη από την Goldman Sachs και ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γ. Σρέντερ από τη ρωσική Gazprom-, αλλά η περίπτωση Κουρτς είναι ακόμη πιο προκλητική γιατί ο ίδιος αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες και δεν έχει κριθεί από τη Δικαιοσύνη. Ο πρώην καγκελάριος και φίλος του κ. Μητσοτάκη, υλοποιεί αυτό που ήδη γνωρίζουμε στην Ελλάδα: κανένας «άριστος» δεν πάει χαμένος.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 8 times, 1 visits today)

Read more:
361385-logariasmoi
Οι ευθύνες της κυβέρνησης και το θεσμικό κίνημα «Δεν πληρώνω»

Ήδη από τα τέλη του 2020, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία για την προστασία των...

Close