Ντάβιντ Σασόλι: ένας πρόεδρος διαφορετικός από τους άλλους

Permalink

Όταν το 2020 το Ευρωκοινοβούλιο ερήμωσε, τους πρώτους μήνες της πανδημίας, ο πρόεδρος του Ντάβιντ Σασόλι χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις δημιουργώντας κέντρα τεστ για covid και παρασκευάζοντας γεύματα για τις οικογένειες των Βρυξελλών που είχαν ανάγκη: και μόνο αυτές οι κινήσεις, δείχνουν ότι ο άνθρωπος που χθες έφυγε από τη ζωή, ήταν ένας πρόεδρος διαφορετικός από τους άλλους.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος το 1992 στη RAI, την ιταλική δημόσια τηλεόραση όπου τη δεκαετία του 2000 παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο. Στην πολιτική αναμίχθηκε ενεργά στις ευρωεκλογές του 2009, όταν εξελέγη με ρεκόρ σταυρών, με το Δημοκρατικό Κόμμα. Το 2014 εκλέχθηκε ξανά ευρωβουλευτής αναλαμβάνοντας και αντιπρόεδρος, για να εκλεγεί πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου το 2019, ..από σπόντα.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, όλες οι θέσεις κατανέμονται ανάλογα με τη δύναμη των πολιτικών ομάδων. Από τον πρόεδρο, τους αντιπροέδρους και τους ισχυρούς προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών (εξωτερικών, Προϋπολογισμού κλπ) μέχρι και την τελευταία υποεπιτροπή. Εκτός από κραυγαλέες περιπτώσεις, η προσωπικότητα δεν παίζει σημαντικό ρόλο.

Αν δηλαδή την επομένη εβδομάδα η Ευα ΚαIλή εκλεγεί αντιπρόεδρος, θέση για την οποία εργάζεται παρασκηνιακά από καιρό μέσα στην ομάδα της, δεν σημαίνει καθόλου ότι οι ευρωβουλευτές έχουν εκτιμήσει τη δουλειά της και την ψηφίζουν: απλώς θα πάρει μια θέση αντιπροέδρου, από αυτές που δικαιούται η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία ανήκει. Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν, αλλά οι συμφωνίες, μεταξύ των ομάδων, έχουν κλειστεί από πριν.

Στο μέσο της πενταετούς θητείας όλοι οι εκλεγμένοι, πρόεδροι, αντιπρόεδροι κλπ,  παραιτούνται. Δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά είναι ένας είδος εθιμικού δικαίου που διευκολύνει την ανανέωση και αποτρέπει τη φθορά-και διαφθορά καμιά φορά- της εξουσίας.

Το 2019, τη θέση του προέδρου θα καταλάμβανε για τα πρώτα 2,5 χρόνια ένας Σοσιαλδημοκράτης. Ο Σασόλι ήταν η επιλογή της τελευταίας στιγμής, καθώς η πολιτική του ομάδα και η ευρωπαϊκή ηγεσία είχαν αρχικά επιλέξει τον Σεργκέι Στάνισεφ, τον Βούλγαρο πρόεδρο του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ο Στάνισεφ αρνήθηκε και έτσι ο Ντάβιντ πήρε τη θέση που είχε συμφωνηθεί να πάρει η πολιτική του ομάδα. «Εάν με εμπιστευθείτε, θα αγωνιστούμε μαζί για ένα κοινοβούλιο που είναι σύγχρονο, πιο διαφανές, περιβαλλοντικά υγιές, προσβάσιμο στους πολίτες», μας είπε πριν από την ψηφοφορία που τον ανέδειξε πρόεδρο.

Ήταν μία από τις καλύτερες καραμπόλες της ιστορίας, γιατί ο Σασόλι αναδείχθηκε γρήγορα σε παράγοντα θετικών εξελίξεων για το Ευρωκοινοβούλιο και τη δημοκρατική του λειτουργία. Η ατυχία ήταν ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 2,5 χρόνια πέρασε με την πανδημία, αλλά παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες ο ακάματος πρόεδρος ούτε το έβαλε κάτω, ούτε υποχώρησε στις αφόρητες πιέσεις του προέδρου Μακρόν που ήθελε σώνει και καλά, εν μέσω covid, να ταξιδεύουμε κάθε μήνα στo Στρασβούργο για να δουλέψει η τοπική οικονομία.

Κατάφερε το Ευρωκοινοβούλιο να συνεχίσει να λειτουργεί και να αποφασίζει μέσα από ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα διασκέψεων (ένα προηγμένο Zoom) και ψηφοφοριών από απόσταση. Το κυριότερο,  έπαιξε αποφασιστικό στις επιτυχείς διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν και τους άλλους ισχυρούς παίκτες της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία, πολύτιμη βοήθεια για  την πατρίδα του, την Ιταλία, και τις άλλες φτωχές χώρες του Νότου.

Ο Ντάβιντ Σασόλι ήταν υπέρ της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να γίνουν πιο δημοκρατικές και κοινωνικά δικαιότερες.. Ευαίσθητος  και ακριβοδίκαιος, το καλοκαίρι του 2021 κάλεσε τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις πολιτικές και ηθικές τους ευθύνες, δεχόμενα πρόσφυγες από το Αφγανιστάν. «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δούλεψαν και συνεργάστηκαν μαζί μας», δήλωνε στους δημοσιογράφους. Ήταν τότε που ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος έκανε λόγο για « ανθρωπισμό με ξένα κόλλυβα» και καλούσε τον Σασόλι «να τους πάρει σπίτι του».

Διαβάστε επίσης: Μπογδάνος: Αν θέλει Αφγανούς πρόσφυγες ο Σασόλι, να τους πάρει σπίτι του [Βίντεο]

Δεν έπαιζε παιχνίδια σιωπώντας, έλεγε την άποψη του και αυτό οφείλεται και στη δημοσιογραφική του θητεία. «Δεν έχω εγκαταλείψει τη δημοσιογραφία , εξακολουθώ να συνεργάζομαι ενεργά με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά», συνήθιζε να λέει.

Όταν τον ενημέρωσα την απόρριψη της βίζας μου από τις αμερικανικές αρχές, έδειξε να καταλαβαίνει αμέσως ότι τα ρεπορτάζ μου ήταν η αιτία της άρνησης. «Σας ζητώ να δώσετε στον κ. Κούλογλου σαφείς εξηγήσεις για τις αποφάσεις να μην του χορηγείται βίζα», έγραψε στον Αμερικανό πρέσβη στις Βρυξέλλες. «Είναι απαραίτητο να αποκλειστεί .. ότι θα μπορούσε να είναι η δουλειά του ως δημοσιογράφος, η βασική αιτία των επανειλημμένων απορρίψεων των αιτήσεων βίζας του».

Ξέραμε ότι έπρεπε να εγκαταλείψει το πόστο του παρά την, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένη θητεία του. Την επόμενη εβδομάδα θα προέδρευε για τελευταία φορά, στις εκλογές για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Μας εγκατέλειψε νωρίτερα, μόλις 65 ετών.

 

Άρθρο του Στ. Κούλογλου στο tvxs.gr


(Visited 11 times, 1 visits today)

Read more:
Τενεκέδες...
Τενεκέδες…

Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Close